28.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Κύμα αμφισβήτησης των πολιτικών λιτότητας σε Ιρλανδία και Ιταλία, μετά τη νίκη της Αριστεράς στην Ελλάδα

Πρόσφατα

ergaz-metra-euro-stagonometro-metaΗ διάθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να θέσει τέλος στις πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα φαίνεται να εξαπλώνεται σταδιακά στην υπόλοιπη Ευρώπη, και συγκεκριμένα στην Ιρλανδία, όπου κόμματα της αντιπολίτευσης πλέον εκφράζουν ανοιχτά τις αμφιβολίες τους για την αναγκαιότητα της συνέχισης της λιτότητας, τάση η οποία ενισχύθηκε μετά και από τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών.

“Αυτό το αφόρητο βάρος του χρέους που επιβλήθηκε στον λαό μας είναι η κύρια αιτία της οικονομικής εξαθλίωσής μας”, υποστηρίζει ο ηγέτης του Σιν Φέιν Τζέρι Άνταμς, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

“Δεν είναι μόνον ένα ιρλανδικό πρόβλημα, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί μια ευρωπαϊκή λύση”, πρόσθεσε ο Άνταμς, ο οποίος ζητεί να πραγματοποιηθεί μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, όπως και η νέα ελληνική κυβέρνηση.

Η κατάσταση της Ιρλανδίας, η οποία βγήκε από το πρόγραμμα αρωγής που της εξασφάλισαν οι ευρωπαίοι εταίροι της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι εντούτοις καλύτερη απ’ αυτή της Ελλάδας. Περιμένει φέτος ανάπτυξη 3,9%, μετά την εκτίμηση για 4,7% κατά το 2014, η ανεργία υποχωρεί και η χώρα βγήκε επισήμως από τη δημοσιονομική λιτότητα τον περασμένο Οκτώβριο, έπειτα από επτά χρόνια περιστολής των δαπανών.

Όμως η Ιρλανδία εξακολουθεί να οφείλει να αποπληρώσει τα χρέη της και το Σιν Φέιν ζητάει σήμερα μια επαναδιαπραγμάτευση, ιδιαίτερα για τα 64 δισ. ευρώ που διατέθηκαν στο τραπεζικό σύστημα ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευσή του μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η ιρλανδική κυβέρνηση υπογραμμίζει πως έχει ήδη αναδιαρθρώσει τέσσερις φορές το χρέος της χωρίς να συμβεί κάτι δραματικό.

Το ΔΝΤ εξάλλου εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ικανοποίησή του αυτή την εβδομάδα, χαιρετίζοντας μια “καλή αρχή” ανάκαμψης και ενθαρρύνοντας παράλληλα την κυβέρνηση να επιτεθεί και πάλι στο χρέος.

Ωστόσο οι οικονομικές και δημοσιονομικές πρόοδοι της χώρας δεν εμπόδισαν να πέσει η δημοτικότητα των κυβερνητικών κομμάτων σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο μετά την εισαγωγή στην αρχή της χρονιάς μιας φορολογίας για το νερό της βρύσης, ένα μέτρο που έκανε να βγουν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους.

Οι παρατηρητές αναρωτιούνται πλέον, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, μήπως τα δεδομένα θα μπορούσαν να αλλάξουν και στην Ιρλανδία, έπειτα από δεκαετίες κυριαρχίας των δύο κομμάτων Φάιν Γκέιλ και Φιάνα Φάιλ, στο πρότυπο αυτού που συνέβη στην Ελλάδα.

“Υπάρχει πλέον η δυνατότητα για μια παρόμοια εκλογική ανατροπή εδώ στην Ιρλανδία, αλλά και στην Πορτογαλία και την Ισπανία”, εκτιμά ο Νατ Ο’ Κόνορ της αριστερής “δεξαμενής σκέψης” Tasc.

Καθώς οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2016, η Ιρλανδία αναμένεται ότι θα παρακολουθήσει από κοντά αυτά που συμβαίνουν πλέον στην Ελλάδα, στην άλλη άκρη της ευρωζώνης.

“Αν οι Έλληνες αποκτήσουν καλύτερες συνθήκες χάρη στην κυβέρνηση που εξέλεξαν, τότε οι Ιρλανδοί θα ακολουθήσουν θεωρώντας πως αυτή είναι η αληθινή λύση στα προβλήματά τους”, λέει ο πολιτικός σχολιαστής Τζόνι Φάλον.

Όμως άλλοι υπογραμμίζουν πως η κατάσταση της Ιρλανδίας είναι πολύ διαφορετική και πολύ πιο ευνοϊκή, απ’ αυτή της Ελλάδας, χάρη στην πτώση της ανεργίας και την προοπτική για άνοδο των εισοδημάτων.

Η οικονομία της είναι ευέλικτη, μεταρρυθμίσθηκε σε βάθος και εξάγει στον υπόλοιπο κόσμο, υπογραμμίζει επίσης ο Όστιν Χιουζ, επικεφαλής των οικονομολόγων της τράπεζας KBC.

“Το στοίχημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι να κάνει τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο χωρίς ωστόσο να δημιουργήσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες σε σχέση με αυτό που η οικονομία μπορεί λογικά να πραγματοποιήσει”, εκτιμά ο εμπειρογνώμονας.

Πρόθυμη η Ιταλία να περιορίσει τη λιτότητα, σύμφωνα με την “Κοριέρε Ντέλα Σέρα”

“Ευήκοα ώτα σε ό,τι αφορά το αίτημα ελάφρυνσης του προγράμματος εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων, το οποίο έχει επιβληθεί ως αντάλλαγμα για τις βοήθειες που έχουν χορηγηθεί στην Αθήνα” θα βρει την ερχόμενη εβδομάδα στη Ρώμη η ελληνική κυβέρνηση, όπως γράφει σήμερα η “Κοριέρε Ντέλα Σέρα” του Μιλάνου. Σε άρθρο γνώμης με τίτλο “Η Ιταλία είναι πρόθυμη να περιορίσει τη λιτότητα” γίνεται εκτενής αναφορά στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην Ιταλία την ερχόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μάριο Σενσίνι, “όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε., με μόνη εξαίρεση ίσως, τη Γερμανία, ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος την Τρίτη θα υποδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, ο οποίος την ίδια ημέρα θα δει το Έλληνα ομόλογό του Γιάννη Βαρουφάκη, είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει πλέον, τις θυσίες που έχουν επιβληθεί, έναντι των 300 δισ. ευρώ που έλαβε από τη διεθνή κοινότητα”.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι “υπάρχει κατά συνέπεια, πλήρης διάθεση να μετριαστεί η λιτότητα, η οποία έχει αποδυναμώσει την οικονομική ανάκαμψη και υπό το φως της ελληνικής ψήφου, δείχνει ότι είναι μη αποδοτική και πολιτικά”.

Η “Κοριέρε Ντέλα Σέρα” θεωρεί παράλληλα, ότι δεν θα υπάρξει άνοιγμα της Ρώμης ως προς τη δυνατότητα περικοπής του χρέους και υπενθυμίζει ότι “η Ιταλία είναι ο τρίτος δανειστής της Ελλάδας, στην οποία έχει καταβάλει 35,4 δισ. ευρώ, ενώ η Γαλλία είναι ο δεύτερος με 46 δισ. ευρώ και η Γερμανία ο πρώτος πιστωτής, έχοντας δανείσει 60 δισ. ευρώ”.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις