36.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

KIΦΒ: Συνεχίζεται η αδιαφορία και η περιφρόνηση στα στοιχειώδη δικαιώματα των άπορων της Πρόνοιας

Πρόσφατα

kfivironaΔήλωση του υπευθύνου του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου Βύρωνα Δ. Σουλιώτη:

Με ευθύνη της Κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, των Δημάρχων Αθηναίων και Καλλιθέας καθώς και των περισσοτέρων δημάρχων της Β΄ Αθήνας, συνεχίζεται η πολιτική της αδιαφορίας και της περιφρόνησης στα στοιχειώδη δικαιώματα των άπορων της Πρόνοιας.

Η πολιτική αυτή έχει σαν αποτέλεσμα αφάνταστες ταλαιπωρίες, προσβολές της αξιοπρέπειας από την αντιδραστική γραφειοκρατία του δικομματισμού και κυρίως έχει ως συνέπεια τεράστιες καθυστερήσεις πολλών μηνών για την απόκτηση ή την ανανέωση των βιβλιαρίων Πρόνοιας. Χωρίς τα βιβλιάρια οι άποροι ασθενείς δεν έχουν καμιά δυνατότητα να πάρουν τα φάρμακά τους, ή να έχουν τους γιατρούς, τις θεραπείες ή τα νοσοκομεία, που χρειάζονται! Το καθεστώς αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ζωή χιλιάδων ασθενών της Πρόνοιας. Τέσσερις (4) μέχρι έξη (6) και πάνω μήνες χρειάζονται οι υπηρεσίες του Καμίνη και του Δημάρχου Καλλιθέας, αυτών των θαυμαστών της Ε.Ε και των κυβερνητικών πολιτικών, για να εκδώσουν ή να ανανεώσουν τα βιβλιάρια Πρόνοιας!…

Στο χρονικό αυτό διάστημα, η πολιτική του κ. Σαμαρά, που προπαγανδίζει τις χριστιανικές αρετές του χαϊδεύοντας, για τους γνωστούς λόγους, μπροστά στην τηλεόραση εικόνες της ορθοδοξίας, μεταβάλλει τούς ασθενείς της Πρόνοιας σε ζητιάνους ενός συστήματος, που έχει ως υπέρτατη και ιερή αξία του την λατρεία του πλούτου, που θεμελιώνεται πάνω στην φτώχεια και την ανεργία του εργαζόμενου λαού και αφήνει τους άπορους ασθενείς της Πρόνοιας χωρίς καμιά ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτή είναι η πραγματικότητα!

Για όσους δεν γνωρίζουν, η απόκτηση των αναφερομένων βιβλιαρίων Πρόνοιας είναι νομοθετημένη και δίνει δικαιώματα στους κατόχους τους, δωρεάν ιατρικής, νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης καθώς και την χορήγηση επιδόματος, στην περίπτωση που ο δικαιούχος είναι ανάπηρος, με βαθμό αναπηρίας πάνω από 67%.

Παρά τις σαφείς πρόνοιες του νομοθετικού πλαισίου , το οποίο προβλέπει ότι η έκδοση των βιβλιαρίων Πρόνοιας γίνεται από τους κατά τόπους Δήμους της χώρας, οι δημοτικές αρχές, που ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν έως το 2012 στηρίγματα και εκφραστές των αντιλαϊκών πολιτικών του δικομματισμού, με το πρόσχημα ότι δεν έχουν τάχα αρκετούς υπαλλήλους και υποδομές(!)…., αρνήθηκαν την ανάληψη των σχετικών καθηκόντων και ζήτησαν από την κυβέρνηση πίστωση χρόνου 2 ετών (!), έως το 2014, οπότε και υποσχέθηκαν ότι τότε θα αναλάμβαναν τα «τεράστια» αυτά καθήκοντα της Πρόνοιας για την φτώχεια!….

Η κυβέρνηση αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συνέπειες αποδέχτηκε την κατασκευασμένη άρνηση των αναφερόμενων δήμων και με σκοπό να προχωρήσει η πολιτική της, ανάθεσε (2012) το έργο της έκδοσης των βιβλιαρίων της Πρόνοιας, για λογαριασμό όλων σχεδόν των άλλων δήμων της Β΄Αθήνας, στο Δήμαρχο Καμίνη και στο Ασκούνη, τότε Δήμαρχο της Καλλιθέας.

Το έτος 2014, που υποτίθεται ότι οι διάφοροι Δήμοι, οι οποίοι είχαν αρνηθεί το 2012 την ανάληψη των καθηκόντων της Πρόνοιας, θα ήταν έτοιμοι να σκύψουν πάνω από τα πάθη «των φτωχών και καταφρονεμένων» θα αναλάμβαναν το 2014 τα καθήκοντα που τους αναθέτει ο Καλλικράτης. Αλλά ούτε αυτό έγινε! Και πρόσφατα, για την έκδοση των βιβλιαρίων δόθηκε νέα παράταση στους αναφερόμενους Δήμους, για άλλα 2 χρόνια μέχρι το 2016(!) αδιαφορώντας για τις συνέπειες που αυτό έχει για χιλιάδες συμπολίτες μας της Πρόνοιας».

Παραδίνουμε στην κρίση των πολιτών της Αθήνας τον εμπαιγμό και το τσεκούρεμα, στην ουσία, των νόμιμων δικαιωμάτων χιλιάδων άπορων συμπολιτών μας που προστατεύονται από τα ψίχουλα της κυβερνητικής Πρόνοιας. Ο ρόλος των Δήμων Αθήνας και Καλλιθέας είναι άξιος χλευασμού και καταδίκης.

Η πολύμηνη καθυστέρηση στην έκδοση των βιβλιαρίων Πρόνοιας, δεν είναι τυχαία ούτε προκύπτει από την έλλειψη δημοτικών υποδομών. Είναι κυβερνητική επιλογή. Υπηρετεί σχεδιασμένους οικονομικούς στόχους, που είναι υποταγμένοι στα περίφημα «δημοσιονομικά πλεονάσματα» και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού του συστήματος! Είναι πράξη μεθοδευμένη από την κυβέρνηση και διεκπεραιώνεται από τους Δήμους μαριονέττες του δικομματισμού αποβλέποντας : ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΤΙΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΩΝ! Από τα στοιχεία των κρατικών προϋπολογισμών η συνολική μείωση των λειτουργικών δαπανών των κρατικών νοσοκομείων στην περίοδο 2009-1015 ανέρχεται περίπου στο 50%!…

Εκτός από την μεθοδευμένη πολύμηνη καθυστέρηση για την έκδοση των βιβλιαρίων, η επιστήμη της πολιτικής απάτης μεταχειρίζεται και την εξής κομπίνα: Η ισχύς του βιβλιαρίου, που εκδίδεται ή ανανεώνεται κάθε χρόνο (έχει ισχύ μόνο για 12 μήνες), δεν αρχίζει από την ημερομηνία κατά την οποία η υπηρεσία παραδίδει το βιβλιάριο στον πολίτη, αλλά αρχίζει από την ημερομηνία κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος υπέβαλε την αίτηση!… Έτσι αφού τα βιβλιάρια εκδίδονται ή ανανεώνονται μετά από 4,5 και 6 μήνες η απάτη αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μειώνει το χρόνο προστασίας και συνεπώς τις όποιες παροχές και δαπάνες κατά το 1/3 έως και 50%!… Με την κομπίνα αυτή η κυβέρνηση και τα εκτελεστικά τους όργανα στην Τ.Α συμβάλλουν στην αύξηση του «δημοσιονομικού πλεονάσματος» αυξάνοντας την κοινωνική αθλιότητα χιλιάδων συνανθρώπων μας στις μάζες των απόρων!

Ταυτόχρονα, όπως επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει, συνεχίζονται και αυξάνονται τα κρούσματα της μεθοδευμένης άρνησης, στα περισσότερα κρατικά νοσοκομεία, να χορηγήσουν στους άπορους της Πρόνοιας τα φάρμακα που τους γράφουν οι γιατροί των νοσοκομείων. Αυτό γίνεται με εντολή των διοικητών των κρατικών νοσοκομείων, οι οποίοι εφαρμόζουν τυφλά τις κυβερνητικές εντολές για εξοικονόμηση δαπανών και συνεπικουρούμενοι από τις διευθύνσεις των νοσοκομειακών φαρμακείων, εξαναγκάζουν τους άπορους ασθενείς να φεύγουν με άδεια χέρια, με τον ισχυρισμό ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει τα συγκεκριμένα φάρμακα!…  

Γενική απαίτηση είναι να σταματήσει αμέσως η καταστρατήγηση των σχετικών νόμων και των δικαιωμάτων των άπορων της Πρόνοιας.

  • Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στα κρατικά νοσοκομεία.

  • Να καταργηθεί αυτό το αίσχος των καθυστερήσεων και ο δόλιος φιλοκυβερνητικός ρόλος των δημάρχων Αθήνας και Καλλιθέας στην έκδοση των βιβλιαρίων.

  • Να υπάρξει αποκέντρωση. Να υποχρεωθούν όλοι οι Δήμοι της Αττικής να αναλάβουν ΑΜΕΣΑ την έκδοση των βιβλιαρίων Πρόνοιας, όπως άλλωστε προβλέπει ο νόμος.

  • Τα βιβλιάρια να εκδίδονται μέσα σε 8-10 μέρες.

  • Η ισχύς του βιβλιαρίου να αρχίζει από την ημέρα έκδοσης του βιβλιαρίου και όχι από την ημέρα που πρωτοκολλήθηκε η αίτηση.

  • Οι ανανεώσεις να γίνονται για όσους είναι από μια ηλικία και πάνω τουλάχιστον κάθε 3 ή 4 χρόνια, το ίδιο και για όσους έχουν χρόνια ή διαπιστωμένα ανίατα νοσήματα.

  • Τέλος τα νοσοκομεία να παρέχουν όλα τα φάρμακα, σύμφωνα με συνταγές των νοσοκομειακών γιατρών.

  • Η άρνηση των διοικήσεων των νοσοκομείων να δώσουν τα φάρμακα στους δικαιούχους σημαίνει παράβαση νόμου και πρέπει να διώκεται τόσο η διοίκηση του νοσοκομείου όσο και οι υπεύθυνοι των νοσοκομειακών φαρμακείων που συνεργούν στην κατάργηση δικαιωμάτων των πολιτών!

  • Να σταματήσει η χυδαία και αυταρχική συμπεριφορά, ορισμένων υπαλλήλων των κρατικών φαρμακείων, ενάντια στους άπορους ασθενείς και οι παραβάτες να παραπέμπονται στα πειθαρχικά και να καταγγέλλονται δημόσια.

Οι δικαιούχοι της Πρόνοιας να αντισταθούν στις αντιλαϊκές πολιτικές, να αντιμετωπίσουν αγωνιστικά τις παράνομες αρνήσεις των κρατικών νοσοκομείων, να ενεργοποιηθούν και να αγωνιστούν για να αποκατασταθούν όλα τα δικαιώματά τους στα φάρμακα και την έκδοση των βιβλιαρίων.

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟ ΚΙΦΒ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις