18.1 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Διοικητικοί ΕΚΠΑ: Άμεση επανέναρξη της καταβολής 75% στους «διαθεσίμους» εκτός κινητικότητας

Πρόσφατα

dioikitikoi-kepa-kybern-diathesΜεγαλώνει ημέρα με την ημέρα ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που είναι σε διαθεσιμότητα και δεν υπέβαλαν αίτηση για κινητικότητα και στους οποίους έχει σταματήσει η καταβολή του 75% του μισθού τους, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ. Ο Σύλλογος θεωρεί πως η ΟΔΠΤΕ -στο πλαίσιο του αγώνα για επιστροφή όλων των διοικητικών υπαλλήλων στις θέσεις τους- πρέπει να κινηθεί άμεσα, να παρέμβει και να ζητήσει την άμεση επανέξαρξη της καταβολής του 75% της μισθοδοσίας στους συγκεκριμένους «διαθέσιμους» υπαλλήλους.

Όπως σημειώνει ο Σύλλογος του ΕΚΠΑ, «η προσφυγή της ΟΛΜΕ για το ίδιο ζήτημα (12/1/2015) στηρίζεται σε μια επιχειρηματολογία στοιχεία της οποίας θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, μια και, τηρουμένων των αναλογιών, οι δύο περιπτώσεις, αυτή των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης και εκείνη των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ σε διαθεσιμότητα, παρουσιάζουν ομοιότητες».

Σε ποιους έχει διακοπεί η μισθοδοσία

Οι πρώτοι που υπέστησαν αυτή τη διαδικασία ήταν υπάλληλοι τον κλάδο των φυλάκων, των οποίων το διάστημα διαθεσιμότητας έληγε τον Ιούνιο και ακολούθησαν άλλοι από τον κλάδο των Η/Υ (λήξη διαθεσιμότητας Δεκέμβριος). Με τη λήξη του 8μηνου διαθεσιμότητας και των υπολοίπων κλάδων (Ιανουάριος), η μισθοδοσία κόπηκε σε ακόμα περισσότερους εργαζόμενους.

Εργασιακή ομηρία

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλλοι βρίσκονται με μηδενικό εισόδημα καθώς, δε μισθοδοτούνται από το Δημόσιο, δεν μπορούν να απευθυνθούν στον ΟΑΕΔ, να πάρουν αποζημίωση, ούτε να εργαστούν νόμιμα αλλού. Με λίγα λόγια βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία.

«Με δεδομένο ότι η ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται μόνο δική τους δεν είναι, το αίτημα για επανέναρξή τους στο καθεστώς της διαθεσιμότητας είναι όχι μόνο εύλογο αλλά και κατεπείγον. Επιπλέον, η ένταξή τους στη διαδικασία της κινητικότητας, που θα διασφάλιζε τη συνέχιση καταβολής του 75%, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ήταν αδύνατη: δεν υπήρχαν θέσεις στην ειδικότητά τους πουθενά (π.χ. κοινωνικών υπηρεσιών), σε πόλεις κοντά στον τόπο διαμονής τους (π.χ. ΔΕ τεχνικοί –θέσεις μόνο Πάτρα, Θεσσαλονίκη), στην κατηγορία τους (π.χ. ΔΕ επιστατών –καμιά θέση ΔΕ στον κλάδο), η προθεσμία που δόθηκε ήταν μικρή χωρίς να λαμβάνεται πρόβλεψη για έκτακτες καταστάσεις (π.χ. νοσηλεία) κ.ά», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ.

Και συμπληρώνει: «Κατά συνέπεια, ακόμα και με βάση τα προβλεπόμενα στην τροπολογία του ΥΔΜΗΔ για παράταση της διαθεσιμότητας μέχρι την 31η Μαρτίου (Ν. 4316/2014, άρθρο 67, παρ. 4), η συνέχιση της καταβολής του 75% στην περίπτωσή τους θα έπρεπε να είναι δεδομένη».

«Υπαιτιότητα» σαν να λέμε απόλυση

Υπενθυμίζεται ότι με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση, αφενός «ρύθμισε» ζητήματα που προέκυψαν με δική της ευθύνη (υπάλληλοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μετά τη λήξη της προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων για κινητικότητα…), αφετέρου και κυρίως επιστράτευσε την έννοια της «υπαιτιότητας» προκειμένου να «αιτιολογήσει» μέρος των απολύσεων σαν αποτέλεσμα ατομικής ευθύνης των ίδιων των εργαζόμενων.

«Κανένας δε βρέθηκε σε διαθεσιμότητα με δική του “υπαιτιότητα”. Για το λόγο αυτό η επανέναρξη της καταβολής του 75% σε όλους τους συναδέλφους και η αναδρομική καταβολή του για το διάστημα που έχει περικοπεί είναι απαίτησή μας. Οι συνάδελφοί μας υφίστανται πολλαπλές συνέπειες από την υπαγωγή τους σε διαθεσιμότητα εδώ και πολύ καιρό. Η απώλεια όμως ακόμα και του περιορισμένου εισοδήματος που αυτή συνεπάγεται έχει ολέθριες συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

»Ένα ακόμα αποτέλεσμα του αγώνα μας ήταν το να φτάσουμε μέχρι σήμερα χωρίς καμιά διαπιστωτική πράξη απόλυσης. Μέχρι την τελική νίκη, την κατάργηση της διαθεσιμότητας και την επιστροφή όλων στις θέσεις τους, η ανάγκη για διασφάλιση στοιχειωδών προϋποθέσεων κάλυψης των οικονομικών αναγκών όλων των συναδέλφων είναι κατεπείγουσα», καταλήγει ο Σύλλογος.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις