9.9 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Μπακατσέλος: Δύο μισθοί, αν πείτε «ναι» στο άρθρο 99

Να αποσπάσει τη συναίνεση των 110 απλήρωτων και εξουθενωμένων εργαζομένων, ώστε να τεθεί υπό το μανδύα προστασίας του Πτωχευτικού Κώδικα, επιζητεί η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου», η οποία εδώ και ένα μήνα υπακούει στις εντολές του Βασίλειου Μπακατσέλου, υιού του γνωστού βιομήχανου και επιχειρηματία Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου.

Με αντάλλαγμα την καταβολή δύο μισθών, την ώρα που οι συσσωρευμένες οφειλές αντιστοιχούν σχεδόν σε 7 μήνες, ο υιός Μπακατσέλου επιχειρεί να κάμψει τους οικονομικά εξαντλημένους υπαλλήλους της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ και προσπαθεί να τους πείσει να συμφωνήσουν με το σχέδιο ανασύνταξης της κατεστραμμένης εταιρίας που παρέλαβε από τον πατέρα του, ώστε να ταχθούν υπέρ της πιθανολογούμενης εξυγίανσής της, σύμφωνα με το περιβόητο άρθρο 99 του πτωχευτικού δικαίου.

Η απώλεια της προσωρινής διαταγής που επιδιώξει να λάβει από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στις 9 Ιανουαρίου 2015, ώστε να ανακόψει το κύμα των διωκτικών μέτρων σε βάρος της εταιρίας, έθεσε σε εγρήγορση τον υιό Μπακατσέλου και τους συμβούλους του, καθώς φάνηκε να ανατρέπει προσώρας τους αρχικούς σχεδιασμούς τους για τη διαδικασία πτώχευσης  της πολύπαθης εκδοτικής εταιρίας.

Αναζητεί διέξοδο διαφυγής

Έτσι, κατά τις τελευταίες 10 ημέρες ο νέος πρόεδος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΕ ΑΕ έχει επιδοθεί σε σειρά συσκέψεων με διευθυντικά στελέχη της εταιρίας και εκπροσώπους συνδικαλιστικών σωματείων, ώστε να βρει διέξοδο διαφυγής από τις υπέρογκες υποχρεώσεις του και να επιτύχει την ομαλή μετάβαση στη δίκη της 13ης Φεβρουαρίου. Την ημέρα εκείνη έχει οριστεί να συζητηθεί επί της ουσίας η αίτηση για την υπαγωγή της ΕΒΕ ΑΕ σε διαδικασία εξυγίανσης, βάσει των διατάξεων της πτωχευτικής νομοθεσίας.

Για να μπορέσει να ενεργοποιήσει την προπτωχευτική διαδικασία του άρθρου 99, ο υιός Μπακατσέλου επιδιώκει να θέσει και πάλι σε κυκλοφορία, έστω και πρόσκαιρη, τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» και το μηναίο life style περιοδικό «Close Up», που έχουν αναστείλει την έκδοσή τους από τις 30 Δεκεμβρίου 2014. Παράλληλα, επιχειρεί να επαναφέρει σε καθεστώς πληρωμών, έστω και αποσπασματικών, τους 110 εργαζόμενους, οι οποίοι δοκιμάζονται σκληρά, καθώς έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος από τον Αύγουστο του 2014.

Κύρια προϋπόθεση η συναίνεση

Οι προτάσεις του υιού Μπακατσέλου αναλύονται σε 8 επιμέρους σημεία και, για να εφαρμοστούν, προτάσσουν ως κύρια προϋπόθεση τη συμφωνία των εργαζομένων με την επιλογή της εργοδοσίας να προσφύγει και να υπαχθεί στις προστατευτικές διατάξεις του άρθρου 99.

Οι όροι της εργοδοσίας έχουν τεθεί σε γνώση των συνδικαλιστικών σωματείων της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤ-Θ, χωρίς έως σήμερα να έχουν κατατεθεί βελτιωτικές, διαφορετικές ή εναλλακτικές προτάσεις. Οι δεσμεύσεις που ζητεί να αποσπάσει ο υιός Μπακατσέλου έχουν ήδη αποτυπωθεί σε ιδιωτικό συμφωνητικό επίλυσης διαφοράς, το οποίο θα κληθούν να προσυπογράψουν, εφόσον συμφωνούν, όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρίας.

Το σχέδιο της συμφωνίας

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτιστεί εγγράφως, τα δύο μέρη, δηλαδή αφενός μεν οι εκπρόσωποι της εταιρίας, αφετέρου δε οι μισθωτοί, θα αναλάβουν την υποχρέωση να συμφωνήσουν και να συνομολογήσουν στα εξής:

1. Η ΕΒΕ ΑΕ θα προβεί στην άμεση καταβολή της μισθοδοσίας των μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2014 στους εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι. Αυτό θα γίνει κατά το χρονικό διάστημα από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 27 Ιανουαρίου 2014, δηλαδή το αργότερο δύο ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής 25 Ιανουαρίου.

2. Μόλις λάβει χώρα αυτή η καταβολή της μισθοδοσίας, οι εργαζόμενοι (και ανάλογα με την περίπτωση) θα προβούν:

  • Στην άρση των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων (π.χ. σε λογαριασμούς τραπεζών).
  • Στην άρση των επισχέσεων, ώστε να κυκλοφορήσουν τα έντυπα αμέσως.
  • Στην άρση της επιβληθείσας συντηρητικής κατάσχεσης στο πρακτορείο διανομής «Άργος».
  • Στην αποχή από τη λήψη κάθε αναγκαστικού μέτρου εις βάρος της ΕΒΕ ΑΕ.
  1. επίσης θα προβούν στην άσκηση πρόσθετης παρέμβασης υπέρ της εταιρίας κατά τη συζήτηση της αίτησης υπαγωγής της στο άρθρο 99 στις 13 Φεβρουαρίου 2015 ή όποτε μετ΄ αναβολής αυτή λάβει χώρα.

4. Η ΕΒΕ ΑΕ δεσμεύεται ότι οι απαιτήσεις των εργαζομένων που έχουν γεννηθεί πριν από την υποβολή της αίτησης θα εξαιρεθούν από τη ρύθμιση του άρθρου 99 και το κατατεθέν πλάνο αναδιάρθρωσης – αποπληρωμής υποχρεώσεων.

5. Οι λοιπές απαιτήσεις μισθοδοσίας θα αποπληρωθούν σταδιακά μέσω της εκχώρησης απαιτήσεων πρακτορείου – υποκαταστημάτων και της λειτουργίας της εταιρίας. Η ΕΒΕ ΑΕ θα διασφαλίσει την καταβολή τουλάχιστον μίας μισθοδοσίας ανά μήνα, αρχής γενομένης από την παλαιότερη οφειλή και μέχρις εξοφλήσεως των μέχρι σήμερα οφειλομένων. Προς το σκοπό διασφάλισης τήρησης της παρούσης υποχρέωσης, η ΕΒΕ ΑΕ θα εκχωρήσει στους εργαζόμενους τις μελλοντικές της απαιτήσεις από το πρακτορείο «Άργος», καθώς και τις εισπράξεις των υποκαταστημάτων.

6. Καθ΄ όσον χρονικό διάστημα η ΕΒΕ εκπληρώνει την υποχρέωση της για καταβολή μίας μισθοδοσίας κατά μήνα, όλα τα έντυπα θα κυκλοφορούν κανονικά. Αυτονόητο τυγχάνει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα προβούν σε κατασχέσεις, επισχέσεις και απεργίες για το χρόνο που η ΕΒΕ ΑΕ τηρεί την ανωτέρω υποχρέωση.

7. Μόλις αρθούν οι κατασχέσεις, η ΕΒΕ ΑΕ με τα χρήματα που θα απελευθερωθούν θα προβεί στην καταβολή της μισθοδοσίας Οκτωβρίου 2014 με ταυτόχρονη ρύθμιση όλων των ασφαλιστικών και φορολογικών εκκρεμοτήτων.

8. Τρεις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της εταιρίας, η διοίκηση θα επανέλθει με πρόταση για την εξόφληση των οφειλόμενων μισθών.

Στους 4 μήνες η «ψαλίδα»

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την εν λόγω συμφωνία, που προτείνει η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου», παγιώνεται επί της ουσίας η καθυστέρηση της μισθοδοσίας σε 4 μήνες, ενώ η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων αποδοχών παραπέμπεται προς ρύθμιση για τις αρχές Μαΐου 2015 και υπό ασαφείς όρους.

Παράλληλα, στους εργαζομένους τίθενται σαφείς απαγορεύσεις, όσον αφορά στην κάθοδό τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις ή στην κήρυξη επισχέσεων εργασίας, ενώ τίθενται φραγμοί και στην άσκηση του δικαιώματός τους να προσφύγουν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, προκειμένου να εισπράξουν τις καθυστερούμενες αποδοχές τους.

«Δε σας ενδιαφέρει πού βρήκα χρήματα!»

Σε συνάντηση ενημέρωσης των εργαζομένων, που έγινε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ο υιός Μπακατσέλου έκανε λόγο για «συμφωνία – πακέτο» και σημείωσε πως η καταβολή των 2 μισθών συναρτάται από την παροχή   συναίνεσης με το άρθρο 99, επειδή «η σχέση μεταξύ εταιρίας και των εργαζομένων είναι σχέση αμφίδρομη».

Ο ίδιος αρνήθηκε, πάντως, να αναφέρει πώς βρέθηκαν τα κεφάλαια για την πληρωμή 2 μισθών, την ώρα που η εταιρία έχει εξαντλήσει τη ρευστότητά της, τονίζοντας με έμφαση: «Δε σας ενδιαφέρει το πού βρέθηκαν α χρήματα! Δεν είναι δικό σας θέμα αυτό!».

Πηγή: aggelioforum.com

Διαβάστε επίσης:

Παρόμοια Άρθρα