29.9 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Νάξος: Ανίερο, προεκλογικό «δωράκι» ΟΑΕΔ στο Βρούτση και την εκλογική του περιφέρεια

Πρόσφατα

vroutsis2-apnetΑνακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΑΕΔ – τ.Ο.Ε.Ε – τ.Ο.Ε.Κ:

Αύριο, Τρίτη 20.01.2015, αναμένεται να συζητηθεί ως θέμα ημερησίας διάταξης στο Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. η αναίσχυντη εισήγηση για το προεκλογικό ξεπούλημα οικοπέδου του Ο.Ε.Κ στη Νάξο.

Η κατά παραγγελία του Υπουργού Εργασίας εισήγηση, προτείνει την παραχώρηση στο Δήμο Νάξου και μικρών Κυκλάδων πέντε αγροτεμαχίων ιδιοκτησίας Ο.Ε.Κ., συνολικής επιφάνειας 21.110, 39 τ.μ., το οποίο είχε αγοραστεί το 2007 από τον Ο.Ε.Κ., με σκοπό την ανέγερση εργατικών κατοικιών και είχε κοστίσει 761.364,00€.

Για την παραχώρηση αυτή δεν προβλέπεται κανένα αντίτιμο, αλλά δίδεται ως δώρο στην εκλογική περιφέρεια του Υπουργού Εργασίας. O δήθεν σκοπός της παραχώρησης αφέθηκε να διαρρεύσει από το περιβάλλον του Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ. ότι είναι η ανέγερση σχολείου. Στην εισήγηση, όμως, χρησιμοποιείται η προσεκτική διατύπωση περί ανέγερσης ”σύγχρονων διδακτηρίων” και ”αθλητικών εγκαταστάσεων”, ενώ καμία αναφορά δε γίνεται στο δημόσιο χαρακτήρα αυτών. Ας γνωρίζουν οι εμπνευστές αυτού του εγχειρήματος ότι κάθε άλλο παρά μας έχουν πείσει για τις προθέσεις τους.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το σχετικό έγγραφο Δημάρχου Νάξου και μικρών Κυκλάδων, πάνω στο οποίο βασίζεται η εισήγηση, έχει αρ. πρωτ. 3737/ 16.01.2015 και η εισήγηση κοινοποιήθηκε αυθημερόν στα μέλη του Δ.Σ., ως θέμα για τη συνεδρίαση της Τρίτης 20.01.2015. Δηλαδή θα πρέπει να πιστέψουμε ότι μέσα σε μερικές μόνο ώρες μελετήθηκε, συντάχθηκε, καθαρογράφτηκε και κατατέθηκε η εισήγηση!

Η περιουσία του Ο.Ε.Κ. ανήκει στους εργαζόμενους. Αυτή την αλήθεια επιχειρούν να παρακάμψουν με το άρθ. 25 του Ν. 4315/2014, το οποίο ”μελέτησε” και εισηγήθηκε η ίδια η νομική υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ. – ο υποτιθέμενος θεματοφύλακας της περιουσίας του – και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την παραμονή των Χριστουγέννων, ελάχιστες ημέρες πριν την αναμενόμενη προκήρυξη των εκλογών (ΦΕΚ 269/Α/24.12.2014). Με το συγκεκριμένο άρθρο εισάγεται ο πρωτάκουστος όρος της καθιέρωσης σε κοινή χρήση όλων των ακινήτων των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας. Δίδεται, επίσης, η δυνατότητα αποκαθιέρωσης και παραχώρησής τους, κατά χρήση, σε υπηρεσίες του Δημοσίου, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Παρέλειψαν, όμως, να προβλέψουν την παραχώρηση των ακινήτων στους Ο.Τ.Α., αποτυγχάνοντας να καλύψουν με το νομικό τους τέχνασμα την προτεινόμενη παραχώρηση στο Δήμο Νάξου και μικρών Κυκλάδων.

Στην εισήγηση επιχειρείται να φανεί ως νόμιμη η διαδικασία του ξεπουλήματος, μέσα από αβάσιμους, νομιμοφανείς ισχυρισμούς. Στη λογική αυτή, γίνεται μνεία και στο Ν. 2956/2001, άρθρο 44, προκειμένου να αποτελέσει επιχείρημα υπέρ της παραχώρησης γεωτεμαχίων ιδοκτησίας Ο.Ε.Κ. για την ανέγερση σχολικών συγκροτημάτων. Με την ουσιαστική διαφορά, όμως, ότι ο συγκεκριμένος νόμος αφορά αποκλειστικά στην παραχώρηση ενός μέρους του οικοπέδου για την ανέγερση δημόσιων σχολικών συγκροτημάτων εντός των οικισμών του Ο.Ε.Κ., προϋποθέτει, δηλαδή, την ανέγερση εργατικών κατοικιών. Η αναφορά σε αυτόν, λοιπόν, γίνεται εσκεμμένα, με σκοπό να παραπλανήσει τα μέλη του Δ.Σ. και να εκμαιεύσει τη θετική ψήφο τους, υπονοώντας, ψευδώς, ότι και ο Ο.Ε.Κ. ακολουθούσε παρόμοια τακτική παραχώρησης της περιουσίας του.

  • Καλούμε τον Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ. να αποσύρει το θέμα από την αυριανή συνεδρίαση.

  • Καλούμε – σε κάθε περίπτωση – τα μέλη του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. να διαφυλάξουν τη περιουσία των εργαζομένων και να μη συνυπογράψουν την ανίερη συμφωνία του ξεπουλήματος των ακινήτων του Ο.Ε.Κ.

  • Η περιουσία του Ο.Ε.Κ. δεν ανήκει στον διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ ή τον Υπουργό Εργασίας, αλλά στους εργαζόμενους.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις