37 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Νταλακογεώργος: «Η αυτόνομη και ταξική πορεία των συνδικάτων αποτελεί για μας αδιαπραγμάτευτη αρχή»

Πρόσφατα

ntalakogiorgosΟμιλία του προέδρου της ΠΕΝΕΝ Αντώνη Νταλακογεώργου στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης, στις 15 Γενάρη:

Με αφορμή την σημερινή μας εκδήλωση για την κοπή της πίτας μας κρίνουμε απαραίτητο, λόγω των σοβαρών και κρίσιμων πολιτικών κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων, να πούμε δύο λόγια περισσότερο από αυτά τα οποία συνηθίζουμε και τα οποία περιορίζονται σε ανταλλαγή ευχών για την νέα χρονιά το 2015.

Τα τελευταία 5 χρόνια που η χώρα μας, με ευθύνη των κομμάτων που άσκησαν την διακυβέρνηση, ο λαός, η κοινωνία, οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι μικροί επιχειρηματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι νέες υπέστησαν μια πρωτόγνωρη καταστροφή από τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές οι οποίες υπηρέτησαν πιστά τους στόχους και τις επιδιώξεις της τρόικας, της ευρωπαϊκής ένωσης, του ντόπιου και ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Αυτή η πολιτική διάλυσε και κατέστρεψε το σύνολο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων σε όλους τους τομείς: στην κοινωνική ασφάλιση, στην κοινωνική πρόνοια, στις εργασιακές σχέσεις, στην απασχόληση με την εκτίναξη σε επίπεδα πανευρωπαϊκού ρεκόρ της ανεργίας, στις ΣΣΕ, στα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα.

Ότι κερδήθηκε και κατακτήθηκε τα τελευταία 40 χρόνια με σκληρούς, μακροχρόνιους και ταξικούς αγώνες έχει υποστεί ανεπανόρθωτη συντριβή. Κυβέρνηση και τρόικα αξιοποίησαν το χρέος που δημιούργησαν οι ίδιοι με τις πολιτικές τους για να χειριστούν την χώρα και τον λαό μας ως πειραματόζωο των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται όλα τα τελευταία χρόνια.

Η νεοφιλελεύθερη και καταστροφική αυτή πολιτική δεν έπληξε μόνο τα δικαιώματά μας, έθιξε θεμελιακά κρίσιμους και ευαίσθητους τομείς όπως είναι η υγεία, η παιδεία και η πρόνοια. Έθιξε με συντριπτικό τρόπο τα δημόσια αγαθά, την δημόσια περιουσία, τους δημόσιους παραγωγικούς και κερδοφόρους οργανισμούς τους οποίους έναντι πινακίου φακής παρέδωσε και παραδίδει σε ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τα μέτρα και οι πολιτικές που αποφασίστηκαν από κοινού από τις ελληνικές κυβερνήσεις και την τρόικα στο όνομα της μείωσης και αποπληρωμής του χρέους όχι μόνο δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα αλλά αντίθετα αύξησαν και γιγάντωσαν το χρέος της χώρας μας.

Ταυτόχρονα όμως οδήγησαν σε απίστευτη και ανείπωτη τραγωδία και ανθρωπιστική κρίση τεράστια τμήματα του ελληνικού λαού οδηγώντας τα στην φτώχεια, την εξαθλίωση και την κοινωνική περιθωριοποίηση. Σε αυτή την κατεύθυνση λήφθηκαν μια σειρά σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα του χρέους και των ελλειμμάτων, εξαπολύθηκε μια ανηλεής φορολογική καταιγίδα στα εισοδήματα, στις συντάξεις, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που οδήγησαν σε ασφυξία την αγορά, σε παρατεταμένη ύφεση ενώ τελευταία προστέθηκε ο ΕΝΦΙΑ και μια σειρά χαράτσια που έδωσαν την χαριστική βολή.

Τα αισιόδοξα μηνύματα που εκπέμπει την τελευταία περίοδο το κομματικό κατεστημένο με προεξέχοντες του προέδρους της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έχουν εγκληματικές ευθύνες για την χρεοκοπία, την κατάρρευση και την παράδοση της χώρας μας στους τοκογλύφους δανειστές, ότι τάχα βαδίζουμε σε έξοδο από την κρίση, αποτελούν προπαγανδιστικά και επικοινωνιακά τεχνάσματα τα οποία χρησιμοποιούν για να εγκλωβίσουν για άλλη μια φορά λαϊκές και κοινωνικές δυνάμεις στην αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική τους.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα πρωτογενή πλεονάσματα που προέκυψαν τα τελευταία 2 χρόνια από το πρωτοφανές πλιάτσικο που διέπραξε με την πολιτική της στους μισθούς, στις συντάξεις, την κοινωνική ασφάλιση, τις κοινωνικές παροχές, την αποδιοργάνωση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, δηλαδή με μια πολιτική που σε καμιά χώρα του κόσμου δεν εφαρμόσθηκε με τόσο βίαιο τρόπο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και η οποία οδήγησε την χώρα και τον λαό σε μαζική φτωχοποίηση.

Όμως παρά την άθλια κυβερνητική προπαγάνδα, παρά την τρομοκρατική κινδυνολογία που έχει εξαπολύσει η ίδια και το διαπλεκόμενο μιντιακό και εκδοτικό κατεστημένο σε απόλυτη σύμπλευση με τις πολιτικές δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της σοσιαλδημοκρατίας που επικρατούν, κυριαρχούν και επιβάλουν την πολιτική τους σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης, η πραγματικότητα είναι σκληρή, αδυσώπητη και δείχνει την παταγώδη αποτυχία όσων εφάρμοσαν στην χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτό αποδεικνύεται και επιβεβαιώνεται αφού σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία το χρέος αυτήν την πενταετία, όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε φθάνοντας στο εφιαλτικό επίπεδο των 320 δις ευρώ ενώ η χώρα μας τα επόμενα 15 χρόνια καλείται να πληρώσει το αστρονομικό ποσό των 291 δις ευρώ που ισοδυναμεί με το 160% του ΑΕΠ.

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι η χώρα μας μπροστά της έχει δύο επιλογές. Αυτήν που διακηρύσσουν οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή της συνέχισης της πολιτικής σκληρής λιτότητας, της μείωσης των κοινωνικών παροχών, της περαιτέρω αποδιάρθρωσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων μεσαιωνικού χαρακτήρα. Δηλαδή πολιτική βαρβαρότητας για την στήριξη, την διεύρυνση και ενίσχυση των πολιτικών που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και την θεσμοθέτηση της πλήρους επιχειρηματικής ασυδοσίας. Είναι χαρακτηριστικό να σημειώσουμε ότι σήμερα στην χώρα μας 559 άτομα που ανήκουν στην τάξη της πλουτοκρατίας κατέχουν το 45% του ΑΕΠ της χώρας μας και μέσα στην κρίση ενισχύουν τα κέρδη τους!!!

Αυτήν την πολιτική υπηρετούν τα κόμματα και οι πολιτικές δυνάμεις που δεν τολμούν να ψελλίσουν το παραμικρό για το χρέος της χώρας, αντίθετα ευελπιστούν στην καλή διάθεση των γερμανών της Μέρκελ για κάποια επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων!!!!

Μάλιστα για να γίνουμε περισσότερο σαφείς και αποκαλυπτικοί σύμφωνα με την δήλωση του κ. Σαμαρά μετά την συνάντηση στις 14/1/2015 με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, χαρακτήρισε ανοησίες τα περί κουρέματος του χρέους!!

Με την δήλωσή του αυτή απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι ένα πολιτικό ανθρωπάκι και υποτακτικός στην υπηρεσία των συμφερόντων των δανειστών και όχι της χώρας και του ελληνικού λαού!!

Κατά την γνώμη μας το ζήτημα του χρέους είναι το πιο κομβικό σημείο που αφορά το παρόν και το μέλλον της χώρας και από την λύση ή όχι αυτού του προβλήματος θα εξαρτηθεί η προοπτική της χώρας τις επόμενες δεκαετίες. Ο όποιος συμβιβασμός στο θέμα του χρέους μετατρέπει την χώρα μας σε μόνιμη αποικία χρέους και με τον τρόπο αυτό θα μείνει ρημαγμένη, εξαθλιωμένη, βαθειά εξαρτημένη και υποδουλωμένη τόσο σήμερα όσο και τα επόμενα χρόνια.

Η συνέχιση αυτής της καταστροφικής πολιτικής οδηγεί με βεβαιότητα στην διάλυση της χώρας, στην κηδεμονία από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Ευρώπης στην οποία η Γερμανία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο άλλος δρόμος είναι αυτός της πάλης της εργατικής τάξης και του λαού για την διαγραφή του χρέους, την αυτόνομη και ανεξάρτητη πορεία έξω από τα δεσμά των λυκοσυμμαχιών του ιμπεριαλισμού, είναι ο δρόμος της αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, της αποκατάστασης των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του λαού και των εργαζομένων.

Μια πολιτική που στο επίκεντρό της δεν θα είναι τα συμφέροντα και τα προνόμια του μεγάλου κεφαλαίου αλλά η σταθερή και ασίγαστη πάλη που θα θίγει και θα αμφισβητεί έμπρακτα το υπάρχον κοινωνικό – οικονομικό σύστημα που στηρίζεται στην εκμετάλλευση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.

Μια πολιτική που θα επιδιώκει βήμα το βήμα την κατάκτηση της ανεξαρτησίας από τα δεσμά της εξάρτησης και της ασφυκτικής κηδεμονίας που έχει επιβληθεί στην χώρα ιδιαίτερα την μνημονιακή περίοδο.

Η επιτυχία ενός αριστερού κυβερνητικού εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Τρία όμως είναι τα κομβικά και κεφαλαιώδη ζητήματα που ξεχωρίζουν.

1) Εάν μια αριστερή κυβέρνηση (με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς την συμμετοχή των άλλων αριστερών δυνάμεων ΚΚΕ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ) θα υποταχθεί ή θα συμβιβαστεί με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου ή θα αντιταχθεί παίρνοντας μέτρα που θα περιορίζουν και θα καταργούν σταδιακά την ασυδοσία, την αυθαιρεσία και την εργοδοτική βαρβαρότητα που κυριαρχεί σήμερα και η οποία ενισχύθηκε στο έπακρο την μνημονιακή περίοδο. Αυτό σημαίνει μεταξύ των άλλων ότι οι έχοντες και κατέχοντες τον πλούτο σε αυτήν την χώρα πρέπει να κληθούν να πληρώσουν διότι τα δικά τους συμφέροντα προώθησε το πολιτικό τους προσωπικό βυθίζοντας την χώρα στην πτώχευση και την χρεοκοπία. Χωρίς να μπεί χέρι στα προνόμια, την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου και του μεγάλου πλούτου δεν μπορεί να υπάρξει αριστερή πολιτική ούτε βεβαίως αντιμετώπιση των πραγματικών εργατικών και λαϊκών προβλημάτων.

2) Θα πρέπει σταθερά και αποφασιστικά η χώρα μας να απαλλαγεί από τις δεσμεύσεις, την εξάρτηση, την κηδεμονία και την υποταγή στα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ακολουθώντας μια ανεξάρτητη πορεία που θα έχει ως γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας, του λαού και της κοινωνίας αναπτύσσοντας στην κατεύθυνση αυτή και τις ανάλογες συμμαχίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

3) Πιέσεις εκβιασμοί και τελεσίγραφα που είναι πιθανόν να προκύψουν από το ντόπιο οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο αλλά περισσότερο και κυρίως από τους δανειστές και τις κυρίαρχες δυνάμεις που πολιτικά επικρατούν και καθορίζουν την πολιτική της Ε.Ε. Πρέπει να αποκρουστούν και να απορριφθούν αφού είναι βέβαιο ότι θα στοχεύουν στην διαιώνιση της πολιτικής οικονομικής επικυριαρχίας και υποδούλωσης της χώρας μας. Η άτακτη υποχώρηση, ο συμβιβασμός έξω από τις αρχές, τις θέσεις  και τις αξίες της αριστεράς δεν θα οδηγήσει μόνο ή κυρίως σε πολιτική φθορά αλλά θα πλήξει την αξιοπιστία του αριστερού και ριζοσπαστικού λόγου και πάνω από όλα θα φθείρει τις αρχές και τις αξίες που αντιπροσωπεύει η αριστερά!!! Και αυτό κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το πράξει ερήμην του λαού, της κοινωνίας και ερήμην του προοδευτικού ριζοσπαστικού και αριστερού κόσμου της χώρας μας. Κανένα ευρώ, καμιά νομισματική ενοποίηση και καμιά ευρωπαϊκή ένωση δεν πρέπει να είναι πάνω από τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα έχει ευθύνη και υποχρέωση να αναδείξει ως κεντρικό στόχο του την διαγραφή του χρέους από την οποία εξαρτάται η επιβίωση της χώρας, του λαού και των εργαζομένων και η αποκατάσταση των δικαιωμάτων που ισοπεδώθηκαν την μνημονιακή περίοδο. Όσοι και όποιοι ισχυρίζονται ότι είναι δυνατή η αποκατάσταση των δικαιωμάτων του λαού και των εργαζομένων χωρίς την διαγραφή του χρέους είναι πολιτικοί απατεώνες του χειρίστου είδους εμπαίζουν και εξαπατούν συνειδητά τον λαό και την κοινωνία.

Ταυτόχρονα ο ρόλος των συνδικάτων και των μαζικών κινημάτων στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται δεν είναι να αντιγράφουν ή να αναπαράγουν τις θέσεις διάφορων κομματικών σχηματισμών ακόμη και αν αυτά είναι στον χώρο της αριστεράς ή να πορευθούν σε νέο μοντέλο κυβερνητικού συνδικαλισμού το οποίο όχι μόνο απέτυχε παταγωδώς αλλά ζημίωσε ανεπανόρθωτα το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Η αυτόνομη και ταξική πορεία των συνδικάτων αποτελεί για μας αδιαπραγμάτευτη αρχή και δεν την παζαρεύουμε με κανέναν και για κανένα λόγο.

Κλείνοντας αυτή την σύντομη αναφορά μας για την κατάσταση στην χώρα μας θέλουμε ιδιαίτερα να υπογραμμίσουμε δύο ακόμη σημεία που αφορούν την νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί όπως όλα δείχνουν στην χώρα μας μετά τις εκλογές και εφόσον επικρατήσουν στην εκλογική μάχη οι δυνάμεις της αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), είναι όσο ποτέ αναγκαίο αλλά και επίκαιρο να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες με την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση πολιτικών, κοινωνικών δυνάμεων για την διεκδίκηση τόσο του κατοχικού δανείου από τους Γερμανούς το οποίο ανέρχεται σε πολλές δεκάδες δις ευρώ αλλά και τις πολεμικές αποζημιώσεις από την ζημιά που υπέστη ο λαός και η χώρα μας κατά την διάρκεια του Β΄ παγκόσμιου πολέμου από τις χιτλερικές βαρβαρότητες και θηριωδίες.

Οι δυνάμεις της κοινωνικής πολιτικής ριζοσπαστικής και ανατρεπτικής αριστεράς θα πρέπει να πρωτοστατήσουν σε αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα το οποίο μπορεί και πρέπει να είναι το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στις απαιτήσεις, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς των δανειστών και κυρίως της Γερμανίας.

Κατά την γνώμη μας και πάντα με την δική μας ταξική και πολιτική προσέγγιση και ανάλυση των κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων της χώρας μας, για μια τέτοια κατεύθυνση και πορεία χρειάζεται να έχει διαμορφωθεί από τα κάτω ένα ισχυρό λαϊκό, μαζικό και εργατικό κίνημα που θα συσπειρώνει, θα ενώνει και κυρίως θα έχει την δύναμη να κινητοποιεί τον λαό, τους εργαζόμενους και την εργατική τάξη. Χωρίς αυτήν την προϋπόθεση ούτε βαθιές αλλαγές μπορούν να γίνουν, ούτε πολιτικές ριζικών ανατροπών μπορούν να προκύψουν. Είναι στην κρίση όλων μας και του καθένα χωριστά να κρίνει εάν αυτά τα στοιχεία και οι προϋποθέσεις που προαναφέραμε είναι εμφανή και  ενυπάρχουν στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που πράγματι είναι προ των πυλών της ανάληψης της κυβερνητικής ευθύνης.

ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ:
ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Στον χώρο της Ναυτιλίας και στο παρελθόν ένα μεγάλο μέρος του Ναυτεργατικού κόσμου της χώρας μας, ιδιαίτερα το 1981 και μετά, είχε καλλιεργήσει προσδοκίες ότι η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επιδίωκε μια σειρά ριζικές αλλαγές στον χώρο της Ναυτιλίας και θα προωθούσε μέτρα προς όφελος των Ναυτεργατών.

Όμως πολύ γρήγορα διαψεύστηκαν με οικτρό τρόπο αυτές οι αισιόδοξες φωνές και απόψεις (αν και πέρασαν αρκετά χρόνια για να το εμπεδώσουν πολλοί απλοί Ναυτεργάτες).

Μένει και σήμερα να δούμε αν θα επαναληφθεί το ίδιο, εάν οι δυνάμεις της Αριστεράς που στηρίζουν και πλαισιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν την πυγμή, την πολιτική βούληση και θέληση να αναμετρηθούν με τις δυνάμεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου και με το καθεστώς επιχειρηματικής ασυδοσίας που τους έχουν εξασφαλίσει διαχρονικά όλες έως σήμερα οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις.

Δεν είναι του παρόντος να κάνουμε έναν απολογισμό ή να κρίνουμε και να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα αυτής της ανάλγητης εφοπλιστόδουλης πολιτικής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 120.000 Ναυτεργάτες του 1981 έγιναν μόνο 15.000, το ΝΑΤ και τα άλλα ταμεία μας από το πιο εύρωστο ασφαλιστικό ταμείο μετατράπηκε σε έναν ασφαλιστικό οργανισμό που η σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι 1 προς 4!!!

Οι συντάξεις μας υποβαθμίστηκαν και απαξιώθηκαν, οι εφάπαξ παροχές το ίδιο, το επικουρικό μας ταμείο ακόμη χειρότερα ενώ ο Οίκος Ναύτη μετά από 60 χρόνια έβαλε λουκέτο!!! Σ.Σ.Ε – εργασιακές σχέσεις, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, η έλλειψη οποιουδήποτε μέτρου για τον εκδημοκρατισμό του επαγγέλματος της ναυτικής νομοθεσίας και του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, η εκρηκτική άνοδος της ανεργίας και πολλά ακόμη διαμορφώνουν σήμερα την πιο ζοφερή εικόνα για το ναυτικό επάγγελμα και το ελληνικό ναυτεργατικό δυναμικό της χώρας μας.

Φυσικά τα προβλήματα στον χώρο την μνημονιακή περίοδο – όπως και σε όλους τους κλάδους – οξύνθηκαν, πολλαπλασιάστηκαν και δημιουργήθηκαν και νέα ως αποτέλεσμα των ασκούμενων φιλοεφοπλιστικών πολιτικών ενώ από την άλλη – και αυτό είναι το πιο χαρακτηριστικό δείγμα ταξικής πολιτικής – ενισχύθηκαν και διευρύνθηκαν τα προνόμια προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο ενώ τα στοιχεία δείχνουν και επιβεβαιώνουν ότι την κρίση τις τελευταίες δεκαετίες την υπέστησαν μονόπλευρα οι Ναυτεργάτες ενώ το εφοπλιστικό κεφάλαιο ενίσχυσε και διεύρυνε την επιχειρηματική δράση του, αύξησε τον αριθμό του στόλου του, ιδιαίτερα στο κομμάτι των πλοίων που έχει υπό ξένη σημαία ευκολίας και διατηρεί σταθερά μια από τις πρώτες θέσεις στον παγκόσμιο ναυτιλιακό στίβο.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των ασκούμενων κυβερνητικών πολιτικών που πρόσφεραν γη και ύδωρ στον εφοπλισμό για να αυξήσει υπέρογκα την κερδοφορία του, να αποσπάσει προκλητικά προνόμια, να αποβάλει σταδιακά την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού ναυτεργατικού δυναμικού, να διαμορφώσει εργασιακές σχέσεις γαλέρας, να περιορίσει και  να καταργήσει δικαιώματα και κατακτήσεις πολλών δεκαετιών.

Ως επιβράβευση η τελευταία απερχόμενη κυβέρνηση τους απάλλαξε από την υποχρεωτική φορολογία και επέβαλε την εθελοντική η οποία είναι σκανδαλώδης εάν λάβουμε υπόψη τον ιλιγγιώδη πλούτο, την αμύθητη, την τεράστια και αλματώδη αύξηση στην επιχειρηματική τους δράση.

Η νέα κυβέρνηση καλείται να πάρει δραστικές αποφάσεις σε ότι αφορά αυτό το σκανδαλώδες θεσμικό πλαίσιο που όλες ως τώρα οι κυβερνήσεις  όχι μόνο το άφησαν ανέπαφο αλλά το ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο.

Εάν αυτό το προκλητικό καθεστώς παραμείνει άθικτο από μια κυβέρνηση της αριστεράς αυτό θα ισοδυναμεί με την μεγαλύτερη προδοσία των αγώνων και των προσδοκιών του Ναυτεργατικού κόσμου και η ευθύνη όσων θα συντελέσουν σε ένα τέτοιο ατόπημα θα είναι και συλλογική και ατομική.

Κλείνοντας θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε ορισμένα θέματα που έχουν άμεσο  και επείγοντα χαρακτήρα και τα οποία η ΠΕΝΕΝ από την προεκλογική περίοδο τα προτάσσει  ως βασικές προτεραιότητες στην διεκδίκηση της αλλά και στον αγώνα που θα αναπτύξει για αυτά.

– Άμεσα μέτρα για την ανεργία, την προστασία των ανέργων, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, την επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης, την κατάργηση των επαχθών όρων και προϋποθέσεων. Μετά το πέρας της αδείας τους όλοι οι Ναυτεργάτες να τυγχάνουν επιδότησης, ταυτόχρονα κανένας άνεργος χωρίς ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα, ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ, προσλήψεις μόνο μέσα από αυτό, έλεγχο των προσλήψεων, απολύσεων κ.λ.π, ενίσχυση του ρόλου και της συμμετοχής των Ναυτεργατικών σωματείων.

– Επαναφορά της αυτοτέλειας του Οίκου Ναύτη ως αποκλειστικού φορέα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της ναυτικής οικογένειας, ενίσχυση με ιατρικό νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό αλλά και με σύγχρονο εξοπλισμό όπως επιβάλλεται να είναι ένα σύγχρονο πολυϊατρείο.

– Κατάργηση των νόμων 4150/2013 και 4256/2014, κατάργηση της διάταξης που αφορά την αντικατάσταση της κλαδικής ΣΣΕ με τις ατομικές.

– Τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας ώστε η μη καταβολή δεδουλευμένων να αποτελεί ποινικό αδίκημα με την αυτόφωρη σύλληψη και παραπομπή σε δίκη όσων παρανομούν και καθυστερούν την εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών των Ναυτεργατών. Το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας πρέπει να παταχθεί αποφασιστικά από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες του κράτους.

– Εκδημοκρατισμό του Ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος με βάση τον νόμο 1264/82 με την προσθήκη των σχετικών τροποποιήσεων που επιβάλει η ιδιομορφία του ναυτικού επαγγέλματος. Εκσυγχρονισμός της ναυτικής νομοθεσίας (ΚΙΝΔ – ΚΔΝΔ – Εσωτερικός κανονισμός εργασίας)

– Πάταξη της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, εφαρμογή της ΣΣΕ, της ασφάλισης στο ΝΑΤ και η επάνδρωση σύμφωνα με τον ν. 177/74.

– Επαναφορά στα Ακτοπλοϊκά πλοία και Ε/Γ-Ο/Γ διεθνών γραμμών της επάνδρωσης και της οργανικής σύνθεσης σύμφωνα με το Π.Δ. 177/74.

– Το ΝΑΤ και οι υπόλοιποι οργανισμοί στον χώρο της Ναυτιλίας να περάσουν συνολικά στην εποπτεία του ΥΝΑ. Σε όλους τους οργανισμούς η εκπροσώπηση των Ναυτεργατών να γίνεται από τις πλέον μαζικές και αντιπροσωπευτικές Ναυτεργατικές οργανώσεις με την ενίσχυση της συμμετοχής και της παρουσίας τους στο Δ.Σ αυτών των οργανισμών.

– Πρέπει να εκφραστεί η πολιτική βούληση και να κινηθεί επειγόντως και η νομική διαδικασία ώστε οι εγκριτικές πράξεις που περιλαμβάνονται στον όρο 8 του άρθρου 13 του νόμου 2687/53 να καταργηθούν. Στην συνταγματική μεταρρύθμιση επιβάλλεται η κατάργηση του αποικιακού νόμου 2687/53. Αυτό και μόνο αυτό θα αποτελέσει την σημαντικότερη συνεισφορά της νέας κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Είμαστε αποφασιστικά υπέρ της ίσης μεταχείρισης ελλήνων και αλλοδαπών ναυτικών. Ανάλογα μέτρα πρέπει να ληφθούν για την απασχόληση στις εγκατεστημένες εταιρίες που έχουν έδρα την Ελλάδα  και τα πλοία είναι με ξένη σημαία ευκολίας.

– Στον τομέα της κρουαζιεροπλοίου ναυτιλίαςνα διασφαλισθεί η απασχόληση ελλήνων Ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα με την ταυτόχρονη κατάργηση του καμποτάζ.

– Αποκατάσταση των άδικων μέτρων σε βάρος των συνταξιούχων ναυτικών και επαναφορά των συντάξεων και όλων των άλλων παροχών στα προ μνημονίου επίπεδα. Το ίδιο ισχύει ως αίτημά μας για την μείωση της φορολογίας των Ναυτικών.

Είναι προφανές ότι τα Ναυτεργατικά προβλήματα δεν εξαντλούνται μόνο στα παραπάνω αφού υπάρχουν δεκάδες προβλήματα που δημιουργήθηκαν όλα τα τελευταία χρόνια για τα οποία επιβάλλεται να ιεραρχηθούν και  να δοθούν λύσεις.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι η ΠΕΝΕΝ και στις νέες συνθήκες θα συνεχίσει σταθερά και απαρέγκλιτα την αυτόνομη ταξική πορεία και κατεύθυνσή της ενισχύοντας τον ρόλο, την δράση και την παρέμβασή της και φυσικά οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται να εγκλωβιστούμε σε λογικές ή παραινέσεις για πίστωση χρόνου και συμπόρευση στην όποια νέα κυβέρνηση. Θα δούμε, θα ακούσουμε τις προγραμματικές θέσεις της νέας κυβέρνησης και με βάση τις δικές μας προσεγγίσεις και απόψεις θα τις κρίνουμε και θα τις αξιολογήσουμε.

Τέλος θέλω να ευχηθώ εκ μέρους της Διοίκησης της ΠΕΝΕΝ χρόνια πολλά, μια δημιουργική νέα χρονιά με αλλαγές και ανατροπές που θα σηματοδοτούν μια νέα πορεία για την χώρα, τον λαό, τους εργαζόμενους, με τα συνδικάτα πρωταγωνιστές των νέων εξελίξεων για βαθιές και ριζικές αλλαγές προς όφελος όλων των εργαζομένων.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις