16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ψηφοθηρία και με την αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών

Πρόσφατα

rodakinoparagogoiΞαφνικά και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, την άμεση καταβολή αποζημιώσεων 33 εκατ. ευρώ στου έλληνες παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών ενέκρινε η Κομισιόν, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες εισοδήματος των παραγωγών εξαιτίας της πτώσης τιμών που προκάλεσε το ρωσικό εμπάργκο. Η χρονική συγκυρία της απόφασης προκάλεσε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε λόγο για ψηφοθηρία χωρίς τέλος.

Οι αποζημιώσεις, που αφορούν σε παραγωγούς εννέα νομών της χώρας, θα καταβληθούν με τη μορφή της στρεμματικής ενίσχυσης ανάλογα με την τιμή πώλησης των ροδακίνων και των νεκταρινιών και με βάση την αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2014 για κάθε παραγωγό, με καθαρό και διαφανή τρόπο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα 2/3 της παραγωγής του 2014, δηλαδή περίπου 300.000 τόνοι, από το σύνολο των 380.000 τόνων, πουλήθηκαν σε τιμές έως και 75% χαμηλότερες από την τελευταία τριετία λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν το ρωσικό εμπάργκο.

ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφοθηρία χωρίς τέλος

«Ακόμα και η καθυστερημένη καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών που επλήγησαν καίρια από το ρώσικο εμπάργκο, χρησιμοποιείται με τον πιο αναίσχυντο τρόπο από την κυβέρνηση Σαμαρά για εξαγορά ψήφων» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η τελική έγκριση του κονδυλίου έρχεται με καθυστέρηση έξι μηνών και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές κάτι που κρίνει ως «καθόλου τυχαία».

«Πάντως, τα ποσά των αποζημιώσεων και ο τρόπος κατανομής στους δικαιούχους παραμένουν σκόπιμα ασαφή, καθώς στο σχετικό δελτίο τύπου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων αναφέρεται ότι θα καταβληθούν “με τη μορφή της στρεμματικής ενίσχυσης ανάλογα με την τιμή πώλησης των ροδάκινων και των νεκταρινιών και με βάση την αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2014 για κάθε παραγωγό”», υπογραμμίζεται.

Τέλος, όπως τονίζεται «καμιά προεκλογική παροχή δεν πρόκειται να απαλείψει τις ευθύνες της κυβέρνησης που θυσίασε τα πολύτιμα εξαγωγικά μας προϊόντα στο βωμό των ψυχροπολεμικών σχεδιασμών της ΕΕ, ευθυγραμμιζόμενη με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών που έχασαν το εισόδημα τους σε μια χρονιά που ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων, δεν πρόκειται να παραπλανηθούν και με τη ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουν την κυβέρνηση Σαμαρά παρελθόν».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις