13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εκλογές 2015: Η ιδιαίτερη περίπτωση της Χαλκιδικής

Πρόσφατα

skouries-katoikoi-poreiaΤα φλέγοντα ζητήματα της καταστροφής της ΒΑ Χαλκιδικής από την Ελληνικός Χρυσός αλλά και το ξεπούλημά παραλιών και δημόσιων εκτάσεων στο ΤΑΙΠΕΔ σε Σιθωνία και Κασσάνδρα προφανώς μαζί με τα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα  πρόκειται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική τοποθέτηση των κατοίκων των δήμων της Χαλκιδικής στα οποία “παραδοσιακά” την πλειοψηφία κέρδιζαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Οι “Σκουριές” χόρτασαν από την ανάπτυξη Σαμαρά

Η Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δύο χρόνια έκαναν τα πάντα για να νιώσουν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής ότι ζουν σε αποικία με κάθε δικαίωμα τους στο φυσικό  περιβάλλον να καταργείται και το αρχέγονο δάσος των Σκουριών να καταστρέφεται με εντατικούς ρυθμούς από το σχέδιο του Α. Σαμαρά “ανάπτυξη με κάθε κόστος”.

Έτσι και αλλιώς αυτό το κόστος το έχουν πληρώσει ακριβά με δεκάδες πορείες να καταστέλλονται στα χημικά, ο απολογισμός είναι ενδεικτικός. ΜΑΤ να μπάινουν στα σπίτια των κατοίκων και να συλλαμβάνουν μπροστά στα μάτια των έντρομων παιδιών  τους γονείς τους, βρέφος να πνίγεται στα χημικά και να μεταφέρεται με αναπνευστικά στο νοσοκομείο, ηλικιωμένοι και γυναίκες να δέχονται την ανελέητη επίθεση των ΜΑΤ με αμέτρητους τραυματισμούς που δεν βρήκαν ούτε δευτερόλεπτα χώρο αναφοράς στα κυρίαρχα ΜΜΕ, δεκάδες άνθρωποι να στέλνονται στα δικαστήρια φορτωμένοι με δικογραφίες γιατί αντιστάθηκαν στους οδοστρωτήρες της ανάπτυξης και 4 ανθρώπους να προφυλακίζονται βυθίζοντας στο πένθος για μεγάλο διάστημα τις οικογένειές τους.

Όσον αφορά το αρχέγονο δάσος αυτό σε τίποτα δε θυμίζει αυτό που ήταν πριν δύο χρόνια καθώς τεράστιες δασικές εκτάσεις έχουν αποψιλωθεί και στη θέση τους έχει κατασκευαστεί ένα μεγάλο εργοστάσιο εμπλουτισμού το οποίο περιφρουρείται νυχθημερόν από άνδρες της ΕΛΑΣ που έχουν λαβει ρόλο ιδιωτικής σεκιούριτι. Η νομιμότητα προσαρμόστηκε στα μέτρα των Μνημονίων και όλα τα νομικά εμπόδια για την απρόσκοπτη καταστροφή του βουνού καταργήθηκαν. Η Χαλκιδική έγινε Eldorado με το παράδειγμά της να απειλεί ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα.

Όσο συνεχίζονται οι εργασίες για την εξόρυξη χρυσού, όπως είναι προφανές,  τόσο μεγαλύτερο είναι και το πλήγμα στις παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής η οποία μετατρέπεται σε μια αποκλειστικά μεταλλευτική ζώνη.

Σε ελάχιστη απόσταση από την Ιερισσό δύο πανέμορφες παραλίες 231 στρέμματα και 134 αντίστοιχα ( η μία είναι τα γνωστά Πευκάκια και η άλλη στο Κρυονέρι) θα πωληθεί για να γίνει…..spa resort, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΤΑΙΠΕΔ.

Στο σφυρί παραλίες στην Κασσάνδρα και την Σιθωνία

Αντίστοιχα το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, την Κασσσάνδρα, δεκάδες παραλίες έχουν μπει στην μαύρη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ για να δοθούν σε μεγαλοεπιχειρηματίες και hedge funds μέσα από την δημιουργία de facto καταστάσεων που θα οδηγήσουν στον αποκλεισμό των “κοινών θνητών” από την ίδια τους τη γη.

Η κυβέρνηση εξασφάλισε μάλιστα για τους αγοραστές όλες τις ανέσεις από το μπάζωμα των παραλιών μέχρι και την απρόσκοπτη δόμηση κυρίως όμως νομικά εμπόδια για να μην μπορούν να μπολοκάρουν το ξεπούλημα της δημόσιας γης.

Ήδη η πανέμορφη παραλία Σαχάρα 44 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει παραλιακό μέτωπο έκτασης 925 m πουλήθηκε το καλοκαίρι σε έναν ιδιώτη για την εξευτελιστική τιμή των 2 εκ. ευρώ ενώ παράλληλα κινδυνεύει να ξεπουληθεί και ένα ακόμη μεγαλύτερο παραθαλάσσιο κομμάτι γης 410 στρεμμάτων δίπλα από την πωληθείσα έκταση.

Γνωστό επιχειρηματία του Σάνη επιχείρησε να ικανοποιήσει η κυβέρνηση για την κατασκευή γηπέδου γκολφ μέσω της μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ δύο αγροκτημάτων συνολικής έκτασης 900 στρεμμάτων που ανήκουν στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας στην τοποθεσία Μετόχι Σταυρονικήτα και καλλιεργούνται από τους κρατούμενους οι οποίοι με τον τρόπο αυτό καλύπτουν ανάγκες δικές τους και άλλων φυλακών της χώρας.

Το ΤΑΙΠΕΔ τον Νοέμβριο ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας… ξεπουλήματος της έκτασης – η οποία θα διεξαχθεί σε μια φάση- με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών να έχει ορισθεί ή 27η Φεβρουαρίου.

Επίσης, η εγγυητική επιστολή συμμετοχής αντιστοιχεί σε 500 χιλ. ευρώ, ενώ χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Ταμείου για το διαγωνισμό είναι η Alpha Bank.

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της περιόδου της χούντας στη Σιθωνία είναι ακόμη ζωντανό με 53.000 στρέμματα δάσους να διεκδικούνται απο τον Βαρδινογιάννη και τη Μονή Σίμωνος Πέτρα. Σαράντα χρόνια τώρα οι κάτοικοι νοιώθουν εντελώς εξευτελισμένοι από την υπόθεση αυτή καθώς μετά από πολλούς αγώνες όχι μόνο δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα αλλά υπάρχει αβεβαιότητα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενώ έχουν γίνει αγωγές από τον Βαρδινογιάννη σε ιδιοκτήτες

Παράλληλα το ΤΑΙΠΕΔ έχει βάλει στο στόχαστρο και στην Σιθωνία εκτάσεις στο Κριαρίτσι, στο Νέο Μαρμαρά, στο Μονοδένδρι, στο Καλαμίτσι, στο Πόρτο Κουφό, στον Αγ. Ιωάννη και στην περιοχή Μπάρα της Βουρβουρού ενώ ήδη η παραλία του Αγ. Ιωάννη έχει πουληθεί σε γνωστό επιχειρηματία της περιοχής με την κυβέρνηση να έχει βάλει άμεσο στόχο και την πώληση της Μπάρα  που αποτελεί την μόνη κοινόχρηστη διέξοδο της Βουρβουρού προς την Θάλασσα.

Στο νοσοκομείο Πολυγύρου τίποτα δεν λειτουργεί καθημερινά

Εκτός από τα περιβαλλοντικά ζητήματα η ζωή των κατοίκων ταλαιπωρείται καθημερινά από ένα καταστραμμένο οδικό δίκτυο στο οποίο εγκλωβίζονται χιλιάδες πολίτες αλλά και από την αδυναμία πρόσβασης στα νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο νοσοκομείο Πολυγύρου καθημερινά δεν λειτουργεί τίποτα λογω έλλειψης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Αναγκαία μηχανήματα όπως ο αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί τις περισσότερες μέρες σε ένα νοσοκομείο που προσπαθεί να καλύψει καθημερινά τις ανάγκες όλου του νόμου.

Ανεξέλεγκτη είναι πλέον η κατάσταση και με την μεταφορά των ασθενών εντός του νοσοκομείου διότι οι τραυματιοφορείς είναι μόνο 3 και όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε λίγο οι συγγενείς θα αναγκάζονται να κουβαλούν τους ασθενείς…

Επιπλέον τραγικές είναι οι ελλείψεις και στις δομές ΑΜΕΑ (ΚΕΚΑΜΕΑ) και στο ειδικό σχολείο Πολυγύρου με τις πιο ευπαθείς ομάδες να μένουν ανυπεράσπιστες χωρίς καμία υποστήριξη.

Απολύσεις σε εφαρμογή μνημονιακών νόμων

Στα εργασιακά ζητήματα οι συνθήκες δεν είναι βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να εφαρμόζουν νόμους ζούγκλας. Σε ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της περιοχής το Πόρτο Καρράς από τον Νοέμβριο μέχρι και σήμερα έχουν γίνει 78 απολύσεις με τον γνωστό επιχειρηματία Κ. Στέγκο να απολύει προσωπικό και στο καζίνο του ξενοδοχείου επειδή αρνήθηκε να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις για 3μηνη δουλειά και ένα μήνα εκ περιτροπής εργασίας. Απολύσεις έγιναν και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο ξενοδοχείο που συνοδεύτηκαν με εκβιασμός εκ μέρους της εργοδοσίας στους εργαζομένους να παραιτηθούν από το σωματείο προκειμένου να μην απολυθούν. Ουσιαστικά ο επιχειρηματίας εκμεταλλευόμενος τους μνημονιακούς νόμους προχώρησε σε μαζικές απολύσεις οι οποίες απ`ότι φαίνεται δεν θα τελειώσουν εδώ αν κάτι δεν αλλάξει οριστικά.

Αδυνατούν να επιβιώσουν οι κτηνοτρόφοι

Τέλος και οι κτηνοτρόφοι και της Χαλκιδικής είναι σε απόγνωση αφού δεν έχουν πάρει ακόμη τα χρήματα τις εξισωτικής πρώτης και δεύτερης δόσης. 
Αυτό σε συνδυασμό με το μεγάλο πλήγμα που έχουν δεχτεί από τον καταρροϊκό πυρετό έχει συρρικνώσει το εισόδημά τους και πολλοί ήδη  αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Από την πλευρά της απερχόμενης κυβέρνησης δεν έλλειψαν οι ακατάσχετες υποσχέσεις στους παραγωγούς ότι τα προβλήματα της κτηνοτροφίας θα “λυθούν οριστικά” την ίδια στιγμή που με νομοθετικές ρυθμίσεις κινδυνεύουν να κλείσουν οι κτηνοτροφικές μονάδες τους εφόσον ο αποχαρακτηρισμός των βοσκοτόπων τους με βάση τις τελευταίες νομικές ρυθμίσεις δεν θα τους επιτρέπει να παίρνουν την εξισωτική ενίσχυση.

Η πολλαπλή κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου σε συνδυασμό με την επίθεση της κυβέρνησης στο περιβάλλον, τα δικαιώματα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων έχει οδηγήσει σε αλλαγή πολιτικού προσανατολισμού μεγάλων κομματιών της κάποτε συντηρητικής κοινωνίας της Χαλκιδικής , κίνηση που αποτυπώθηκε τόσο στις Ευρωεκλογές και αναμένεται να ολοκληρωθεί και στις εκλογές αυτές με εκπλήξεις στην ταχύτητα με την οποία θα μαυρίζουν οι ψηφοφόροι την Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να αναπτύσσει μεγάλες δυνάμεις στις περισσότερες περιοχές της Χαλκιδικής.

Πηγή: alterthess.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις