Το έχουμε ακούσει πλειστάκις από τους εδώ μνημονιακούς υπηρέτες των δανειστών: πρώτο μέλημά τους η… καταπολέμηση της ανεργίας, και ειδικά στους νέους. Το έχουμε ακούσει και από τους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι στη Σύνοδο Κορυφής του Μιλάνου, στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, ασχολήθηκαν με το θέμα της καταπολέμησης της ανεργίας (σ.σ.: «καταποντίστηκε» από τις διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας από τη μια πλευρά και Γαλλίας, Ιταλίας από την άλλη, σχετικά με την ανάγκη ή όχι να μειωθεί η δημοσιονομική λιτότητα). Ποια είναι η αλήθεια, όμως; Η κραυγαλέα αποτυχία των προγραμμάτων απασχόλησης στην καταπολέμηση της ανεργίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Και την ομολόγησε επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριάν Τίσεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα και Δημήτρη Παπαδημούλη.
«Η χρηματοδότηση από την περίοδο 2007-2013 εξακολουθεί να δαπανάται: μέχρι σήμερα, έχουν δεσμευθεί περίπου 77 δισ. ευρώ. Μεταξύ του 2007 και 2012, 20 εκατομμύρια άτομα συμμετείχαν σε μέτρα του ΕΚΤ, εκ των οποίων πάνω από 3 εκατομμύρια άτομα βρήκαν απασχόληση αμέσως μετά. Επιπλέον, 5,5 εκατομμύρια άτομα με χαμηλή ειδίκευση απέκτησαν τυπικά προσόντα. Περισσότερο από το 30% από τους συμμετέχοντες σε προγράμματα του ΕΚΤ κατά την περίοδο 2007-2013 ήταν κάτω των 25 ετών», απαντά η Μ. Τισέν.
Με άλλα λόγια, με βάση στοιχεία που παραθέτει για την περίοδο 2007-2013, έχουν δεσμευτεί 77 δισ. ευρώ με αποδέκτες περίπου 20 εκατομμύρια άνεργους αλλά από αυτούς μόλις 3 εκατομμύρια βρήκαν απασχόληση μετά το τέλος της επιδότησης. Σημειώνεται ότι ακόμη και αυτά τα στοιχεία είναι παρωχημένα, αφού αναφέρονται στην περίοδο 2007-2012, πριν καταγραφεί το ρεκόρ ανεργίας 11% στην Ε.Ε. το 2013.
Δεν απαντά, δε, στην ουσία της ερώτησης των ευρωβουλετών, δηλαδή στο τι ποιότητας θέσεις εργασίας ήταν έστω και οι λίγες που δημιουργήθηκαν και εάν τελικά «διαθέτει στοιχεία για την αποτελεσματικότητα αυτών των προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα πόσες θέσεις εργασίας διατηρήθηκαν μετά τη λήξη τους».
Όσον αφορά στα «ψίχουλα» των 6 δισ. ευρώ που διατίθενται για τους νέους ανέργους (Πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία») και την κριτική της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας η οποία ζητούσε σχεδόν τετραπλάσιους πόρους κάθε χρόνο, η ευρωπαία επίτροπος, αφού υποστηρίζει ότι «οι υπολογισμοί της ΔΟΕ αποτελούν το μέσο όρο, καθώς η χρηματοδότηση ποικίλλει ανάλογα με τις προκλήσεις και ανάγκες των κρατών μελών», ρίχνει το «μπαλάκι» στις εθνικές κυβερνήσεις και λέει ότι «η “Εγγύηση” θα απαιτεί πάντοτε πρόσθετη κατάλληλη εθνική χρηματοδότηση».
Τέλος, για τα προγράμματα που έχει καταθέσει η ελληνική στο πλαίσιο της «Εγγύησης για την Νεολαία», η επίτροπος Απασχόλησης δε λέει κουβέντα για την αξιολόγησή τους και περιορίζεται να υπενθυμίσει ότι για την Ελλάδα των 500.000 ανέργων νέων μέχρι 29 ετών αντιστοιχούν μόλις 171 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020, από τα 10 δισ. σε σύνολο Ε.Ε. Σε απλά ελληνικά; 340 ευρώ για κάθε νέο άνεργο!