1.7 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Προεδρική εκλογή: Δύο βήματα πριν από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Πρόσφατα

samaras-venizelos-dimasΚάτω από τον «πήχυ» των 162-165 ψήφων που έθεταν (ανεπισήμως, «πάντα») τα κυβερνητικά στελέχη, ολοκληρώθηκε η πρώτη άκαρπη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο μνημονιακός υποψήφιος Σταύρος Δήμας συγκέντρωσε 160 «ναι» έναντι 135 «παρών» από τους συνολικά 295 βουλευτές που συμμετείχαν στη διαδικασία. Απουσίαζαν δικαιολογημένα πέντε. Η ψηφοφορία θα επαναληφθεί έπειτα από πέντε πλήρεις ημερολογιακές ημέρες, και συγκεκριμένα στις 23 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι.

Στη δεύτερη ψηφορορία, απαιτούνται και πάλι 200 θετικές ψήφοι για την εκλογή Προέδρου, και σε περίπτωση που και πάλι δεν εκλεγεί Πρόεδρος η τελευταία ψηφοφορία, στην οποία απαιτούνται 180 ψήφοι, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου. Αν και πάλι δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, που -σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες- προσδιορίζονται το τελευταίο 10ήμερο του Γενάρη, με μεγαλύτερη πιθανότητα την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015.

«Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική φόβου κατέρρευσε… Αύριο είναι μια καινούρια μέρα, πιο αισιόδοξη. Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται και πολύ σύντομα και ο λαός μας πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις. Θα υπάρξει διέξοδος και θα τη δώσει ο λαός και η δημοκρατία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Ευελπιστώ να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες», δήλωσε οΑντώνης Σαμαράς, εξερχόμενος της Βουλής, μετά το τέλος της πρώτης ψηφοφορίας, καθιστώντας σαφές πως επιμένει στο κινδυνολογικό ύφος που υιοθέτησε κατά τη διάρκεια όλων των προηγούμενων ημερών.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τη θετική ψήφο ως ψήφο σεβασμού στο Σύνταγμα και είχε καλέσει να ψηφίσουν το Σταύρο Δήμα ακόμη κι εκείνοι που δεν στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούσε ότι κάθε θετική ψήφος για την εκλογή Προέδρου, από την παρούσα Βουλή, είναι θετική ψήφο σε νέο μνημόνιο και νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα.

Οι ανεξάρτητοι

Το Σταύρο Δήμα, πέραν των βουλευτών της συγκυβέρνησης, ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές: Κατερίνα Μάρκου, Χρήστος Αηδόνης, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Νταβρής.

«Παρών» από τους ανεξαρτήτους δήλωσαν οι: Βύρωνας Πολύδωρας, Βασίλης Οικονόμου, Πέτρος Τατσόπουλος, Βασίλης Καπερνάρος, Μίμης Ανδρουλάκης, Μίκα Ιατρίδη, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θόδωρος Παραστρατίδης, Πάρις Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης,Ραχήλ Μακρή, Ιωάννης Μελάς, Θωμάς Κουράκος, Θεοδώρα Τζάκρη και Οδυσσέας Βουδούρης.

Οι απόντες

Πέντε βουλευτές, 4 ανεξάρτητοι, οι Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης, Ευστάθιος Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος. Επίσης, απουσίαζει και η Άννα Χατζησοφιά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έστειλε επιστολή και γνωστοποίησε στη Βουλή ότι -εάν ήταν παρούσα- θα ψήφιζε «παρών». Ωστόσο, η ψήφος της δεν μέτρησε, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις