Ήπειρος: Εργατικές «παγίδες θανάτου» τα έργα οδοποιίας των «δημόσιων» εργολάβων

ergatiko-atixima-mixanima-ipeiros

ergatiko-atixima-mixanima-ipeirosΓια «δολοφονία με τη μορφή του εργατικού ατυχήματος ενός ακόμη συναδέλφου, θύμα στο βωμό του κέρδους της εργοδοσίας» στον υπό κατασκευή δρόμο Αμφιθέας – Κρανούλας, κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Οικοδόμων Ιωαννίνων, με αφορμή το συμβάν που συνέβη την περασμένη Πέμπτη, στο Λυκοτρίχι Ιωαννίνων, στον υπό κατασκευή δρόμο Αμφιθέας – Κρανούλας, που στοίχισε τη ζωή σε έναν 55χρονο. Αρχικά, δόθηκε η εικόνα πως επρόκειτο για τροχαίο, ωστόσο, μετά αποκαλύφθηκε το εργατικό δυστύχημα και ο 55χρονος έκανε το πρώτο του μεροκάματο στην εταιρεία που κατασκευάζει το δρόμο, τον «Άκτορα».

Στο συγκεκριμένο έργο, που κατασκευάζει η εταιρεία «Άκτωρ», τα μέτρα ασφαλείας «είναι από πλημμελή έως ανύπαρκτα για όλο το μακρό χρόνο που εκτελείται και ήταν ζήτημα χρόνου για το πότε θα θρηνήσουμε το πρώτο θύμα, μιας και ο δρόμος παράλληλα με την εκτέλεση των έργων χρησιμοποιείται και ως οδικός άξονας», σημειώνει η Πρωτοβουλία, η οποία παράλληλα τονίζει «συν τοις άλλοις και την πλήρη εγκατάλειψη του συνάδελφου μετά το ατύχημα από την εταιρεία, αφού όλοι την κοπάνησαν. Βρέθηκε από διερχόμενους οδηγούς και το ΕΚΑΒ έφτασε μετά από μεγάλη καθυστέρηση, αφού δεν ειδοποιήθηκε».

Όπως καταγγέλλει, «η εταιρεία “Άκτωρ” όχι μόνο δολοφόνησε το συνάδελφο αλλά τον εγκατέλειψε κιόλας για να ισχυριστεί ότι δε δούλευε στο έργο, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει το συμβάν σαν τροχαίο. Η ζωή μας, η ζωή των εργατών δεν κοστίζει τίποτα μπροστά στο κέρδος των εταιρειών και του κεφάλαιου, κι αυτό δυστυχώς το έχουμε δει πολλές φορές και πρόσφατα αλλά και όλα τα περασμένα χρόνια».

Μάλιστα προειδοποιεί για νέα εργατικά δυστυχήματα λόγω των συνθηκών εργασίας και ασφαλείας και σε ένα άλλο μεγάλο έργο της Ηπείρου: «Με αφορμή αυτό το γεγονός απαιτείται να σημειώσουμε πως είνα ζήτημα χρόνου να έχουμε ανάλογα περιστατικά θανατηφόρων ατυχημάτων και στα εργοτάξια της Ιόνιας οδού. Εκεί οι εργαζόμενοι οικοδόμοι πληρώνονται με 25 ευρώ μεροκάματο, δουλεύοντας υποχρεωτικά 12ωρο και για να προσληφθούν πρέπει να περάσουν από το γραφείο του περιφερειάρχη ή άλλου πολιτικού παράγοντα για την ανάλογη σύσταση. Οι μεσαιωνικές συνθήκες είναι μπροστά στα μάτια μας», υπογραμμίζει.