19.2 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Προεδρική εκλογή και «success» παραμύθια για μείωση της ανεργίας

Πρόσφατα

anerg-koinofelisergaΌσο η έναρξη της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πλησιάζει (17 Δεκεμβρίου 2014) και η κυβέρνηση βλέπει να απομακρύνονται όλο και περισσότερο οι ελπίδες της να βρεθούν οι 180 «πρόθυμοι» να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα (του προσώπου που πρότειναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) βουλευτές, τόσο οι πιέσεις αλλά και οι ψευδεπίγραφες «επιτυχίες» της θα αυξάνονται. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η «εικονική» μείωση της ανεργίας, η οποία στην πραγματικότητα οφείλεται αφενός στα «voucher», αφετέρου στη συνεχιζόμενη μετανάστευση Ελλήνων πολιτών σε άλλες χώρες!

Στην πραγματικότητα, η ελληνική αγορά εργασίας με την ανάπτυξη να αποτελεί «όνειρο θερινής νυκτός» δεν μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Πώς επιβεβαιώνονται αυτά τα τραγικά συμπεράσματα; Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ ) ανακοινώθηκε την Πέμπτη η ανεργία για το Σεπτέμβριο του 2014 παρουσιάζοντας μικρή μείωση από το 28% που ήταν πέρυσι, τον αντίστοιχο μήνα, στο 25,7% φέτος. Αν και σε μια πρώτη ματιά όλα φαίνονται καλά, στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι.

Πώς «κουρεύουν» πλασματικά την ανεργία

Με το ποσοστό στο 28%, πέρυσι το Σεπτέμβριο, οι άνεργοι ήταν συνολικά 1.364.229. Φέτος, τον ίδιο μήνα, με το ποσοστό της ανεργίας στο 25,7% ανέρχονται στους 1.241.114 άτομα. Άρα, φαίνεται μια μείωση κατά 123.115 άτομα.

Αμ, δε!… Ένας μεγάλος αριθμός αυτών (περίπου 40.000 άτομα) τα οποία δε λογίστηκαν ως άνεργοι φέτος έχουν ενταχθεί σε προγράμματα «ψευτοαπασχόλησης» με «voucher». Ένα ακόμη τμήμα πέρασε σε προσωρινή, εποχική απασχόληση λόγω του θέρους (κάθε χρόνο η περίοδος ολοκληρώνεται μέχρι τον Οκτώβριο) ή εντάχθηκε σε λοιπά προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Επίσης, η «επιτυχία» της κυβέρνησης με τα ποσοστά ανεργίας να παρουσιάζονται μειωμένα, βασίζεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στη συνεχιζόμενη μετανάστευση, που διαρκώς συρρικνώνει τόσο το εργατικό δυναμικό (απασχολουμένους και ανέργους) όσο και τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό.

Συνολικά, εργατικό δυναμικό και μη ενεργός οικονομικά πληθυσμός το Σεπτέμβριο του 2013 ήταν 8.174.121 άτομα. Τον ίδιο μήνα του 2014, το σύνολο τους είχε μειωθεί στα 8.123.751 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα χρόνο ο πληθυσμός που καταμετράται από την ΕΛΣΤΑΤ μειώθηκε κατά 50.370 άτομα! Ένα ποσοστό αυτών «αποδήμησε»… και ένα ακόμη μεγαλύτερο μετανάστευσε σε άλλες χώρες, όπως επιβεβαιώνεται και από την έρευνα της «Endeavor Greece» που παρουσιάστηκε πριν λίγους μήνες (πάτησε ΕΔΩ να διαβάσεις περισσότερα).

Άρα, τα όσα υποστηρίζουν οι κυβερνητικοί παράγοντες βάσει των στατιστικών, για λόγους επικοινωνιακής ενίσχυσης της κυβέρνησης, λίγο πριν την «έξοδο» τους από την εξουσία, είναι «φύκια αντί για μεταξωτές κορδέλες». Η ελληνική αγορά εργασίας εξακολουθεί να «ασθμαίνει» αδυνατώντας να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα, τόσο το «παρόν» όσο και το μέλλον, να περιγράφεται μόνο με βαθιά μελανά χρώματα, εάν η εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική δεν ανατραπεί.

Αναδημοσίευση από nez.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις