15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα μέτρα κατεδάφισης μισθών και συντάξεων που έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση

Πρόσφατα

xardouvelis-samaras-venizelosΤο περίφημο «email Χαρδούβελη» προς την τρόικα. Ιδού ένα μέρος των μέτρων λεηλασίας, που μας περιμένουν, εάν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας:

1. Αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για κατώτερη σύνταξη στα 67 χρόνια ηλικίας από τα 15 στα 20 χρόνια ασφάλισης, από 4,5 χιλιάδες ένσημα στα 6 χιλιάδες ένσημα. Είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, σε εποχές πολύ μεγάλης ανεργίας και εισφοροδιαφυγής να συγκεντρώσει ένας ασφαλισμένος αυτά τα ένσημα. Όσοι θα έχουν λιγότερα από 15 χρόνια ασφάλισης δεν θα παίρνουν τίποτε, ενώ όσοι έχουν από 15 – 20 χρόνια θα παίρνουν αναλογική σύνταξη 323 ευρώ μηνιαία, δηλαδή πολύ μικρότερη σύνταξη από την κατώτερη εγγυημένη σύνταξη, που σήμερα είναι 486,8 ευρώ μηνιαία.

2. Κατάργηση των ειδικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, δηλαδή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για όσους τις δικαιούνταν πριν τα 62 χρόνια. Δηλαδή τιμωρούν τις εργαζόμενες μητέρες, επειδή είχαν παιδιά και τόλμησαν να εργαστούν και να μη μείνουν στο σπίτι, επειδή δεν έβγαιναν οικονομικά αυτές και οι οικογένειές τους, αλλά κυρίως γιατί είναι δικαίωμα τους να εργάζονται. Τιμωρούν έτσι και τα ΑμεΑ, επειδή δεν έμειναν στο σπίτι ή δεν ιδρυματοποιήθηκαν και αναζήτησαν και βρήκαν δουλειά. Τιμωρούν επίσης τους εργαζόμενους στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα που σακατεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια, με το να μην τους αφήνουν πλέον να φεύγουν πριν από τα 62, εφόσον έχουν τις προϋποθέσεις. Και τέλος τιμωρούν με αυτό τον τρόπο τους παλιούς ασφαλισμένους πριν το 1983, που είχαν διατηρήσει το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται με 35 χρόνια ασφαλισμένης εργασίας χωρίς όριο ηλικίας.

3. Δραστική μείωση από τον ερχόμενο Απρίλιο των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, που κατά τεκμήριο είναι οι πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι, αυστηροποιώντας τα ισχύοντα και σήμερα εισοδηματικά κριτήρια και προσθέτοντας και περιουσιακά κριτήρια, προετοιμάζοντας το έδαφος για την ικανοποίηση της θρασύτατης απαίτησης της τρόικας για πλήρη κατάργησή του το 2016 και αντικατάσταση του από τα ψίχουλα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

4. Πλήρη εφαρμογή των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ, της 1ης, της 2ης και της 3ης. Όσον αφορά το ασφαλιστικό και τα ΑμεΑ, οι εργαλειοθήκες αναφέρουν δύο πράγματα. Πρώτον, ως προς το ασφαλιστικό, ότι το ΕΚΑΣ δεν είναι ανταποδοτικό και πρέπει να καταργηθεί. Δεύτερον, ότι το προνοιακό μέρος της κατώτερης σύνταξης των 486,8 € μηνιαία δεν είναι ανταποδοτικό και πρέπει να καταργηθεί. Δηλαδή, εάν αφαιρέσουν το προνομιακό μέρος που ζητάει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, θα πάνε την κατώτερη σύνταξη από τα 486,8 € μηνιαία σε 323 €. Επίσης, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ λέει ότι πρέπει να μπουν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να παίρνουν τα ΑμεΑ τα προνοιακά επιδόματά τους, δηλαδή τα στέλνουν για κοινωνική ευθανασία και ότι αυτά θα πρέπει να ενοποιηθούν προς τα κάτω και να αντικατασταθούν από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

5. Πάγωμα των συντάξεων από 1.1.2016 μέχρι το 2018, που υπήρχε μια ελπίδα ότι μπορεί να υπάρχει μια οριακή αύξηση, γιατί οι νόμοι λένε ότι πρέπει να παίρνεται υπόψη από 1.1.2016 για την διαμόρφωσή τους το ΑΕΠ της χώρας την προηγούμενη χρονιά καθώς και ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή.

6. Εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ, κατ’ αρχή από 1-1-2015 ΓΙΑ τους νεοεισερχόμενους με μείωση τους εισαγωγικού μισθού από 780 ευρώ μηνιαία στα 680 ευρώ μηνιαία, κατόπιν πιλοτικά από 1-7-2015 στους εργαζόμενους στο Υπουργείο Οικονομικών, με περικοπή της προσωπικής διαφοράς τους, και τέλος για όλους από 1-1-2016.

7. Επαναφορά του εργοδοτικού lock – out (ανταπεργίας) μέσω ειδικού άρθρου του Αστικού Κώδικα.

ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ,
ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ E-MAIL ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ

1. Επέκταση εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, του συντελεστή βιωσιμότητας και του νέου μαθηματικού τύπου στις επικουρικές και στα εφάπαξ με σταδιακές ανά τρίμηνο μειώσεις τους με αποτέλεσμα να εξαερωθούν και εν συνεχεία ενσωμάτωσή τους στο «υπερταμείο» του ΙΚΑ, στο οποίο θα έχουν ενοποιηθεί και όλα τα ταμεία κύριας σύνταξης, με στόχο την πλήρη κατάργηση τους. Ουσιαστικά οι συνταξιούχοι οδηγούνται σε κοινωνική ευθανασία και οι συντάξεις και το ασφαλιστικό σύστημα σε καταστροφή.

2. Πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα μέσω της έγκρισης τους όχι πλέον από τον Υπουργό Εργασίας αλλά από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο πλειοψηφούν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ και της κυβέρνησης, που ήδη αποδέχτηκαν την αίτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ, για την απόλυση σχεδόν του συνόλου των εργατών της.

3. Δραστικό περιορισμό μέχρι κατάργησης των συνταγματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων για ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και κήρυξη απεργίας. Δηλαδή για να κηρυχτεί απεργία θα χρειάζεται να συμφωνήσει το 50% συν 1 των μελών του σωματείου και όχι της συνέλευσης των εργαζομένων, περιορισμός προστασίας των συνδικαλιστών και των ιδρυτικών μελών του σωματείου από απολύσεις κλπ. Μέτρα δηλαδή που δεν έχουν σχέση με το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, αλλά ωφελούν, ιδιοτελή ιδιωτικά συμφέροντα, δηλαδή τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις μεγάλες τράπεζες, τις μεγάλες ξενοδοχειακές τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις. Κυρίως, ωφελούν τις γερμανικές επιχειρήσεις, που έρχονται και ήδη έχουν αρχίσει, ξεκινώντας από τα αεροδρόμια και τα ξενοδοχεία, να αγοράζουν τα πάντα στη χώρα μας.

ΤΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΙΚΑ
ΜΕ ΤΟ ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΟ E – MAIL ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Γη και ύδωρ φέρονται να ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, εμμένοντας στις θέσεις τους για την αύξηση του ΦΠΑ, ζητώντας κατάργηση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες και πιέζοντας για θεμελιώδεις αλλαγές στο ασφαλιστικό

Το πολυσέλιδο μέιλ που ήρθε ως απάντηση στις ελληνικές θέσεις δείχνει πως η διάθεση της τρόικας είναι να παραμείνει αμετακίνητη από τις θέσεις της σε όλα τα ακανθώδη ζητήματα που δυσχαιρένουν τη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Real News οι 17 αξιώσεις της τρόικα αφορούν στις προβλέψεις της πως το “δημοσιονομικό κενό για το 2015 εκτιμάται στα 2,425 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,773 δισ. ευρώ αφορά στον Προϋπολογισμό και τα 652 εκατομμύρια ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα”.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις η τρόικα ζητά:

* Αύξηση όλων των υπερμειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από το 6,5% που είναι σήμερα (αφορά τουριστικές υπηρεσίες, φάρμακα, εκδόσεις και θέατρα)

* Κατάργηση της έκπτωσης φόρου στο ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά.

* Επιβολή φόρου πολυτελείας στην περιουσία, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για κινητή και ακίνητη, ούτε και το όριο πάνω από το οποίο θα επιβληθεί.

* Κατάργηση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την υπαγωγή των οφειλετών στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου.

* Άύξηση του φόρου σε αλκοολούχα ποτά και προϊόντα καπνού.

* Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών.

* Επιβολή κατάσχεσης ποσοστού άνω του 25% για μισθούς  και συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ σε περίπτωση οφειλών στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Οι πιο έντονες όμως πιέσεις φαίνεται πως στοχεύουν στο ζήτημα του ασφαλιστικού με βασικό άξονα να ενοποιηθούν όλα τα ταμεία υπό το ΙΚΑ, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά και του τμήματος των συντάξεων που δεν προέρχονται από καταβολή εισφορών. Σε γενικές γραμμές στο σχετικό κείμενο η τρόικα προτείνει:

* Δημιουργία ενός ασφαλιστικού φορέα και εναρμόνιση των κανόνων λειτουργίας όλων των ταμείων. Τα βήματα που προτείνονται είναι η δημιουργία κοινού διοικητικού φορέα και συγχώνευση ως το τέλος του χρόνου, θέσπιση κοινών υπηρεσιών μέχρι το Δεκέμβριο του 2015 και εναρμόνιση της βάσης εισφοράς με καταληκτική ημερομηνία το Δεκέμβρη του 2016.

* Αλλαγή του τρόπου εφαρμογής των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων.

* Κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων που επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση πριν τα 62 έτη.

* Κατάργηση των τμημάτων της σύνταξης που δεν ανταποκρίνονται στις καταβαλλόμενες εισφορές.

* Κατάργηση της τριμερούς χρηματοδότησης των συντάξεων (βασική σύνταξη, ΕΚΑΣ και κατώτατη σύνταξη). Προτείνεται όσοι έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης να λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με την εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, αλλά και την επιβολή βασικής σύνταξης 360 ευρώ σε όσους έχουν συμπληρώσει τα 20 χρόνια ασφάλισης.

* Εισαγωγή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις κυριότερες συντάξεις με την εφαρμογή βασικών παραμέτρων που θα συνδέονται με την μακροπρόθεσμη αναλογιστική ισορροπία του συστήματος. Την εφαρμογή συντελεστή βιωσιμότητας που θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων με βάση την πορεία των μισθών ή του ΑΕΠ.

* Αύξηση των εισφορών για ασφαλισμένους στον ΟΓΑ ώστε να εναρμονιστεί με εκείνες των νέων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ.

* Διεύρυνση και εκσυγχρονισμό της βάσης υπολογισμού των εισφορών για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και εξίσωση των καταβαλλόμενων εισφορών. Η τρόικα προτείνει την είσπραξη των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους με βάση το τζίρο, δηλαδή το πραγματικό εισόδημα από τη δραστηριότητά τους.

Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, πριν προλάβει και υπογράψει με την τρόικα αυτή την συμφωνία και ολοκληρώσει την καταστροφή των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και των εργασιακών σχέσεων του λαού μας. Όσοι βουλευτές ψηφίσουν την πρότασή της για πρόεδρο της δημοκρατίας γίνονται συνεργοί σε αυτό το έγκλημα.

Αναδημοσίευση από iskra.gr

hardouvelis-email.pdf

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις