16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ανατρέπουμε, συνθέτουμε και δημιουργούμε, με σκοπό τη ριζική αλλαγή στο ΣΥΕΤΕ

Πρόσφατα

das-eteΑνακοίνωση της ΔΑΣ – ΕΤΕ για την καταψήφιση του Απολογισμού Δράσης της απερχόμενης πλειοψηφίας του ΣΥΕΤΕ, για τις εργασιακές σχέσεις και τις διεκδικήσεις που πρέπει να μπουν στο επίκεντρο του Συλλόγου, καθώς και για το νέο συνδικαλιστικό μοντέλο που πρέπει να δημιουργηθεί, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να ανατραπούν τα μνημόνια και η συγκυβέρνηση:

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,
Πολλές φορές έχεις πει “Δεν πάει άλλο”. Πολλές φορές έχεις νιώσει, ότι ο Σύλλογός σου δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου, δεν αγωνίζεται για τα συμφέροντά σου. Πολλές φορές έχεις αγανακτήσει, γιατί η αξιοπιστία του ΣΥΕΤΕ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Πολλές φορές έχεις αναφωνήσει “ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ”. ΔΕΝ είναι αλήθεια.

Στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας, κωδικοποιήσαμε τους λόγους που ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ τον Απολογισμό Δράσης της απερχόμενης πλειοψηφίας του ΣΥΕΤΕ. Στην Γενική Συνέλευση είπαμε και κάτι άλλο: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ “ΚΑΤΑ”. Επειδή, λοιπόν, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, προχωράμε με τολμηρά βήματα:

  • Συγκροτούμε ένα πλατύ μέτωπο συνεργασίας, όπου φιλοδοξούμε να συναντηθούμε με εκείνες τις δυνάμεις, αλλά και ανεξάρτητους συνδικαλιστές, που πιστεύουν ότι ΜΠΟΡΕΙ και ΠΡΕΠΕΙ να υπάρξει ΑΛΛΟΣ ΣΥΕΤΕ.

  • Διαμορφώνουμε μια πλήρη και τεκμηριωμένη συνεκτική πρόταση αποτελούμενη από 30 ΘΕΣΕΙΣ στο σύνολο των θεμάτων που απασχολούν όλους και όλες μας, με σκοπό ΤΗ ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΣΥΕΤΕ.

Συγκεκριμένα:

Α. ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΣ

Οι διεκδικήσεις μας να γίνουν το κέντρο της δράσης του ΣΥΕΤΕ!

  1. Διαγραφή του “κουτιού” των μειώσεων της Επιχειρησιακής 2012. Η ΕΤΕ πάει για τρίτο χρόνο κερδοφορίας, άρα έχει εκλείψει ακόμη και το ψευδο-επιχείρημα, ότι απαιτείται “μείωση του λειτουργικού κόστους”. Αναδρομική καταβολή ποσών για όσους υφίστανται μειώσεις, λόγω της αυθαίρετης διαμόρφωσης του ορίου μειώσεων από τα 1800 στα 1692 ευρώ.

  2. Συγκεκριμένο σχέδιο για την έγκαιρη διεκδίκηση νέας Κλαδικής και Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, μια και οι τωρινές λήγουν στις 31/12/2015. Υπέρβαση του μισθολογικού παγώματος από την απαράδεκτη μνημονιακή ΠΥΣ 6/2012, με αναπροσαρμογή μισθολογικών κλιμακίων και επανυπολογισμό της πολυετίας.

  3. Υπεράσπιση του συμβατικού ωραρίου εργασίας. Καταγραφή και πληρωμή της υπερεργασίας (1η ώρα). Καταγραφή και πληρωμή όλων των υπερωριών. Περιφρούρηση αυτών και με τη συνδρομή της Επιθεώρησης Εργασίας.

  4. Υπεράσπιση και επιβολή της καθολικής εφαρμογής του Κανονισμού Εργασίας, με κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο.

  5. Αναβάθμιση του Δικτύου και εξάλειψη των ανισοτήτων σε οικονομικά και υπηρεσιακά θέματα.

  6. Νέες προσλήψεις για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της υπερεντατικοποίησης και της συνεχούς υπερωριακής απασχόλησης, για τους χώρους όπου αυτά εμφανίζονται.

  7. Προκήρυξη για όλες τις θέσεις ευθύνης σε διευθύνσεις και δίκτυο. Για το δίκτυο ειδικότερα, μπορούν να προβλεφθούν ειδικές προκηρύξεις στα πλαίσια των ομάδων καταστημάτων ανά περιφερειακή. Πλήρης διαφάνεια και κανόνες σε όλες τις διαδικασίες τοποθετήσεων.

  8. Κατάργηση του πιλοτικού προγράμματος ανάδειξης νέων στελεχών. Διαφάνεια και αξιοκρατία στον προγραμματισμό καριέρας. Αναβάθμιση της εκπαιδευτικής λειτουργίας. Κίνητρα προς νέους συναδέλφους για ολοκλήρωση των γνώσεών τους και ειδικά σεμινάρια ανάπτυξης ενδιαφερόντων.

  9. Συνεχείς παρεμβάσεις για ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας. Η εξωτερίκευση των διαδικασιών ελέγχου για τα ζητήματα αυτά, έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα. Άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν σε εξαερισμό, κλιματισμό, θέρμανση και εξόδους ασφαλείας.

  10. Περαιτέρω ενίσχυση του ΤΥΠΕΤ, που έχασε κρίσιμους πόρους με την εθελούσια. Λύση με επιβάρυνση της τράπεζας του 15% για τους 572 ασφαλισμένους του ΤΑΠΕΤΕ, που έφυγαν πριν τις 17/12/2013. Καμία αλλαγή στην Επικούρηση, με δεδομένο ότι ο Λ/σμός Επικούρησης είναι εγγυημένων παροχών.

Β. ΕΤΕ: ΘΕΣΜΟΙ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

Η τράπεζα να λειτουργεί με θεσμούς και διαφάνεια, για το προσωπικό της και την κοινωνία!

  1. Κατάργηση του προσωπικού πολλών ταχυτήτων. Διακοπή όλων των συμβολαίων με τις εταιρίες ενοικίασης προσωπικού, και ενσωμάτωση του υπάρχοντος προσωπικού στον Κανονισμό εργασίας.

  2. Αυστηρή τήρηση του άρθρου 3 του Κανονισμού για την πρόσληψη ειδικών συμβούλων και συνεργατών, για απολύτως συγκεκριμένες θέσεις και καθήκοντα και μετά από συμφωνία με το ΣΥΕΤΕ.

  3. Ακύρωση των σχεδίων της διοίκησης για αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης. Όχι στην αξιολόγηση μέσω στοχοθεσίας. Επεξεργασία βελτιωτικού μοντέλου αξιολόγησης, σε βάση αντικειμενική, αξιοκρατική, δημοκρατική και με δικαίωμα αυτοαξιολόγησης και διαφωνίας με τους κριτές.

  4. Κάλυψη όλων των κενών θέσεων του οργανογράμματος με επιλογή από το προσωπικό της ΕΤΕ. Κατάθεση τεκμηριωμένης πρότασης για αλλαγή του οργανογράμματος εκεί που χρειάζεται.

  5. Έλεγχος σε όλα τα συμβόλαια Outsourcing, συμβούλων, λογισμικού, προμηθειών κλπ, ειδικά σε περιπτώσεις όπου συγκεκριμένες εταιρίες έχουν δεσπόζουσα θέση σε τέτοιες συνεργασίες.

  6. Διεύρυνση του καθεστώτος ρυθμίσεων και επαναρρυθμίσεων δανείων συναδέλφων και συνταξιούχων, με βάση κοινωνικά κριτήρια και υπό το πρίσμα της κοινωνικής κρίσης που επεκτείνεται. Διαγραφή μέρους των απαιτήσεων, όταν τεκμηριωμένα προκύπτει αδυναμία αποπληρωμής. Κυμαινόμενο επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια με ανώτατο πλαφόν το ισχύον σταθερό επιτόκιο της Κλαδικής ΣΣΕ.

  7. Διαγραφή των μετοχοδανείων των συναδέλφων της πρώην Probank. Οι συμβάσεις είχαν συναφθεί υπό πίεση, οι μετοχές πλέον δεν υπάρχουν, το επιτόκιο είναι υπέρογκο, και πάνω από όλα, το κονδύλι είναι μικρό για την ΕΤΕ και μπορεί εύκολα να προβλεφθεί – αποσβεστεί.

  8. Αντιστεκόμαστε στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΤΕ. Ζητάμε υπαγωγή της ΕΤΕ υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, ώστε η λειτουργία της να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και όχι να υπηρετεί ιδιωτικά και χρηματιστηριακά συμφέροντα.

  9. Αναβάθμιση του επαγγέλματος του τραπεζοϋπαλλήλου. Εκπαίδευση και εξειδίκευση με δημιουργικούς και όχι λειτουργικούς όρους.

  10. Αναβάθμιση του ελέγχου των εργαζομένων στις διαδικασίες της τράπεζας. Πλήρης απολογισμός των εκλεγμένων εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΤΕ, οι οποίοι πρέπει να παραιτούνται από την προβλεπόμενη αμοιβή.

Γ. ΝΕΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Αντιμετωπίζουμε τα νοσηρά φαινόμενα του χθες, φτιάχνουμε το σύγχρονο συμμετοχικό συνδικαλισμό!

  1. Κατάργηση της συνδικαλιστικής “ασυλίας”. Απολογισμός για κάθε εκλεγμένο ή/και αποσπασμένο. Θεσμοί ανακλητότητας για όλους τους εκλεγμένους. Ενεργοποίηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου ΣΥΕΤΕ.

  2. Περιορισμός 3 συνεχόμενων θητειών στο ΔΣ ΣΥΕΤΕ.

  3. Αναθεώρηση του καθεστώτος των συνδικαλιστικών κινήτρων, με δραστικό περιορισμό τους.

  4. Καθιέρωση περιφερειακών συνελεύσεων αποφασιστικού χαρακτήρα. Δημιουργία θεσμών συμμετοχής. Ανατροπή του μοντέλου της ανάθεσης.

  5. Ανοιχτή λειτουργία των Γραμματειών του ΣΥΕΤΕ με συμμετοχή και εκτός των εκλεγμένων συνδικαλιστών. Οι Γραμματείες δεν εκτελούν μόνο, υπάρχουν για να επεξεργάζονται και να εισηγούνται θέσεις στο Δ.Σ..

  6. Σαφής σχεδιασμός ενεργοποίησης της βάσης του Συλλόγου. Από την αγωνιστικότητα στα λόγια, πρέπει να περάσουμε στη σχεδιασμένη συνδικαλιστική δουλειά που θα δημιουργήσει όρους πραγματικής αγωνιστικότητας.

  7. Κανονισμός λειτουργίας για το Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ καθώς και για τη λειτουργία των αποσπασμένων. Οριστικά στο παρελθόν η εποχή του συνδικαλιστή – παράγοντα – γραφειοκράτη.

  8. Αναλυτική ενημέρωση των μελών για κάθε απόφαση που λαμβάνεται στα όργανα του ΣΥΕΤΕ. Η διαφάνεια στις αποφάσεις οδηγεί σε πιο συνειδητοποιημένη δράση.

  9. Κίνητρα για συμμετοχή των γυναικών και των νέων στους συνδικαλιστικούς θεσμούς.

  10. Ενοποίηση συλλόγων για μεγιστοποίηση της συνδικαλιστικής δυναμικής.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις