1.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Να δώσουμε ένα δυνατό πολιτικό μήνυμα σε τρόικα, κυβέρνηση, εργοδότες

Πρόσφατα

vasilopoulos-oiye-metaΤου Θάνου Βασιλόπουλου

Σήμερα, λίγο πριν από την «τελευταία αξιολόγηση» της τρόικας, οι εργαζόμενοι και γενικότερα η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, σε μια στιγμή που σύντομα διώχνεται και μάλιστα «κακήν κακώς» από τον ελληνικό λαό, δεν διστάζει να τα δώσει όλα στους δανειστές, την τρόικα και τους εργοδότες, ελπίζοντας να κερδίσει έστω και λίγο χρόνο μήπως και διασωθεί.

Η τελευταία σκηνή του έργου είναι ζοφερή για την ελληνική κοινωνία και τους εργαζόμενους: Τελειωτικό χτύπημα στο ασφαλιστικό, νέα κατακρεούργηση των συντάξεων, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, απαγόρευση του απεργιακού δικαιώματος με ταυτόχρονη επαναφορά του lock out, απαράδεκτες αντισυνταγματικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά των συνδικάτων, πλήρης απελευθέρωση των Κυριακών, συνέχιση της φορολογικής εξόντωσης του ελληνικού λαού, διάλυση του Δημοσίου, ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό σε συνδυασμό και με τις πολιτικές εξελίξεις που είναι σίγουρο ότι θα επακολουθήσουν.

Απέναντι σε όλα αυτά, η στάση της πλειοψηφικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ δεν μας παραξενεύει πια. Είναι μια συνειδητή και συνεχής στάση αφωνίας, ακινησίας, απουσίας, έλλειψης διάθεσης για να αναπτυχθεί έστω και η παραμικρή αντίσταση των εργαζομένων. Είναι μια στάση όχι απλά ηττοπάθειας, αλλά μια στάση που καθ’ όλο το διάστημα της εφαρμογής του Μνημονίου, έβαλε πλάτη σε αυτό και σε αυτούς που το υλοποιούν.

Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ στη ΓΣΕΕ και στον ιδιωτικό τομέα γενικότερα δώσαμε, δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε καθημερινά και με συνέπεια τον αγώνα της οργάνωσης και του συντονισμού των εργατικών και κοινωνικών αγώνων, με στόχο την ανατροπή των πολιτικών της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής εξαθλίωσης.

Τον αγώνα αυτόν τον δίνουμε και μέσα στη ΓΣΕΕ αλλά και κάτω: στη βάση των εργαζομένων, στα σωματεία, στις ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα.

Οι συνεχείς πιέσεις μας και η αταλάντευτη στάση μας είχαν τελικά αποτέλεσμα και έτσι στις 27 Νοέμβρη δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της γενικής απεργίας.

Μια απεργία για την οποία πάρα πολλοί, και μάλιστα μέσα στα συνδικάτα, έδειξαν ότι ενοχλούνται.

Για τους εργαζόμενους όμως η απεργία αυτή δεν μπορεί, ούτε πρέπει να αποδειχθεί ως «μια ακόμα τουφεκιά στον αέρα».

Μπορεί και πρέπει να είναι μια ξεχωριστή απεργία.

Μια απεργία που θα πρέπει να καταστεί δυνατό πολιτικό γεγονός και θα δρομολογήσει θετικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό.

Ως ΜΕΤΑ εργαζόμαστε καθημερινά και προσδοκούμε ώστε η απεργία να έχει μαζικότατη παλλαϊκή συμμετοχή, συσπειρώνοντας όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και όλους όσοι έχουν υποστεί την καταστροφή του Μνημονίου: άνεργους, συνταξιούχους, επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους, επιστήμονες, τους νέους και τις νέες. Οι πετυχημένες κινητοποιήσεις μας ενάντια στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων και την κατάργηση της Κυριακής – αργίας δείχνουν τον δρόμο!

Γι’ αυτό τους καλούμε να συμπαραταχθούμε σε ένα κοινό μέτωπο ανατροπής και ελπίδας και να διαμορφώσουμε από κοινού μια πλατιά πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία, που θα βάλει τη σφραγίδα της στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

  • Ο Θάνος Βασιλόπουλος είναι μέλος και επικεφαλής του ΜΕΤΑ στην Ε.Ε. της ΓΣΕΕ, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ)

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις