12.5 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

Ένταση και διακοπή της γενικής συνέλευσης του ΟΛΠ στη συζήτηση για το «φιλικό διακανονισμό»

Πρόσφατα

Εμπλοκή σημειώθηκε πριν από λίγο κατά την προγραμματισμένη για τις 12:00 έναρξη της γενικής συνέλευσης του ΟΛΠ που συγκλήθηκε για να εγκρίνει το «φιλικό διακανονισμό» και την επένδυση των 230 εκατ. ευρώ της Cosco, «φιλικό διακανονισμό» που το Ελεγκτικό έχει κρίνει «μη σύννομο».

Οι εργαζόμενοι πριν ο πρόεδρος και CEO της ΟΛΠ ΑΕ εισέλθει στην αίθουσα ζήτησαν νέα αναβολή της γενικής συνέλευσης, την οποία και ο Γ. Ανωμερίτης δεν φάνηκε διατεθειμένος να αποδεχθεί, με αποτέλεσμα κατά την διάρκεια της έντασης που ακολούθησε να δηλώσει “παραιτούμαι” και να αποχωρήσει. 

Παραμένει αδιευκρίνιστο ακόμα κατά πόσο τελικά θα γίνει η γενική συνέλευση ή αν η προφορική αυτή παραίτηση θα λάβει και τυπική μορφή. 

Αυτή την ώρα, οι εργαζόμενοι έχουν αποκλείσει την είσοδο προς την γενική συνέλευση και τα γραφείο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, ενώ σύσκεψη πραγματοποιείται στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου μεταξύ του management της εισηγμένης και των εκπροσώπων του βασικού μετόχου, ΤΑΙΠΕΔ.

Νωρίτερα το Capital.gr, σε δημοσίευμά του με τίτλο “Μια γενική συνέλευση 230 εκατ. ευρώ” μετέδιδε:

Μια γενική συνέλευση αξίας… 230 εκατ. ευρώ λαμβάνει χώρα σήμερα το μεσημέρι στον Πειραιά. Ο λόγος για την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΟΛΠ ΑΕ και την έγκριση της συμφωνίας με την Cosco βάση της οποίας οι Κινέζοι θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη του δυτικού τμήματος του λιμανιού ώστε να φτάσει η δυναμικότητα του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά, κινεζικός και ελληνικός, τα 7,2 εκατ. TEU τα αμέσως επόμενα χρόνια. 

Μετά από ένα μάλλον ταραχώδες διοικητικό συμβούλιο χθες και έντονες διεργασίες που προηγήθηκαν το προηγούμενο δεκαήμερο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Γιώργος Ανωμερίτης καταθέτει σήμερα προς ψήφιση από τους μετόχους, βασικά του ΤΑΙΠΕΔ, το νέο αναθεωρημένο, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κείμενο Σχεδίου Β’ Τροποποίησης μέσω φιλικού διακανονισμού του έργου κατασκευής του δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ επένδυσης 230.000.000 ευρώ από την θυγατρικής της Cosco στον Πειραιά. 

Αυτά εκτός απροόπτου καθώς ήδη οι συμμετέχοντες στο χθεσινό Δ.Σ. εκπρόσωποι των εργαζομένων αποχώρησαν αντιδρώντας στην νέα συμφωνία με τους Κινέζους. 

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα το Νοέμβριο ο φιλικός διακανονισμός και μαζί με αυτόν και η επένδυση είχαν «κολλήσει» εξαιτίας σύγχυσης που επικράτησε (και καλλιεργήθηκε από πλευρές που αντιμάχονται την νέα συμφωνία) μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη σύμβαση. Ναι μεν η σύμβαση εγκρίθηκε πλην όμως παρέμενε ασαφές το εάν θα πρέπει να ανασταλεί η όχι το ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα και μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης το οποίο όμως σε κάθε περίπτωση υπερκαλύπτεται πλέον από τους όγκους φορτίου που διακινούν οι Κινέζοι. 

Τώρα, μετά και από εντονότατες πιέσεις, η διοίκηση της εισηγμένης επανέρχεται «με τεκμηριωμένη εισήγηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Γιώργου Ανωμερίτη» στην οποία τα εμπόδια αυτά δείχνουν να ξεπερνώντας. 

Ειδικότερα στην εισήγηση περιγράφεται το νέο συμφωνημένο και με την θυγατρική της Cosco κείμενο συμφωνίας για το οποίο το Δ.Σ. αποφαίνεται, όπως και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ότι δεν κωλύεται η υπογραφή του Σχεδίου της δεύτερης Τροποποιητικής Σύμβασης μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και ΣΕΠ Α.Ε. και εισηγείται την έγκρισή του από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων. 

Επισημαίνεται, δε, πως με τη συμφωνία αυτή: 

-Ο παραχωρησιούχος αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 230.000.000 € στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ Α.Ε. στα τμήματα των Προβλητών που του έχουν παραχωρηθεί ή του παραχωρούνται (Δυτικός Προβλήτας ΙΙΙ). 

-Αυξάνονται σημαντικότατα τα έσοδα από παραχωρήσεις για την ΟΛΠ ΑΕ, αφού η δυναμικότητα αυξάνεται από 3.700.000 TEU σε 6.200.000 TEU παραμένοντος σταθερού του ποσοστού είσπραξης επί των ενοποιημένων εσόδων της ΣΕΠ Α.Ε. στο 24,5%. 

-Καθίσταται το λιμάνι του Πειραιά ένα εκ των πλέον σημαντικών λιμένων της Ευρώπης στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. 

Σύμφωνα με την εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ στην γενική συνέλευση «η Καθαρά Παρούσα Αξία της νέας σύμβασης θα κυμαίνεται πλέον μεταξύ 860 έως 1.050 εκατ. Ευρώ».

Πηγές: left.gr, capital.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις