16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παριζιάνικη γκιλοτίνα σε ασφαλιστικό – εργασιακά, «θα ακυρωθεί η όποια νέα μνημονιακή συμφωνία» προειδοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Πρόσφατα

troika-samaras-2-apnetΟ έλεγχος αξιολόγησης αλλά και η επόμενη ημέρα του μνημονίου θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων στη συνάντηση που θα έχει αύριο στο Παρίσι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με την τρόικα, με στόχο να υπάρξει συμφωνία πριν από τις 8 Δεκεμβρίου, σύμφωνα και με επίσημες διαβεβαιώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει στη λαιμητόμο τα εναπομείναντα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, όπως επιμένουν όλες οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών. Ωστόσο, με δύο ανακοινώσεις του, ο ΣΥΡΙΖΑ αφού προειδοποιεί ότι “οποιαδήποτε νέα μνημονιακή συμφωνία θα ακυρωθεί στην πράξη”, προσκαλεί στην μεγάλη πανεργατική απεργία της Πέμπτης, ώστε να δοθεί απάντηση στο “νέο πετσόκομμα των συντάξεων και των υπόλοιπων ασφαλιστικών δικαιωμάτων και παροχών” που “προετοιμάζουν κυβέρνηση και τρόικα”.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στο “Βήμα FM”, ανέφερε ότι το χρέος “δεν θα βρεθεί στην ατζέντα της διήμερης συνάντησης” και πρόσθεσε ότι οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις “μπορούν να έρθουν στη Βουλή έως το τέλος του χρόνου και όχι αναγκαστικά έως τις 8 Δεκεμβρίου”.

Η συνάντηση στο Παρίσι ανακοινώθηκε νωρίτερα από το υπουργείο Οικονομικών. “Αργά χθες βράδυ συμφωνήθηκε να υπάρξει την Τρίτη 25/11/2014 στο Παρίσι συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση και να εξετασθεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας” αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Ενόψει της συνάντησης, συγκαλείται ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΣΥΡΙΖΑ: Όμηρος η κυβέρνηση, κάτω τα χέρια από τις συντάξεις

“Όμηρος των απαιτήσεων των δανειστών, και με πρόσθετες περικοπές δαπανών, θα πάει η κυβέρνηση στο αυριανό ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι, όπου θα διαδραματιστεί το τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ της δήθεν εξόδου από το μνημόνιο”, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Και προσθέτει: “Η συνάντηση της κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ της δήθεν εξόδου από το μνημόνιο. Προσφέροντας πρόσθετες περικοπές δαπανών στην τρόικα, η κυβέρνηση ισοπεδώνει κάθε προσδοκία που η ίδια είχε προσπαθήσει να καλλιεργήσει για αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής. Εγκλωβισμένος στο μνημονιακό αδιέξοδο, όμηρος των απαιτήσεων των δανειστών, ο πρωθυπουργός δεν θέλει και δεν μπορεί να διαπραγματευτεί για τα συμφέροντα της χώρας. Την ίδια στιγμή, όμως, μια κυβέρνηση που καταρρέει δεν μπορεί και να δεσμεύσει τον ελληνικό λαό σε μια νέα μνημονιακή συμφωνία, αφού αυτή θα ακυρωθεί στην πράξη από την ψήφο του”.

Σε νέα ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής, αφού αναφέρεται στην “κορύφωση της νεοφιλελεύθερης επίθεσης” με τα “νέα βάρβαρα μέτρα” που “προετοιμάζουν κυβέρνηση και τρόικα” διακηρύσσει: “Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις!” Και προσκαλεί στην πανεργατική απεργία της Πέμπτης:

“Την κορύφωση της νεοφιλελεύθερης επίθεσης σε βάρος εκατομμυρίων ασφαλισμένων προετοιμάζουν κυβέρνηση και τρόικα, με αιχμή του δόρατος το νέο «πετσόκομμα» των συντάξεων και των υπόλοιπων ασφαλιστικών δικαιωμάτων και παροχών.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί ή «διαρρεύσει» τις τελευταίες ημέρες, η καινούρια αυτή επίθεση θα περιλαμβάνει νέα βάρβαρα μέτρα:

  • Αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση

  • Δραστική μείωση των συντάξεων

  • Επέκταση της απαράδεκτης ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, πέραν της επικουρικής και στην κύρια ασφάλιση.

  • Άμεση θέσπιση αναλογικότητας μεταξύ καταβαλλόμενων εισφορών και ύψους σύνταξης.

  • Ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων, με απώτερο στόχο τη μείωση των παροχών.

Όλα τα παραπάνω μέτρα έρχονται φυσικά να προστεθούν στις μέχρι σήμερα εφαρμοσμένες μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες έχουν οδηγήσει την κοινωνία και το ασφαλιστικό σύστημα στα πρόθυρα της απόλυτης κατάρρευσης: ανεργία, δραματικές μειώσεις μισθών, εκτίναξη ανασφάλιστης εργασίας, κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων, οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία”.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: “Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που σκοπό έχουν την «ερημοποίηση» της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, προς όφελος μιας χούφτας ολιγαρχών, τραπεζιτών και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε. Να αντισταθούμε και να αντεπιτεθούμε, με πρώτο μεγάλο σταθμό την πανεργατική απεργία της 27ης Νοέμβρη, η οποία μπορεί και πρέπει να σημάνει την αρχή του τέλους τους.

Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ! Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!”

Πηγή: avgi.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις