Την ευκαιρία να εκφράσουν την αντίθεση τους με τις ασκούμενες επί περίπου 4,5 χρόνια, «δρεπανηφόρες» μνημονιακές πολιτικές και να στείλουν (ενόψει ενδεχόμενων πολιτικών εξελίξεων) ισχυρά μηνύματα αντίστασης τόσο προς τη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όσο και προς την τρόικα, θα έχουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, κατά τη διάρκεια της μεγάλης, πανελλαδικής, εικοσιτετράωρης απεργίας η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, υπό τη «σκέπη» της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Ηδη, ένα μεγάλο τμήμα των μισθωτών, των ελεύθερων επαγγελματιών, των «απόμαχων της εργασίας» και των ανέργων που έχουν πληγεί, ενδεχομένως ανεπανόρθωτα, από τις επιπτώσεις της κρίσης και των μνημονίων, δείχνουν έντονα -μέσα σε χώρους εργασίας, κοινωνικούς φορείς καθώς και στο διαδίκτυο- τη διάθεση να γεμίσουν, ξανά, το κέντρο της Αθήνας και των υπόλοιπων πόλεων της χώρας στις οποίες έχουν προγραμματιστεί συλλαλητήρια για την επόμενη Πέμπτη.
Οι δράσεις ενημέρωσης της κοινής γνώμης και τα καλέσματα συμμετοχής της πλειονότητας των πολιτών στην επικείμενη εικοσιτετράωρη απεργία από ομάδες εργαζομένων και κοινωνικούς φορείς, μέσα και από την αξιοποίηση των social media, είναι καθημερινές.
Ο ρόλος της ΓΣΕΕ
Όμως, ανάλογο… οίστρο δεν φαίνεται να δείχνουν οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, με την κριτική να επικεντρώνεται, κυρίως, στη ΓΣΕΕ, οι επικεφαλής της οποίας, ειδικά φέτος, έχουν «λάμψει διά της απουσίας» τους από τους κοινωνικούς αγώνες, σύμφωνα με πολλά στελέχη πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων, καθώς και ανεξάρτητων φορέων κοινωνικών δράσεων.
Είναι ενδεικτικό -και ενισχύει τις απόψεις όλων όσοι υποστηρίζουν ότι το 2014 η ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας δεν έδειξε να έχει τη διάθεση δυναμικών αντιδράσεων κατά των ασκούμενων πολιτικών, μέσα από κινητοποιήσεις πανελλαδικού χαρακτήρα- το γεγονός ότι από τον Ιανουάριο και μετά, με καθοριστικό το ρόλο της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, έχουν πραγματοποιηθεί μόλις δύο εικοσιτετράωρες γενικές απεργίες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η καθιερωμένη κινητοποίηση της 1ης Μαΐου.
Συνολικά, μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους -μιας ακόμη πολύ δύσκολης χρονιάς για τους εργαζομένους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης των εισοδημάτων και, κατ΄ επέκταση, του βιοτικού επιπέδου- μαζί με την επικείμενη απεργία της 27ης Νοεμβρίου, η ΓΣΕΕ θα έχει προκηρύξει μόλις 3 γενικές, πανελλαδικές, εικοσιτετράωρες απεργίας. Μάλιστα, όπως διαπιστώνεται, των κινητοποιήσεων αυτών (τόσο των προηγούμενων δύο, όσο και της επικείμενης) δεν προηγήθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή του κόσμου που, καθημερινά, δέχεται έναν, άνευ προηγουμένου, επικοινωνιακό «ψεκασμό» από τα συστημικά ΜΜΕ.
Συνεδρίασε μόλις 2 φορές
«Δυστυχώς, οι όποιες ενέργειες προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και της συμμετοχής των πολιτών στην επικείμενη απεργία γίνονται μεμονωμένα» τονίζει ο γραμματέας του ΜΕΤΑ (του συνδικαλιστικού φορέα – «μετεξέλιξη» της Αυτόνομης Παρέμβασης) Γιώργος Χαρίσης. «Ειδικά από την πλευρά της ΓΣΕΕ δεν έχει υπάρξει αυτό που όλοι θα θέλαμε, δηλαδή κινήσεις για μια παλλαϊκή κινητοποίηση με τη συμμετοχή τόσο του κόσμου της εργασίας και των συνταξιούχων, όσο και επαγγελματο – βιοτεχνικών και επιστημονικών φορέων» προσθέτει ο κ. Χαρίσης.
Ο γραμματέας του ΜΕΤΑ επισημαίνει ότι, φέτος, η Διοίκηση της ΓΣΕΕ συνεδρίασε μόλις δύο φορές, και αυτό μετά από πιέσεις, με χρονική «απόσταση» 8 μηνών! Η πρώτη συνεδρίαση έγινε το Φεβρουάριο και η δεύτερη τον Οκτώβριο, όπου πάρθηκε η απόφαση για τη γενική, πανελλαδική απεργία της 27ης Νοεμβρίου.
«Εξίσου αρνητική, ακόμη και σημειολογικά είναι η απόφαση της ΓΣΕΕ να ορίσει ως σημείο πραγματοποίησης της συγκέντρωσης που θα γίνει την επόμενη Πέμπτη στην πλατεία Κλαυθμώνος και όχι στο Πεδίον του Άρεως, όπως γινόταν επί σειρά ετών», συνεχίζει ο γραμματέας του Μετώπου Ταξικής Ανατροπής.
Ωστόσο, παρά τα συγκεκριμένα εμπόδια, η πρώτη αίσθηση είναι ότι ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, στις 27 Νοεμβρίου, θέλει και θα δώσει το «παρών» στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των υπόλοιπων πόλεων της χώρας στις οποίες έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της γενικής εικοσιτετράωρης απεργίας. «Η δυναμική συμμετοχή που υπήρξε στην πρόσφατη πορεία για το Πολυτεχνείο, πέρα από τις όποιες αγκυλώσεις δημιουργούνται από κάποιους, μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι ο κόσμος θα κινητοποιηθεί και θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την τρόικα» καταλήγει ο κ. Χαρίσης.
Αναδημοσίευση από εφημερίδα «Η Εποχή»
Διαβάστε επίσης: