Τέσσερις κλούβες και επτά διμοιρίες ΜΑΤ «κλείνουν» τον περιβάλλοντα χώρο – ΜΑΤ και στην ΑΣΟΕΕ – Επίθεση των ΜΑΤ στους φοιτητές και τραυματισμοί το πρωί έξω από τη Νομική Αθηνών – Οι συγκεντρωμένοι παραμένουν στην οδό Ακαδημίας – Στο σημείο, κατευθύνονται και οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΕΚΠΑ και ΕΜΠ – Κάλεσμα από τους φοιτητές σε όλους και όλους, προκειμένου να τους συμπαρασταθούν. Αναλυτικότερα:
Σε ρίψη χημικών προκειμένου να απομακρύνουν τους φοιτητές που έχουν συγκεντρωθεί έξω από τη Νομική εξαπέλυσαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ. Αιτία; Ο «σερίφης» Φορτσάκης, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, ο οποίος -για μια ακόμη φορά- απτόητος συνεχίζει την αυταρχικό και αντιδημοκρατικό του κατήφορο.
Κάλεσε τις αστυνομικές δυνάμεις να «περιφρουρήσουν» (sic) τη Νομική Σχολή και την Πρυτανεία έως τη Δευτέρα της 17ης Νοεμβρίου, επιχειρώντας ουσιαστικά «lockout» της Σχολής υπό αστυνομική εποπτεία. Σύμφωνα με φοιτητές του ιδρύματος, οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας παραδέχτηκαν πως ενεργούν μετά από οδηγίες του πρύτανη.
Ο φοιτητής Λευτέρης Καρχιμάκης, που μίλησε «στο Κόκκινο» για τον αποκλεισμό της Νομικής Σχολής απο τα ΜΑΤ και τη διαμαρτυρία των φοιτητών, είπε: «Οι πρυτανικές αρχές με μια απόφαση που θυμίζει άλλες εποχές έστειλαν διμοιρίες των ΜΑΤ και ομάδες ΔΕΛΤΑ για να μας διώξουν. Μπήκαμε στη σχολή μας και είδαμε διμοιρίτες και λουκέτα. Αρνηθήκαμε να αποχωρήσουμε και ειρηνικά πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση. Τα ΜΑΤ μας απώθησαν και με χημικά. Είναι μια μυρωδιά από σεκιούριτι που φέρνει η μετά-Φορτσάκη εποχή».
Υπενθυμίζεται πως ο Φοιτητικός Σύλλογος της Νομικής έχει πάρει απόφαση για κατάληψη, ενόψει του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η οποία θα ίσχυε από την Πέμπτη 13/11, ενώ είχε προγραμματιστεί σχετική εκδήλωση.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ. Προχώρησε σε «lockout» έως την Τρίτη, καθώς υπήρχε προγραμματισμένη συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου για αύριο Πέμπτη.
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ left.gr ΕΔΩ
Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά Φορτσάκη, ο οποίος «θέλει να δώσει τα διαπιστευτήρια του στην κυβέρνηση Σαμαρά που τον έχει τοποθετήσει στο διοικητικό συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ και σε άλλες νευραλγικές θέσεις του Δημοσίου». Τα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν λύνονται με αυταρχισμό αλλά με διάλογο, επισήμανε.
Όπως έχει γράψει σε άρθρο της η καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σίσσυ Βελισσαρίου: «Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, όπως και οι υπόλοιποι νέοι πρυτάνεις, είναι προϊόντα του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στο χώρο των ΑΕΙ, δηλαδή της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων, εν προκειμένω και των ακαδημαϊκών ελευθεριών, που χαρακτηρίζει το ιδιόμορφο μνημονιακό πολίτευμα στη χώρα μας. Ο χώρος του πανεπιστημίου δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση στο καθεστώς αυτό, δεν θα μπορούσε να παραμείνει το «γαλατικό χωριό», όπως το είχα χαρακτηρίσει σε παλιότερο άρθρο μου.
»Τα Συμβούλια Ιδρύματος (ΣΙ), πατώντας στους νόμους Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου, εξειδικεύουν τη μνημονιακή πολιτική στα ΑΕΙ, προεπιλέγοντας υποψηφίους πρυτάνεις που κρίνονται οι πλέον κατάλληλοι για το επιχειρείν με τη διττή έννοια του όρου: με την οικονομική και τη στρατιωτική. Στόχος είναι η μετατροπή του πανεπιστημίου σε ένα αγοραίο χώρο παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών, βασική συνθήκη του οποίου θα είναι “νόμος και τάξη”.
»Άρα οι νυν πρυτάνεις δεν είναι δημοκρατικά εκλεγμένοι, αλλά προϊόν μιας προεπιλογής από την οποίαν “κόπηκαν” οι μη επισπεύδοντες. Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, επομένως, δεν εκπροσωπεί τη δημοκρατικά και απρόσκοπτα εκπεφρασμένη ελεύθερη επιλογή των διδασκόντων αλλά το αποτέλεσμα μιας διαβλητής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας».