Άγρια κυβερνητική καταστολή στα πανεπιστήμια: Πρυτάνεις και ΜΑΤ κατά φοιτητών, προληπτικά λουκέτα σε σχολές

xounta73-2014

xounta73-2014Την κυβερνητική γραμμή «νόμος και τάξη» εφαρμόζει από το πρωί η κυβέρνηση, στήνοντας παιχνίδι κυριολεκτικά στις πλάτες των φοιτητών και στοχεύοντας με το διχαστικό της λόγο να χαϊδέψει τα αυτιά ακροδεξιών ψηφοφόρων. Δρομολογώντας αυτό το σχέδιο, από χθες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, «σερίφης» Θ. Φορτσάκης προέβη στο προληπτικό κλείσιμο των σχολών Νομικής και ΑΣΟΕΕ, με πρόσχημα την αποφυγή καταλήψεων λόγω του εορτασμού του Πολυτεχνείου.

Οι φοιτητές που συγκεντρώθηκαν το πρωί πραγματοποιώντας διαμαρτυρία ήρθαν αντιμέτωποι απρόκλητα εντελώς με την ακραία καταστολή των ΜΑΤ. Η βίαιη επίθεση των δυνάμεων καταστολής στους συγκεντρωμένους φοιτητές είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο εξ αυτών.

Ένταση υπήρξε νωρίς το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, όπου ο πρύτανης Αχιλλέας Ζαπράνης, σε ρόλο έτερου πανεπιστημιακού, πνευματικού ανθρώπου, σε ρόλο «σερίφη Ν.2», δεν επέτρεπε να γίνει γενική συνέλευση και απειλούσε με ΜΑΤ

Ύστερα από την απόλυτη κάλυψη των αυταρχικών, αντιδημοκρατικών πρακτικών Φορτσάκη από την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη, ακολούθησε ένας ακραία διχαστικός λόγος στη Βουλή με αποκορύφωμα τον βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο (σ.σ.: αυτός που καθύβριζε κάποτε το Σαμαρά, πήγε στους ΑΝΕΛ, καθύβρισε τον Καμμένο, και επέστρεψε το «μαντρί» της ΝΔ) να ισχυρίζεται ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν τους φοιτητές είναι τρομοκράτες. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου (σ.σ.: πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εκ των ενώσεων που κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνταγματική εκτροπή). Να σημειωθεί, πάντως, πως τις πρακτικές Φορτσάκη επικρότησε και πανταχού παρών «μαϊντανός» Άδωνις Γεωργιάδης (σ.σ.: αυτός που υπέγραψε μαζί με το Βορίδη την Ερώτηση για τα «εξοπλιστικά» του Καρατζαφέρη και τις υπεράκτιες εταιρείες του),που είπε πως ο «σερίφης» Φορτσάκης είναι ένας… σύγχρονος ήρωας!!!

Οι φοιτητικοί σύλλογοι, έπειτα από τα γεγονότα του ΕΚΠΑ και τη χρήση ακραίας βίας και καταστολής ενάντια στο φοιτητικό κίνημα, πραγματοποίησαν συγκεντρώση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια στις 5. Μετά από αυτά τα γεγονότα στο ΕΚΠΑ, φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα καλούν σε συνελεύσεις και συγκεντρώσεις σήμερα και αύριο.

Η συγκυβέρνηση, σταδιακά, έκλεισε τους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας σε πλήρη εφαρμογή του σκηνικού έντασης και τρομοκράτησης των πολιτών, που θα τους επιτρέψει από τα αδιέξοδα της οικονομίας, να βρουν διεξόδους στα δίπολο ασφάλεια – τρομοκρατία.

Πέραν των διοικητικών υπαλλήλων, στο πλευρό των φοιτητών στάθηκε από την πρώτη στιγμή η ΝΕ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αθήνας: «Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Φορτσάκης συνεχίζοντας τα μαθήματα εργοδοτικού δικαίου και επιχειρηματικής ευρυθμίας στο Πανεπιστήμιο, αντλεί πλέον την νομιμότητα της διοίκησης που ασκεί από την κατασταλτική ισχύ των διμοιριών ΜΑΤ, διαγράφοντας την όποια ακαδημαϊκή ευθύνη του. Η επιλογή των πρυτάνεων που κλείνουν τους πανεπιστημιακούς χώρους, συντάσσεται με την κυβερνητική στρατηγική της έντασης και στρέφεται ευθέως κατά του θεσμού του Πανεπιστημίου της δημοκρατικής ευθύνης και της ελευθερίας του λόγου. Σκηνοθετούν εστίες έντασης, κατασκευάζουν φανταστικούς τρομοκράτες, μόνο και μόνο για να εμπεδώσουν τη “νομιμότητα” της σιωπής, του αυταρχισμού και της διάλυσης του κοινωνικού ρόλου των ΑΕΙ», σημειώνει μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της.

Απαιτεί την άμεση απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής από τους πανεπιστημιακούς χώρους, τον έμπρακτο σεβασμό της συνταγματικής εγγύησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, της ελευθερίας του λόγου και καλεί «καλεί φοιτητές, διδάσκοντες και διοικητικούς, να υπερασπισθούν την δημοκρατική παράδοση του Πανεπιστημίου, την ιστορική μνήμη της εξέγερσης του Νοέμβρη του ’73. Η μαζική ειρηνική συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου της Δευτέρας και των παράλληλων επετειακών εκδηλώσεων αποτελούν τη Δημοκρατική απάντηση της νεολαίας, του κόσμου της εργασίας και της γνώσης στην καταστολή και πειθάρχηση που προαπαιτούν οι πολιτικές του Μνημονίου και εφαρμόζουν οι εντολοδόχοι του».

Την αστυνομική βία καταδίκασε και η Κοσμητεία της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, σημειώνοντας ότι «η άσκηση βίας στους φοιτητές όχι μόνο δεν συμβάλλει στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πανεπιστημιακής περιουσίας, αλλά αντίθετα επιτείνει την ένταση», όπως επίσης και η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, που ζήτησε την απομάκρυνση των ΜΑΤ από τη Νομική.

Μυστικές συναντήσεις – συσκέψεις για το κλείσιμο των πανεπιστημίων

Ο αποκλεισμός των πανεπιστημίων με δυνάμεις των ΜΑΤ έγινε προληπτικά (!!!) ενόψει του εορτασμού για τα 41 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973. Το αποκάλυψε η εφημερίδα «Το Βήμα»:

Την περασμένη εβδομάδα το κατώφλι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είχαν περάσει πρυτάνεις προκειμένου να συζητήσουν τα φετινά μέτρα για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, ενώ στις αρχές της εβδομάδας έγινε σύσκεψη ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. παρουσία του υπουργού Βασίλη Κικίλια και του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρη Τσακνάκη.

«Σύμφωνα με πληροφορίες, η οδηγία που έχει δώσει ο κ. Κικίλιας είναι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ούτως ώστε οι φετινές εκδηλώσεις και η πορεία να διεξαχθούν απρόσκοπτα υπό τη σκιά των κινητοποιήσεων στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης», αναφέρει «Το Βήμα».

Για την ιστορία, πάντως, ο τότε πρύτανης του Πολυτεχνείου και μετέπειτα βουλευτής και υπουργός Βιομηχανίας της ΝΔ (σ.σ.: σήμερα έχει πεθάνει) Κωνσταντίνος Κονοφάγος προστάτεψε το άσυλο και τους φοιτητές, δεν άφηνε την Αστυνομία να εισέλθει στο χώρο του πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να κλειστεί στα κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ. Οι σημερινοί πρυτάνεις, προεξάχοντως του Θ. Φορτσάκη, όμως

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ left.gr ΚΑΙ avgi.gr

 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ

20:30 Οι φοιτητές που βρίσκονταν μέσα στο Πολυτεχνείο βγήκαν από την είσοδο της Τοσίτσα, όπου συγκρότησαν μπλοκ. Αποχωρούν συγκροτημένα προς το σταθμό της Βικτώρια.

20:28  Άγρια επίθεση των ΜΑΤ στους φοιτητές που ήταν στη Στουρνάρη από διμοιρίες των ΜΑΤ από τα γύρω στενά. Διμοιρίες των ΜΑΤ επιτέθηκαν στους φοιτητές φωνάζοντας, εγκλωβίζοντας τους μπροστά στην πόρτα, την ώρα που έμπαιναν στο Πολυτεχνείο. Βάραγαν στο ψαχνό όποιον έπεφτε στα χέρια τους. Ακραίας μορφής καταστολή, με χρήση κρότου λάμψης μέσα στον κόσμο, τραυματίες, ξύλο και προσαγωγές. Παραλίγο να ποδοπατηθούν στην πόρτα του Πολυτεχνείου καθώς έτρεχαν να μπουν μέσα για να γλυτώσουν από τις δυνάμεις καταστολής. Φοιτητές βρίσκονται μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου.

20:20 Υπάρχουν μπλοκ συλλόγων από την πλευρά της Πατησίων, ενώ σε κάθε στενό που οδηγεί στην Στουρνάρη υπάρχουν διμοιρίες ΥΑΤ.

20:12 Οι φοιτητές βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου, ενώ τα ΜΑΤ βρίσκονται στην είσοδο που βρίσκεται στην οδό Στουρνάρη. Πολύ ξύλο και εκτεταμένη χρήση χημικών από τα ΜΑΤ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

20:10 Άνοιξαν οι πύλες του Πολυτεχνείου. Νέα επίθεση της αστυνομίας με κρότου λάμψης και δακρυγόνα.

20:05 Κλειστές οι πύλες του ΕΜΠ. Διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτραπεί στους φοιτητές να εισέλθουν στο χώρο.

19:50 Στην Πατησίων βρίσκονται οι διαδηλωτές. Θα ακολουθήσει συνέλευση των φοιτητικών συλλόγων στο Πολυτεχνείο.

19:39 Η πορεία στρίβει στην Ιπποκράτους, με κατεύθυνση την Πανεπιστημίου

19:36 Συμπλοκή διαδηλωτών και αστυνομίας στο πίσω κομμάτι της πορείας και χρήση κρότου λάμψης από τα ΜΑΤ. Τα επεισόδια δεν πήραν έκταση.

19:15 Ενώ η πορεία κατευθυνόταν προς τα Προπύλαια έστριψε στη Σίνα. Η κεφαλή της πορείας βρίσκεται Σίνα και Ακαδημίας ενώ ο δρόμος είναι αποκλεισμένος από την Αστυνομία και κλούβες των ΜΑΤ, στο ύψος της Νομικής.

18:18 Μαζική η πορεία των φοιτητών, περίπου 2.000 έως 3.000. Δυναμική και ενιαία η παρουσία των φοιτητικών συλλόγων (ΜΑΣ, ΕΜΚ, ΚΜΣ). Οι δυνάμεις καταστολής παραμένουν γύρω από τα δημόσια κτίρια και κλούβες ΜΑΤ στους παράπλευρους δρόμους. Η πορεία ανεβαίνει τη Σταδίου αυτή τη στιγμή. «Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί ενώ συνεχίζουν να ακούγονται συνθήματα κατά των δυνάμεων καταστολής.

19:00 Μπροστά στη Βουλή η πορεία διαμαρτυρίας των φοιτητών.

18:52 Η κεφαλή της πορεία μόλις έφτασε στο Σύνταγμα.

18:33 «Το λόγο για το άσυλο, τον έχουμε εμείς και όχι οι πρυτάνεις, τα ΜΑΤ και οι εισαγγελείς» λένε οι φοιτητές φτάνοντας στο ύψος της Κολοκοτρώνη.

17:50 Ξεκινάει η πορεία από τα Προπύλαια, κατευθύνονται προς την Ομόνοια.

17:30 Μεγάλη συγκέντρωση των φοιτητών στα Προπύλαια

Με πληροφορίες από avgi.gr, left.gr

 

Διαβάστε επίσης: