9.1 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

ΠΟΕΔΗΝ, ΕΙΝΑΠ: Με προσευχές και χωρίς υλικό και προσωπικό, δεν αντιμετωπίζεται ο Έμπολα

Ανακοινώσεις για τον Έμπολα και την αντιμετώπισή του από τις υγειονομικές αρχές της χώρας μας εξέδωσαν η ΠΟΕΔΗΝ και η ΕΙΝΑΠ, στις οποίες ούτε λίγο – ούτε πολύ υπογραμμίζεται η αδυναμία της χώρας μας αντιμετωπίσει μια τέτοια απειλή, τόσο λόγω της έλλειψης προσωπικού όσο και της έλλειψης υλικού.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Μια πραγματικότητα, αντιμετωπίζεται για άλλη μία φορά με δραματική προχειρότητα.
Για τον καθ’ ύλη αρμόδιο φορέα το Υπουργείο Υγείας, έκφραση και ευθύνη της πολιτείας, αρκεί ο «χαρτοπόλεμος». Απευθύνει εγκυκλίους που δεν υλοποιούνται. Διατυπώνει τις διαπιστώσεις των επιστημόνων Υγείας στη παγκόσμια κοινότητα Υγείας και δίνει κατευθύνσεις χωρίς εξασφάλιση υλικών αναγκαίων και χωρίς να λαμβάνει υπόψη του καθόλου τον καθοριστικό ανθρώπινο παράγοντα.

Δεν είναι στις προθέσεις μας να εκμεταλλευτούμε τις περιστάσεις αλλά για μια ακόμα φορά στις πολλές, αποδεικνύεται η ανθυγιεινότητα των Υγειονομικών χώρων.

Καλούμε να αποκρούσουμε έναν ιό επικίνδυνο, που εξαπλώνεται, χωρίς:
Α. Υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό
Β. Ενημέρωση λεπτομερή στο σύνολο των εργαζομένων στην υγεία
Γ. Εργαζόμενους

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας που αφορά την επιλογή του «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ» να είναι στη πρώτη γραμμή, ως δομή υγειονομική, για τα περιστατικά ebola, αποδεικνύει περίτρανα ότι το ουσιαστικό «κλείσιμο» του, ήταν τραγικό λάθος.

Η έλλειψη ψυχραιμίας, του Υπουργείου Υγείας, οι αποφάσεις στο γόνατο κυριολεκτικά και οι διαπιστώσεις εκ των υστέρων ότι στο όνομα των μνημονιακών πολιτικών «έκλεισαν» Νοσοκομεία και Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Δημόσιες Δομές απολύτως αναγκαίες, μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια ως ελληνική κοινωνία σε αδυναμία παντελή, να προστατευτούμε από επιδημίες.

Η ελληνική πολιτεία που έχει την ευθύνη για την υγεία όλων μας, υστερεί, υπολείπεται και γίνεται επικίνδυνη.

Δεν έχει προτεραιότητα τη διασφάλιση της υγείας μας.

Οι προτεραιότητες της είναι να εμφανίζει πλασματικά οικονομικά στοιχεία, κλείνοντας κρεβάτια ΜΕΘ, απολύοντας εργαζόμενους.

Έστω και τώρα, είναι υποχρεωμένη να μας προστατέψει, να διασφαλίσει την υγεία μας που δεν είναι προϊόν, είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν αποτιμώνται όλα σε χρέος – ελλείμματα.

Ας αντιληφθούν οι πολιτικοί υπεύθυνοι, ότι η διασπορά ενός ιού δεν είναι αστείο.

Εκφράζουμε την αγωνία μας και δεν κινδυνολογούμε! Προειδοποιούμε ότι οι ευθύνες θα αναζητηθούν και θα βρεθούν!

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΒΟΡΙΔΗ
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ γνωρίζει τη σοβαρότητα του ζητήματος και την πιθανότητα ο Ebola να μεταδοθεί και στην πατρίδα μας. Από καιρό έχουμε επισημάνει τους κινδύνους και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Εδώ και μερικές εβδομάδες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε κάποια αποσπασματικά μέτρα και στις 23/10 έστειλε πολυσέλιδη εγκύκλιο προς όλους τους δημόσιους υγειονομικούς σχηματισμούς. Όλα αυτά τα μέτρα αποτελούν ένα ωραίο ευχολόγιο, γιατί στην ουσία προτείνουν οδηγίες χωρίς ουσιαστική υλικοτεχνική υποδομή και χωρίς θωράκιση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

1. Δεν έγινε ενημέρωση σοβαρή και υπεύθυνη ώστε να μην καλλιεργείται ο εφησυχασμός αλλά ούτε και η κινδυνολογία στο γενικό πληθυσμό. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, επαναλαμβανόμενα, από υπεύθυνους επιστήμονες και να υποχρεωθούν τα ΜΜΕ να αφιερώσουν ειδικό χρόνο.

2. Το προσωπικό πολλών νοσοκομείων δεν έχει ενημερωθεί, παρά μόνο επιλεγμένες ομάδες και αυτές όχι επαρκώς. Ενημέρωση χρειάζονται όλοι οι κλάδοι από τον νοσηλευτή και τον γιατρό μέχρι τον σεκιουριτά και την καθαρίστρια. Κάποιοι προφανώς θεωρούν ότι τα νοσοκομεία δεν είναι χώροι ανθυγιεινής εργασίας για το προσωπικό. Έχει τεθεί από πολλά σωματεία προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων η αναγκαιότητα λεπτομερούς ενημέρωσης. Τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα.

3. Επιλέχθηκε το «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ» για υποδοχή των ύποπτων περιστατικών και η ΜΕΘ του νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ» για νοσηλεία ασθενών με βεβαιωμένη λοίμωξη. Το μεν πρώτο ετοιμάζονται να το κλείσουν το δε δεύτερο έχει τεράστια έλλειψη προσωπικού. Συνεπώς, θεωρούμε εξαιρετικά επείγον μέτρο τη στελέχωση και των δύο νοσοκομείων με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.

4. Σε κάθε νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας, αλλά και σε όποιες δομές του ΠΕΔΥ λειτουργούν, πρέπει να γίνει ειδική εκπαίδευση των επιλεγμένων ομάδων που θα αναλάβουν να διαχειριστούν το ύποπτο περιστατικό. Να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και οι ειδικοί χώροι προσωρινής απομόνωσης του περιστατικού μέχρι να οδηγηθεί στο νοσοκομείο υποδοχής. Στη συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων και των υπολοίπων δομών Π.Φ.Υ. δεν υπάρχει καμιά σοβαρή προετοιμασία. Το ίδιο το προσωπικό ζητά άμεσα πρακτικά μέτρα, γιατί αντιλαμβάνεται ότι οι υγειονομικοί και τα φτωχά λαϊκά στρώματα -όπως δείχνει και η παγκόσμια πείρα- είναι οι πρώτοι που εκτίθενται σε κίνδυνο. Ούτε καν ο αυτόνομος χώρος (οικίσκος/περίπτερο) στην είσοδο των υγειονομικών δομών δεν υπάρχει.

5. Μιλάει η εγκύκλιος του Υπουργείου για σχεδιασμό και κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού για τα Τ.Ε.Π. και για τα Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ. Δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και πάνω απ’ όλα υπάρχει τέτοια έλλειψη προσωπικού, που για να δημιουργηθούν ειδικές ομάδες πρέπει να αποδυναμώσουν άλλους χώρους. Ταυτόχρονα, πουθενά δεν φαίνεται από τα μέτρα που προτείνονται η αποσυμφόρηση των Τ.Ε.Π. Όλοι γνωρίζουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προσερχομένων στα Τ.Ε.Π. είναι υπόθεση της Π.Φ.Υ. Αν, λοιπόν, πραγματικά νοιάζονται για την ελαχιστοποίηση της διασποράς του ιού πρέπει να προσλάβουν άμεσα μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και για τα Τ.Ε.Π. και, ακόμα περισσότερο, για τα Κέντρα Υγείας και τα ΠΕΔΥ. Σημειώνουμε ότι πολλά πρώην πολυιατρεία του ΙΚΑ δεν λειτουργούν καν και άλλα λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό.

6. Όλος ο εξοπλισμός που προτείνεται από την εγκύκλιο (μάσκες, γάντια, μη διαπερατές φόρμες ελαφριές και εύκαμπτες, ποδονάρια κ.λπ.) μόνο σε μεγάλα νοσοκομεία υπάρχουν. Πρέπει όλες οι δομές υγείας να τα προμηθευτούν και σε επαρκείς ποσότητες.

7. Πρέπει άμεσα να στελεχωθούν όλες οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και να λειτουργήσουν και τα 650 συνολικά κρεβάτια που υπάρχουν. Σημειώνουμε ότι στην αντίστοιχη περίπτωση με τον Η1-Ν1 αποκαλύφθηκε η αναγκαιότητα, ανεξάρτητα από την έκταση που πήρε η νόσος, να υπάρχει στη χώρα μας διπλάσιος αριθμός κλινών ΜΕΘ. Από τις 650 υπάρχουσες λειτουργούν μόνο οι 500.

8. Προτείνει το Υπουργείο να συμμετέχει στο σχεδιασμό και ο ιδιωτικός τομέας. Πρόκειται για ευχολόγιο και χοντρή κοροϊδία. Δεν υπάρχει επιχείρηση στο χώρο της υγείας είτε είναι «υγιής» είτε όχι, που θα διακινδυνεύσει τα κέρδη για να εξυπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο ακόμα και σε μια επιδημία. Η Κούβα έστειλε εκατοντάδες υγειονομικούς και οι Ηνωμένες Πολιτείες 4.000 στρατιώτες. Δεν χρειάζονται σχόλια.

Θέτουμε για διεκδίκηση τώρα και όχι στο μακρινό μέλλον ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για να μπορέσει να απαντήσει ΤΩΡΑ στις οξυμένες ανάγκες του πληθυσμού, ειδικά μπροστά σε μια πιθανή επιδημία.

Ευχόμαστε ολόψυχα να μην προκύψει ούτε ύποπτο ούτε βεβαιωμένο περιστατικό με ebola. Διαφορετικά, αν δεν ληφθούν τώρα τα απαραίτητα μέτρα, τμήματα του πληθυσμού και πρώτα οι υγειονομικοί θα βρεθούν ανυπεράσπιστοι!

Παρόμοια Άρθρα