Πέμπτη 6/11: Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια μαθητών, ΟΛΜΕ, διοικητικών – ΜΕΤΑ: Κάλεσμα συμμετοχής

mathites-panekpaideftiko

mathites-panekpaideftikoΜαζική αναμένεται να είναι η συμμετοχή των μαθητών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο διοργανώνουν την Πέμπτη 6/11 στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια οι μαθητές, διαμαρτυρόμενοι για το «Νέο Σχολείο», την Τράπεζα Θεμάτων, τις συγχωνεύσεις τμημάτων και τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση. Στη Θεσσαλονίκη, το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στη μία το μεσημέρι, στο άγαλμα Βενιζέλου· θα ακολουθήσει πορεία προς το υπ. Μακεδονίας – Θράκης. Αύριο, τέλος, οι μαθητές προγραμματίζουν συναυλία με συγκροτήματα, το μεσημέρι, έξω από το κτήριο του υπ. Παιδείας.

Ήδη, από την περασμένη Δευτέρα οι μαθητές έχουν μπει στον χορό των κινητοποιήσεων με καταλήψεις σχολείων και πορείες σε όλη τη χώρα, ενώ την Τρίτη -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας- 364 σχολεία από τα 500 τελούσαν υπό κατάληψη.

Να σημειωθεί ότι επίσης την Τρίτη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζήτησε την παρέμβαση των εισαγγελέων της χώρας για τις καταλήψεις στα σχολεία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων, ενώ ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου», δήλωσε ότι «δεν καλέσαμε εμείς την εισαγγελία να παρέμβει».

ΟΛΜΕ και διοικητικοί ΕΚΠΑ

Σε συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο συλλαλητήριο της Πέμπτης καλεί η ΟΛΜΕ, ενώ τη συμμετοχή τους έχουν ανακοίνωσαν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε ό,τι αφορά τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ, αναμένεται να πραγματοποιήσουν στάση εργασίας προκειμένου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. «Αντιστεκόμαστε στην πολιτική της διαθεσιμότητας-απολύσεων, υπερασπιζόμαστε τη δουλειά μας και τις ζωές μας και διεκδικούμε να καταργηθεί η διαθεσιμότητα, να επανασυσταθούν οι καταργημένες οργανικές θέσεις και να επανέλθουν όλοι οι εργαζόμενοι διοικητικοί διαθέσιμοι στις θέσεις τους» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ, που πραγματοποιεί στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας.

Κάνει επίσης λόγο για επίθεση που εξελίσσεται στο δημόσιο Πανεπιστήμιο και επιδίωξη να μετατραπεί σε ένα αυταρχικό εκπαιδευτήριο χωρίς τα ακαδημαϊκά, επιστημονικά και δημοκρατικά του χαρακτηριστικά. Καμία απόλυση, καμία διαγραφή φοιτητών, καταλήγει ο Σύλλογος, και καλεί σε συμμετοχή στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση στα Προπύλαια.

  • Να γιατί κάνουν καταλήψεις: «Οι γονείς μου είναι άνεργοι, δεν έχω για φροντιστήριο και στο σχολείο δεν κάνουμε Αρχαία»

Συγκλονίζει η επιστολή της Άννας, μαθήτριας της Β’ Λυκείου Μελεσών Κρήτης: «Οι γονείς μου είναι άνεργοι και δεν έχω χρήματα για φροντιστήριο. Λόγω έλλειψης καθηγητή δεν παρακολουθώ Αρχαία Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού. Δεν παρακολουθώ επίσης λόγω έλλειψης βιβλίων τα μαθήματα Πολιτική Παιδεία και Κοινωνικές Επιστήμες», τονίζει εξηγώντας τα κίνητρα της συμμετοχής της στις κινητοποιήσεις, ενώ αναφερόμενη στο Νέο Λύκειο, γράφει:

«Το βάρβαρο σύστημα του Νέου Λυκείου ωθεί τους μαθητές στα φροντιστήρια εξαθλιώνοντας οικονομικά και ηθικά τις οικογένειές τους. Περιορίζεται στην παπαγαλία και την εξέταση και όχι την ουσιαστική γνώση και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης».

Την ίδια ώρα ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων κάνει λόγο για συνολικά 33 ελλείψεις καθηγητών στο Ρέθυμνο, τη στιγμή που έχει προσληφθεί μόνο ένας αναπληρωτής. Ως εκ τούτου, σε διάφορα σχολεία της περιοχής «έχουν χαθεί πάνω από 750 ώρες μαθημάτων».

Συλλήψεις μαθητών – γονιών στη Λαμία

Την Τρίτη τα ξημερώματα στο 1ο Γενικό Λύκειο Λαμίας πραγματοποιήθηκε, παρουσία εισαγγελέα, αστυνομική επέμβαση βάζοντας τέλος στην κατάληψη αλλά και συλλαμβάνοντας 9 ανήλικους μαθητές. Αργότερα συνελήφθησαν και 8 από τους κηδέμονές τους για ν’ αφεθούν ελεύθεροι λίγες ώρες αργότερα. Ωστόσο, εις βάρος μαθητών και γονιών σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη της κοινής ησυχίας οι πρώτοι, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου οι δεύτεροι.

Ξυλοδαρμός, προληπτικές (!!!) προσαγωγές στο Χολαργό

Ανάλογα σκηνικά αστυνομοκρατίας βίωσαν στο 1ο Γυμνάσιο Χολαργού, με άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ να κυνηγούν μαθητές και εν τέλει να φορούν σε κάποιους χειροπέδες. Όπως καταγγέλλεται από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, ένας από τους αστυνομικούς χτύπησε με κλοτσιές και γροθιές τον έναν από τους μαθητές, ενώ το ίδιο έκανε και μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Καταγγέλλεται επίσης ότι η αστυνομία προχώρησε σε 7 «προληπτικές» προσαγωγές μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, με τις αρχές να επικαλούνται πληροφόρηση για ενδεχόμενες καταλήψεις σχολείων.

Πρέβεζα: Στον εισαγγελέα για συστάσεις…

Προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών έγινε και στην Πρέβεζα. Το γραφείο του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαγγέλη Μάστακα κάλεσε για συστάσεις εκπροσώπους των 15μελών και διευθυντές σχολείων, τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Πρέβεζας Παναγιώτη Λελοβίτη, καθηγητές και εκπροσώπους συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.

«Φοβόμαστε να κάνουμε κατάληψη για τις νομικές κυρώσεις που μπορεί να υποστούμε οι ίδιοι και οι γονείς μας», λένε στην «Αυγή» ο Πόθος, μαθητής της τρίτης λυκείου του 7ου Γενικού Λυκείου Ν. Σμύρνης, και η Μαριάννα, μαθήτρια του 1ου Γενικού Λυκείου Χαλανδρίου. «Το νέο σύστημα ενισχύει την παραπαιδεία και τον θεσμό των ιδιωτικών φροντιστηρίων. Δεν μπορούν οι γονείς μου να δίνουν για να πηγαίνω φροντιστήριο», αναφέρει η Μαριάννα.

Αμφότεροι επισημαίνουν ελλείψεις τόσο σε καθηγητές όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές: «Στο σχολείο μου υπήρξε καθυστέρηση στην παραλαβή των βιβλίων», σημειώνει, ενώ ο Πόθος συμπληρώνει: «Το ένα τμήμα δεν κάνει Μαθηματικά και Ιστορία, καθώς δεν υπάρχουν καθηγητές».

  • ΜΕΤΑ: Σχολεία με μαθητές, καθηγητές και βιβλία – Όχι σε μαθητεία, απλήρωτη εργασία και ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων

Η συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ καλεί όλους και όλους να συμμετάσχουν μαζικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της μαχόμενης νεολαίας, της μαθητών της χώρας, που αγωνίζονται για τη διάσωση της δημόσιας παιδείας και της μη μετατροπής της σε «εργοστάσιο παραγωγής» εργαζομένων – σκλάβων και μη σκεπτόμενων πολιτών.

Καταδικάζει την ποινικοποίηση του αγώνα των μαθητών, που εντάσσεται -όπως και αυτές της ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων και της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου- στο συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης και των δανειστών να καταπνίξουν κάθε μορφή αντίστασης.

Επίσης, καλεί τους μαθητές της χώρας να δηλώσουν με τη συμμετοχή τους δυναμικό «παρών» στην 24ωρη Γενική Απεργία, μια απεργία που αφορά και σε αυτούς και στο μέλλον τους.

ΕΔΩ ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ