15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το πόρισμα ΣΕΠΕ «καίει» την ΑΓΕΤ για το εργατικό δυστύχημα στις αρχές Ιουλίου

Πρόσφατα

vatsasΕλλιπής συντήρηση και καθαρισμός καθώς και παλαιότητα εξοπλισμού οι βασικότερες αιτίες που προκάλεσαν το εργατικό δυστύχημα μέσα στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στην Αγριά αρχές Ιουλίου που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του 52χρονου ηλεκτρολόγου Γιάννη Βάτσα (εικονιζόμενος).

Τα συμπεράσματα συντάχθηκαν εν είδει πορίσματος από την προηγούμενη Διοίκηση, ωστόσο το επίσημο πόρισμα που θα κατατεθεί στο ΣΕΠΕ θα το συντάξει η νεοεκλεγείσα επιτροπή μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη.

Τα μέλη της προηγούμενης Επιτροπής Δημ. Βαΐτσης πρόεδρος, Θαν. Καλατζής γ.γ. και οι Κ. Καουνάς και Κων. Κωνσταντάκος στο πρακτικό που συνέταξαν, συμμετέχοντας στις διαδικασίες διερεύνησης των αιτιών του ατυχήματος του άτυχου 52χρονουΓιάννη Βάτσα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «ο άτυχος ηλεκτρολόγος έκανε σωστά την ασφάλιση του ασφαλειοαποζεύκτη του γερανού Α1 και ο ασφαλειαποζεύκτης που έσκασε ήταν ο διπλανός και όχι αυτός στον οποίο έγινε η επέμβαση».

Σύμφωνα με τα παραπάνω μέλη της Επιτροπής οι πιθανές αιτίες του δυστυχήματος είναι η ελλιπής συντήρηση του υποσταθμού, η παλαιότητα του εξοπλισμού και ο ελλιπής καθαρισμός του υποσταθμού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι και σήμερα διενεργήθηκε έλεγχος σε βάθος για τα αίτια του δυστυχήματος ενώ το ΣΕΠΕ αναμένει και το πόρισμα της Επιτροπής Υγιεινής και ασφάλειας για να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του δικού του ελέγχου.

Το Σώμα Τεχνικών Επιθεωρητών Ασφαλείας είναι αυτό που έχει επιληφθεί της έρευνας για τις συνθήκες του ατυχήματος εάν και σύμφωνα με πληροφορίες μέσα από το χώρο δουλειάς της ΑΓΕΤ Ηρακλής, υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί κατά τη διάρκεια της έρευνας και αυτό διότι την ημέρα της αυτοψίας μέσα στο εργοστάσιο από το κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας, η εταιρεία είχε ήδη προβεί σε «αποκατάσταση» του υποσταθμού στο χώρο της έκρηξης, πράγμα που εκ των πραγμάτων δυσκόλεψε την ακριβή αποτύπωση του συμβάντος καθώς ενδεχόμενο πρωτογενές υλικό έχει απαλειφθεί από τις παρεμβάσεις αποκατάστασης που ακολούθησαν.

Η αυτοψία του ΣΕΠΕ

Το εργατικό ατύχημα που στη συνέχεια μετατράπηκε σε δυστύχημα αφού μετά από 15 ημέρες ο άτυχος Γιάννης Βάτσας εξέπνευσε στο Θριάσιο Νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν από τις 2 Ιουλίου με εγκαύματα, σημειώθηκε στον υποσταθμό σάκκευσης.

Κλιμάκιο των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ από το Βόλο πραγματοποίησε αυτοψία στο χώρο που έγινε το ατύχημα μέσα στο εργοστάσιο «Ολυμπος» στο Βόλο προκειμένου να προβεί σε έλεγχο για τις συνθήκες που έγινε το εργατικό ατύχημα. Ελήφθησαν καταθέσεις και από άλλους εργαζόμενους και τον προϊστάμενο βάρδιας και από όλους τους εμπλεκόμενους.

Το ατύχημα όπως ανακοινώθηκε σημειώθηκε όταν ως ηλεκτρολόγος βάρδιας ο Γιάννης Βάτσας, πήγε στη διανομή του ρεύματος για να ασφαλίσει ένα μηχάνημα. Από άγνωστη αιτία, σημειώθηκε έκρηξη σε διπλανό μηχάνημα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ηλεκτρικό τόξο και να πάρουν φωτιά τα ρούχα του ηλεκτρολόγου. Παρόλο που οι εργαζόμενοι προχώρησαν στη διακοπή του ρεύματος και στην κατάσβεση της φωτιάς, ο 52χρονος είχε υποστεί εγκαύματα δευτέρου βαθμού κυρίως στα άκρα και στο θώρακα, τα οποία τελικά απέβησαν μοιραία για τη ζωή του αφού δύο εβδομάδες αργότερα άφηνε την τελευταία του πνοή.

Θέμα με τις συντηρήσεις

Από την πρώτη μέρα που σημειώθηκε το εργατικό ατύχημα μέσα στο εργοστάσιο, συνδικαλιστές αλλά και εργαζόμενοι από διάφορα τμήματα «ψηλαφώντας» τις συνθήκες που έγινε το ατύχημα που τελικά στέρησε τη ζωή στον άτυχο Γιάννη Βάτσα, άφηναν αιχμές για ελλειμματικές συντηρήσεις που γίνονται με σημαντική καθυστέρηση λόγω της απόφασης της εταιρείας για συμπίεση του κόστους ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων ανάλογες εκρήξεις με αυτή που έγινε στον μοιραίο ηλεκτρολογικό πίνακα είχαν σημειωθεί και άλλες στο παρελθόν.

Οι συντηρήσεις – σύμφωνα με ανθρώπους που ξέρουν το εργοστάσιο «σαν το σπίτι τους» τα τελευταία δέκα χρόνια γίνονταν ανά διετία ενώ παλαιότερες εποχής τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Στο μοιραίο υποσταθμό όπως υποστηρίχθηκε από εργαζόμενους από την πρώτη μέρα ενώ είχε παρέλθει η διετία δεν είχε γίνει η απαιτούμενη συντήρηση στο χρόνο που έπρεπε. Η υπόθεση του εργατικού ατυχήματος ωστόσο όπως ήταν φυσικό μετά το θάνατο του 52χρονου ηλεκτρολόγου πήρε άλλη τροπή.

Από το ΣΕΠΕ οι πληροφορίες πάντως για το πόρισμα του συγκεκριμένου δυστυχήματος δίνονται με το σταγονόμετρο όσο παραμένει «ανοιχτή» η έρευνα ενώ ήδη έχει ζητηθεί από την Επιτροπή Υγιεινής να συντάξει το πόρισμα προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Η «μοιραία βάρδια»

Ο άτυχος Γιάννης Βάτσας, τραυματίστηκε το πρωί της 2ας Ιουλίου. Λίγα λεπτά πριν ολοκληρώσει τη βάρδιά του.

Ως ηλεκτρολόγος βάρδιας ο έμπειρος τεχνίτης, μετέβη στη διανομή του ρεύματος για να ασφαλίσει ένα μηχάνημα. Από άγνωστη αιτία, σημειώθηκε έκρηξη σε διπλανό μηχάνημα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ηλεκτρικό τόξο και να πάρουν φωτιά τα ρούχα του ηλεκτρολόγου.

Παρόλο που οι εργαζόμενοι προχώρησαν στη διακοπή του ρεύματος και στην κατάσβεση της φωτιάς, ο 52χρονος είχε υποστεί εγκαύματα δευτέρου βαθμού κυρίως στα άκρα και στο θώρακα.

Αμέσως διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Βόλου όμως οι γιατροί διέγνωσαν την κρισιμότητα της κατάστασης και έδωσαν εντολή να διακομιστεί στο Θριάσιο Νοσοκομείο στην Αθήνα, όπου νοσηλεύονταν στην Ειδική Μονάδα Εγκαυμάτων.

Επί 13 ημέρες έδινε τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ενώ όλοι περίμεναν ότι θα ξεπεράσει τα σοβαρά τραύματα και θα βγει σώος από αυτή τη δύσκολη μάχη.

Ομως η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και στις 15 Ιουλίου επήλθε το μοιραίο. Ο άτυχος 50χρονος εργάζονταν στην ΑΓΕΤ από το 1978, στις 2 Ιουλίου όμως έμελλε να κάνει το τελευταίο μεροκάματό του.

Αναδημοσίευση από την πανθεσσαλική εφημερίδα «Ταχυδρόμος»

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις