12.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Εργαζόμενοι Wind: Παρέμβαση στο Συνέδριο Infocom 2014

Πρόσφατα

wind-ergazomenoiΠαρέμβαση έκαναν την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014 οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες στο 16o Συνέδριο Infocom 2014. Το κείμενο που διανεμήθηκε και διαβάστηκε ήταν το παρακάτω:

Η ΑΝΑΠTΥΞΗ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Το σημερινό εργασιακό περιβάλλον που οι ιθύνοντες της ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιών και πολλών άλλων κλάδων έχουν δημιουργήσει είναι ένα περιβάλλον ιδιαίτερο ζοφερό. Εργολαβίες, voucher, απλήρωτη εργασία, ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου με όρους δουλείας & εντατικοποίηση είναι μερικά από αυτά που απαρτίζουν το καθεστώς της μεγέθυνσης και ανάπτυξης των επιχειρήσεων.

Είναι δεδομένο ότι τα κέρδη που αποκομίζουν οι εταιρείες ουδέποτε φτάνουν στους εργαζομένους, αντίθετα με την άγρια εκμετάλλευση αυτών, επιχειρείται η αύξηση των εσόδων των επιχειρήσεων. Μια συνοπτική περιγραφή των συνθηκών που διέπουν τις τηλεπικοινωνίες (και όχι μόνο) είναι σημαντική για να αποδειχθεί του λόγου του αληθές.

Ενώ οι απολαβές των στελεχών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τα εξής:

Εργολαβίες: Οι αναθέσεις εργασιών σε εργολάβους, σαφώς μειώνουν το λειτουργικό κόστος. Η μείωση αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι στις εργολαβικές εταιρείες επικρατούν δουλικές σχέσεις εργασίας

Απλήρωτες υπερωρίες: Μισθοί στο πάτο, τεράστια εντατικοποίηση, συνεχής αντικατάσταση προσωπικού, απαγόρευση κάθε συνδικαλιστικής δράσης ακόμα και της έκφρασης διαφωνίας, επαίσχυντοι όροι στις συμβάσεις (απολύσεις χωρίς αποζημίωση, απαίτηση των εργοδοτών για ενημέρωση τους στην περίπτωση ένταξη του εργαζομένου στο σωματείο εργαζομένων). Φυσικά οι εργολαβίες ξεφυτρώνουν στις τηλεπικοινωνίες -όχι τυχαία- σαν μανιτάρια, ακριβώς γιατί παρέχουν προσοδοφόρους για τις επιχειρήσεις όρους εργασίας.

Απολύσεις: Τα τελευταία χρόνια η μείωση προσωπικού είναι τεράστια. Απολύσεις, προγράμματα εθελουσίας εξόδου, μη ανανέωση συμβάσεων είναι μερικοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτή η μείωση. Επίσης οι εταιρείες πολύ συχνά κάνουν το μεσίτη των εργολάβων, δηλαδή απολύουν εργαζομένους και κατόπιν τους καλούν για την ίδια εργασία μέσω κάποιας εργολαβικής εταιρείας, φυσικά με πολύ χειρότερους όρους εργασίας.

Voucher: Τελευταία χρησιμοποιούνται τα Voucher στην διεκπεραίωση των εταιρικών εργασιών, το οποίο φυσικά συμφέρει τις εργοδοσίες, καθώς πρόκειται για απλήρωτη εργασία. Επωφελείται κυρίως το κράτος καθώς αναδεικνύονται υπερμεγέθεις δείκτες απασχόλησης (φυσικά πλασματικοί), οι μεσιτικές εταιρείες που τα προωθούν και οι εργοδότες που ελαχιστοποιούν το κόστος εργασίας. Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα προγράμματα επί μήνες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε βασικά στοιχεία διαβίωσης τους διότι πληρώνονται μόνο στο τέλος αυτών. Δηλ. περίπου για 5 μήνες πρέπει να εργαστούν χωρίς να καλύπτουν ούτε τα στοιχειώδη πχ την καθημερινή διατροφή και μετακίνηση τους.

Συνδικαλιστικές διώξεις – Μη υπογραφή συλλογικών συμβάσεων: Επιχειρείται να δημιουργηθεί ένας ολιγάριθμος στρατός από εργαζόμενους λάστιχο. Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από το γεγονός ότι όπου έχει καταστεί εφικτή ίδρυση σωματείου εργαζομένων (καθώς επιμόνως παρεμποδίζεται), οι εκπρόσωποί τους διώκονται είτε με στοχοποιημένες απολύσεις, είτε ποινικά & νομικά.

Είναι προφανές ότι η ανάπτυξη που επικαλούνται και επιδιώκουν οι ιθύνοντες αποτελεί τελικά ανάπτυξη μόνο στις τσέπες τους και ο μόνος αντίκτυπος που έχει στους εργαζόμενους είναι οι δουλικές σχέσεις εργασίας και οι απολύσεις.

Οι τηλεπικοινωνίες πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους, να είναι φτηνές και ποιοτικές. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφευχθούν οι πολιτικές που δίνουν τα πάντα στους εργοδότες, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», της «ανάπτυξης», των «επενδύσεων» κ.λπ. Που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις του κλάδου να κερδοσκοπούν πατώντας πάνω στην εξαθλίωση των εργαζομένων τους.

Μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, παλεύουμε: Για σταθερή εργασία για όλους, ενάντια στον εφιάλτη της ανεργίας, των απολύσεων, των λουκέτων. Για μια αξιοπρεπή διαβίωση, χωρίς άλλες μειώσεις μισθών και διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών. Για Συλλογικές Συμβάσεις, ενάντια στην ζούγκλα του εργασιακού Μεσαίωνα που θέλουν οι εργοδότες.

Διεκδικούμε:

– ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ

– ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ & ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΩΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο ΠΑ.Σ.Ε.ΤΙΜ (Wind)

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις