4 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Τραχανατζής: Να συμβάλουμε ώστε να φέρουμε στο κέντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής την εργασία, την αλληλεγγύη και τη Δημοκρατία

Πρόσφατα

traxanatzis-cgt-parisiΟμιλία του Στάθη Τραχανατζή, γενικού γραμματέα του ΕΚΑ και υπεύθυνου Δημοσίων Σχέσεων του ΜΕΤΑ, στο Συνέδριο της CGT, που πραγματοποιήθηκε από 14-16 Οκτωβρίου 2014, στο Παρίσι. Το ergasianet.gr δημοσιεύει την ομιλία σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Θέλω να χαιρετήσω το συνέδριο σας, εκ μέρους των ελλήνων εργαζομένων μιας χώρας  που η κυβέρνηση της ,η ευρωπαϊκή τρόικα και το ΔΝΤ  έχουν κάνει  τους εργαζόμενους, τον λαό  , και την νεολαία της, πειραματόζωα πάνω στα οποία εφαρμόζουν παλαιές και νέες  σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Στην Ελλάδα μέσω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία 5 χρόνια, έγινε η μεγαλύτερη ανακατανομή πλούτου και εισοδημάτων μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών ,που έγινε ποτέ στον κόσμο. Όλα αυτά έγιναν υποτίθεται στο όνομα της ανάπτυξης αλλά η ανάπτυξη δεν ήρθε και η ανεργία εκτινάχθηκε  κοντά στο 30%.Η ανεργία στους νέους ξεπέρασε το 50%

Πολιτικές ,που μείωσαν τους μισθούς και την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, περιόρισαν επίσης  την δυνατότητα εκατομμυρίων ελλήνων στα κοινωνικά αγαθά της υγείας της παιδείας και μιας σειράς κοινωνικών υπηρεσιών.

Το success story της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έφερε τον μέσο πραγματικό μισθό στα 750 έως 800 ευρώ μικτά, από τα 1.267,51 μικτά που ήταν το 2009. Αυτή η κυβερνητική πολιτική τα τελευταία 4 χρόνια δημιούργησε μια εφιαλτική εικόνα και πραγματικότητα στα εργατικά εισοδήματα. Με την πτώση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 18% στην περίοδο 2010-2013, οι μέσες αποδοχές των εργαζομένων τείνουν να γίνουν χαμηλότερες ακόμη και από τις μέσες απολαβές των συνταξιούχων – με ό,τι αυτό συνεπάγεται βεβαίως για την επόμενη μέρα του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων τα οποία έχουν πληγεί τόσο από την ανεργία όσο και από το κούρεμα το ομολόγων. Αν υπολογίσουμε από το 2009 μέχρι σήμερα, η μέση μείωση είναι πάνω από 23%. Για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών η μείωση των πραγματικών μισθών είναι πάνω από 32%.

Η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων έχει φτάσει στα επίπεδα του 1980, όπως τονίζει η ετήσια έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Το 39,3% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (629.895 εργαζόμενοι) αμείβονται με λιγότερα από 750 ευρώ μηνιαίως. Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2012 ήταν 31,1% (440.423 εργαζόμενοι) και για το 2011 μόλις 20,5% (306.861 εργαζόμενοι).

Οι απολαβές αυτές είναι μεικτές. Αν υπολογιστούν φόροι και ασφαλιστικές εισφορές, προκύπτει ότι οι τέσσερις στους δέκα εισέπρατταν καθαρά στην τσέπη τους στο τέλος του 2013 λιγότερα από 630 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη κατανομή δεν αφορά τον κλάδο της οικοδομής όπου οι μέσες μηνιαίες αμοιβές είναι ακόμη χαμηλότερες επηρεάζοντας τις κατανομές αναλόγως, όπως μπορεί κανείς εύλογα να αντιληφθεί. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι με το σημερινό «οπλοστάσιο» που έχουν οι επιχειρήσεις μετά τους νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια για τις εργασιακές σχέσεις, για την απαγόρευση στην ουσία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, έχουν όλα τα απαραίτητα θεσμικά και νομικά εργαλεία για την ακόμη μεγαλύτερη μείωση μισθών και ημερομισθίων. Όλα αυτά τα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις με το άλλοθι της κρίσης, έχουν δεν έχουν πραγματικό πρόβλημα.

Οι 40 και πάνω γενικές απεργίες που έγιναν τα τελευταία 5 χρόνια στην Ελλάδα δεν κατάφεραν να σταματήσουν αυτήν την καταστροφή και για αυτό έχει  εύθηνη μια μεγάλη μερίδα από την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση και στην χώρα σας θέλει τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα  “απαλλαγμένους” από τις κατακτήσεις τους, θέλει  και “θεραπεία – σοκ” για την οικονομία και την κοινωνία ,Και όλα τα ζήτησε η κυβέρνηση σας , μια ημέρα του Σεπτέμβρη  αφότου ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς διαβεβαίωσε τους Γερμανούς “ομολόγους” τους για την “αγάπη” του προς τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα.

Μην δεχθείτε την προτροπή της κυριότερης  εργοδοτικής  οργάνωσης της Γαλλίας, της Medef, που υποστηρίζει την θέση ότι  για να καταπολεμηθεί η ανεργία και να υπάρξει ανάπτυξη θα πρέπει να καταργηθεί η εβδομάδα εργασίας των 35 ωρών, να αυξηθεί (και πάλι) η ηλικία συνταξιοδότησης και να μειωθεί ο κατώτατος μισθός.

Σας το λέμε καθαρά ,είμαστε σίγουροι  ότι οι θέσεις της  Medef  που κάλεσε εμμέσως την κυβέρνηση του προέδρου Ολάντ να υιοθετήσει τις … “προτάσεις” της, δεν θα βοηθήσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία .

Αντίθετα σας διαβεβαιώνουμε από την δική μας εμπειρία ότι τόσο η ανεργία όσο και η ανασφάλεια των εργαζομένων θα αυξηθεί.

Η μεγαλύτερη ελαστικοποίηση στις μορφές εργασίας δεν θα βοηθήσει στην μείωση της ανεργίας, απλά θα κάνει την ζωή των γάλλων εργαζομένων πιο δύσκολη και θα μειώσει περισσότερο το εισόδημα των εργαζόμενων .

Η κατάργηση του 35ωρου ,η παράκαμψη από τους εργοδότες  του νόμου για τον ελάχιστο μηνιαίο μισθό των 1145 ευρώ, η κατάργηση των δύο από τις 11 αργίες ,η αναθεώρηση του συστήματος των επιδομάτων της ανεργίας δεν θα τονώσουν την εθνική οικονομία της Γαλλίας  Θα τονώσουν μόνο τα κέρδη των επιχειρήσεων και θα φτωχοποιήσουν τους γάλλους εργαζόμενους.

Η δε άρση της απαγόρευσης  της εξόρυξης  σχιστολιθικού αερίου στην Γαλλία (fracking) μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντικά προβλήματα.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Πρέπει να αλλάξουμε την ατζέντα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Να συμβάλουμε ώστε να φέρουμε στο κέντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής την εργασία ,την αλληλεγγύη και την δημοκρατία

Να δώσουμε την μάχη όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο. Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό κίνημα των εργαζομένων για να αλλάξουμε την ευρωπαϊκή πολιτική. Να διεκδικήσουμε  την αλλαγή  του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δεν πρέπει να καταπολεμά μόνον τον πληθωρισμό αλλά να στηρίξει την οικονομία και την απασχόληση. Να διεκδικήσουμε  την ανάκαμψη των επενδύσεων σε κάθε χώρα,  πράγμα που σημαίνει να δώσουμε μια μεγάλη μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στο συνέδριο σας  και κύρια στους αγώνες σας ,στους αγώνες που διεξάγονται αυτήν την ώρα σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αγώνας είναι κοινός και στο τέλος θα είναι νικηφόρος για τους εργαζόμενους.

Στάθης Τραχανατζής
Γενικός Γραμματέας Του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας
Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεωντου ΜΕΤΑ

 

 

ENGLISH

Stathis Trachanatzis:
To contribute in order to bring to the center
of the European policy the work, the solidarity and the democracy

Dear colleagues

I would like to salute your Congress, on behalf of the Greek workers in a country where the Government, the European TROIKA and the IMF have turned the workers, the people and the youth to laboratory animals, on which they apply old and new harsh neoliberal policies.

In Greece, through the neoliberal policies implemented in the last 5 years, took place the largest redistribution of wealth and income between the rich and the poor, ever made in the world. All this was done supposedly in the name of development but development didn’t come and unemployment rose close to 30%. Unemployment among young people exceeded 50%.

Policies, which have reduced wages and purchasing power of workers, labor and insurance rights, limited the ability of millions of Greeks in social goods of health, education and a range of social services.

The success story of ND and PASOK government brought the average real wage in 750 to 800 euros gross, from 1267.51 gross that was in 2009. This Government policy over the last 4 years has created a nightmarish image and reality on workers’ incomes. With the drop in wages in the private sector by 18% in the period 2010-2013, the average earnings of workers tend to be lower even than the average earnings of retirees – with everything it implies of course for the next day of IKA (Social Insurance Institute) and other insurance funds which are affected by both the unemployment and the haircut of bonds. If we calculate from 2009 until today, the average reduction is over 23%. For workers aged less than 25 years old the decrease of real wages is over 32%.

The purchasing power of workers has reached the levels of 1980, as it is pointed out in the annual survey of INE GSEE (Labor Institute of General Confederation of Greek Workers) –ADEDY (Civil Servants’ Confederation). The wages of the 39,3% of the workers in the private sector (629.895 employees) are lower than 750 euros per month. The relevant figure for 2012 was 31.1% (440.423 employees) and for 2011 just 20.5% (306.861 employees).

These wages are gross. If we calculate taxes and insurance contributions, it is shown that four out of ten received less than 630 euros per month at the end of 2013. 

It should be pointed out that the above numbers are not representing the construction sector, of which the average monthly wages were even lower and consequently influencing allocations accordingly. Moreover we shouldn’t forget that with the current “armory” that the enterprises have, after the laws that have been voted in recent years for labor relations, banning of collective bargaining, they have all the necessary institutional and legal tools for an even greater reduction in salaries and wages. All these are used by the enterprises with the excuse of the crisis, even if they have no real problem.

The 40 and more general strikes that were made in the last 5 years in Greece failed to stop this disaster and for this a large portion of the leadership of the trade union movement in Greece has responsibility.

We know that the government at your country also wants the workers without any rights “exempt” from their conquests, as well as “shock-therapy” for the economy and the society. And all these were asked by your government one day in September after the French Prime Minister Manuel Valls assured the German “counterparts” of his “love” for the business and entrepreneurship.

Do not accept the exhortation of the main employer’s organization in France, Medef, supporting that in order to combat the unemployment and to achieve development should be repealed the working week of 35 hours, increase (again) the age of retirement and reduce the minimum wage. We say clearly, we are confident that the positions of Medef, which asked indirectly from the government of President Hollande to adopt its … “recommendations”, will not help the second largest economy in Europe to create one million job positions in the next five years.

On the contrary, we assure you, from our own experience, that both the unemployment and the insecurity of workers will increase.

Biggest flexibility in working patterns will not help the reduction of the unemployment, will simply make the life of French workers more difficult and will further reduce the income of workers.

The repeal of the 35-hour, the detour by the employers of the law on minimum monthly salary of 1145, the removal of two of the 11 public holidays, the revision of the system of unemployment benefits will not stimulate the economy of France, will only boost business profits and make poor the French workers.

Also lifting the ban of shale gas mining in France (fracking) can cause environmental problems.

Dear colleagues

We must change the agenda in all countries of Europe. To contribute in order to bring to the center of the European policy the work, the solidarity and the democracy. To give the battle not only at national level. We must build a strong European workers’ movement to change the European policy. To claim the change of the role of the European Central Bank, which should not only fight inflation but to support the economy and the employment. To claim the recovery of investments in each country, which means to give a great battle at European level.

With these thoughts I would like to wish the best of luck in your Conference and mostly in your fights, fights that take place this time in many countries of the European Union. The fight is common and at the end will be victorious for employees.

Stathis Trachanatzis
General Secretary of Athens Labor Union
Responsible for International Relations of META

 

 

FRANCAIS

Stathis Trachanatzis:
Nous devons ramener au centre de la politique
européenne le travail, la solidarité, la démocratie

Chers collègues

Je voudrais tout d’abord vous saluer au nom des travailleurs grecs. Au nom des travailleurs d’un pays que le gouvernement et la Troïka (UE, BCE et FMI) ont transformé en cobayes et sur lesquels ils testent de nouvelles recettes néolibérales en plus d’appliquer leurs anciennes méthodes.

En Grèce, par le biais des politiques néolibérales appliquées ces 5 dernières années, s’est opérée la redistribution des richesses et des revenus la plus importante jamais enregistrée dans aucun autre pays. Leurs mesures ont été prises au nom de la croissance. Mais nous n’avons pas vu la croissance. Nous avons vu en revanche le chômage atteindre des niveaux avoisinant les 30%. Quant au chômage des jeunes, celui-ci a dépassé le 50%.

Nous avons subi des mesures politiques qui ont drastiquement réduit les salaires et le pouvoir d’achat des salariés, et également le droit du travail. Leurs politiques ont aussi réduit amplement l’accès de millions de grecs aux biens sociaux, à la santé, à l’éducation et à toute une série de services sociaux.

La «success story» de la coalition gouvernementale du parti de la Nouvelle Démocratie et du PASOK a baissé le salaire moyen à 750 / 800 € (brut) alors que celui ci en 2009 était de 1267,51.

La politique gouvernementale de ces 4 dernières années a été un réel cauchemar pour les revenus des travailleurs. Avec une chute des salaires de 18% dans le secteur privé pour la période de 2010-2013, les revenus moyens des salariés tendent à devenir plus bas que les allocations retraites. Ce fait n’est naturellement pas sans conséquences pour l’Institut d’assurances sociales grec (IKA) et pour les autres caisses d’assurance qui subissent les conséquences désastreuses non seulement du chômage mais aussi de la décote des obligations qu’elles détenaient. Et si on compare les salaires depuis 2009 leur diminution est supérieure à 23%.

Quant aux salaires des jeunes de moins de 25 ans, ceux-ci ont subi une diminution supérieure à 32%.

Le pouvoir d’achat des salariés est descendu au niveau qui était le sien en 1980, selon le rapport annuel de l’Institut du Travail de GSEE-ADEDY (Confédération générale des travailleurs grecs-Confédération des syndicats des fonctionnaires publics). 39,3% des travailleurs du secteur privé – soit 629.895 salariés – ont des salaires inférieurs à 750€. En 2012, ce niveau de salaire ne concernait que 31,1% d’entre eux (440.423 salariés), et en 2011: 20,5% (306.861 salariés).

Précisons que les montants dont on parle sont des revenus bruts. Après déduction des retenues des différentes taxes et contributions, quatre salariés sur dix avaient comme revenu net à la fin de l’année 2013 moins de 630 €.

Il faut souligner que ces chiffres ne concernent pas le secteur de la construction, qui est caractérisé par des salaires mensuels encore plus bas et dont naturellement l’évolution a subi des effets analogues.

Il faut également souligner qu’avec l’ «arsenal» des pouvoirs fournis aux entreprises par toute une série de lois votées ces dernières années – sur les relations de travail et qui aboutissent essentiellement à la suppression des conventions collectives – les employeurs disposent de tous les outils tant institutionnels que juridiques pour procéder à de nouvelles réductions des indemnités journalières ou mensuelles du travail. Et rappelons que tous ces nouveaux moyens sont systématiquement utilisés par les entreprises qui prennent la crise pour alibi même si elles n’ont aucun problème financier réel.

Plus de 40 grèves générales qui ont eu lieu en Grèce ces 5 dernières années n’ont pas pu arrêter cette évolution catastrophique dont porte la responsabilité une grande partie des dirigeants du mouvement syndicaliste en Grèce.

Chers collègues

Nous avons pris connaissance des intentions du gouvernement de votre pays qui souhaite des travailleurs sans droits, «dégagés» de leurs acquis sociaux, qui souhaite une «thérapie- choc» pour l’économie et la société. Et ces souhaits ont été exprimés par votre gouvernement un jour de septembre après la rencontre de M. Valls avec ses «homologues» allemands à qui il a confirmé son «amour» pour les entreprises et l’esprit de l’entreprise.

Chers amis ne consentez pas à l’exhortation du Medef qui soutient que la diminution du chômage et le retour à la croissance supposent la suppression de la semaine de 35 heures, l’augmentation de l’âge légal de départ à la retraite et la réduction du salaire minimum.

Nous vous disons que nous sommes surs que les positions du Medef qui a invité indirectement le gouvernement de F. Hollande à adopter ses «propositions» ne vont pas aider la deuxième puissance économique de l’Europe à créer un million de postes dans le prochain quinquennat.

En revanche, nous attestons par notre propre expérience que non seulement le chômage mais encore la précarité des travailleurs vont sûrement augmenter.

De même, la flexibilité du travail n’aidera pas à la réduction du chômage mais elle contribuera à la détérioration de la qualité de vie des travailleurs français et à la réduction de leurs revenus.

La suppression des 35 heures, les détours des employeurs concernant le salaire minimum de 1145€, la suppression de deux des 11 jours fériés, la révision du système des indemnisations de chômage ne fortifieront pas l’économie nationale française. Ces mesures ne feront que fortifier les gains des entreprises, au détriment des travailleurs français qui en ressortiront plus pauvres.

On vous vante aussi l’exploitation du gaz de schiste comme une chance pour l’économie française mais pensez chers collègues aux problèmes environnementaux.

Chers collègues

Nous devons modifier l’agenda politique dans tous les pays européens. Nous devons ramener au centre de la politique européenne le travail, la solidarité, la démocratie.

Nos batailles doivent dépasser les frontières nationales. Nous devons construire un mouvement européen des travailleurs puissant afin de changer la politique européenne. Nous devons revendiquer le changement du rôle de Banque Centrale Européenne qui ne doit pas se limiter à dominer la déflation mais aussi à soutenir l’économie et l’emploi. Nous devons revendiquer la relance des investissements dans tous les pays. Nous devons donc livrer un combat uni à l’échelle européenne.

En vous livrant ces réflexions, je voudrais souhaiter une bonne réussite à votre congrès et surtout à vos combats, aux luttes engagées actuellement dans plusieurs pays de l’Union Européenne. Nous livrons tous le même combat porteur d’une victoire pour tous les travailleurs.

Stathis Trahanatzis
Secrétaire Général de EKA (Organisation régionale des syndicats d’Athènes)
Responsable des Relations Internationales de ΜΕΤΑ (Regroupement de la Gauche Syndicale)

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις