18.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αστυνομικό μπλόκο της ΑΔΕΔΥ στο ΕΚΠΑ – Για αυταρχισμό καταγγέλλουν το Φορτσάκη οι «κλειδωμένοι»

Πρόσφατα

foitites-mat-ekpaΚλειδωμένοι στα γραφεία τους με απόφαση Φορτσάκη εργάζονται από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στο ΕΚΠΑ, οι οποίοι καταγγέλλουν τον νέο πρύτανη για ολισθηρό δρόμο αυταρχισμού. Από το γραφείο του πρύτανη Θ. Φορτσάκη, το διοικητικό προσωπικό πληροφορήθηκε ότι ο εγκλεισμός τους θα ισχύσει τουλάχιστον έως την Παρασκευή.

Νωρίτερα, επικράτησε ένταση στα Προπύλαια, όπου φοιτητές ήρθαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ καθώς διαμαρτύρονταν για την αναγκαστική επίδειξη ταυτοτήτων, την εγκατάσταση εταιρειών σεκιούριτι στην Πανεπιστημιούπολη καθώς και τις επικείμενες διαγραφές. Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στα Προπύλαια έκαναν χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους φοιτητές.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, με ανακοίνωσή της, μετά την προσπάθεια αντιπροσωπεία της να μπει στους χώρους του Πανεπιστημίου για να ελέγξει το περιβάλλον εργασίας των εργαζομένων και το μπλόκο των αστυνομικών κατ’ εντολή Φορτσάκη, καταγγέλλει τις πρακτικές της νέας πρυτανικής Αρχής και σημειώνει: «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έμεινε ανοικτό ακόμη και τις πιο σκοτεινές στιγμές της σύγχρονης μας ιστορίας παραμένοντας φορέας γνώσης, αμφισβήτησης, ελευθερίας και δημοκρατίας. Εκτιμούμε ως άκρως επικίνδυνη τη συμπεριφορά των πρυτανικών αρχών καθώς επιχειρούν να μετατρέψουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο σε ιδιωτική επιχείρηση και εργασιακό κάτεργο».

Επιπλέον, η Ε/Ε της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει «την απρόκλητη βίαιη επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον συγκεντρωμένων έξω από το Πανεπιστήμιο φοιτητών που διαμαρτύρονταν για τις διαγραφές των συναδέλφων τους και για την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης» και καλεί όλους τους εργαζομένους «να προασπίσουν μαχητικά τα εργασιακά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα και να σταθούν εμπόδιο στον αυταρχισμό υπερασπιζόμενοι το Δημόσιο χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Όπως δήλωσε στο avgi.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΚΠΑ Ζαχαρίας Τριγάζης «από τη Δευτέρα το ιστορικό κτήριο του Πανεπιστημίου στα προπύλαια είναι κλειστό. Ο πρύτανης θεώρησε σκόπιμο επειδή κάποιοι φοιτητές αποφάσισαν να έρθουν να καταθέσουν τα αιτήματά τους στην πρυτανεία για διαγραφές και ζητήματα σίτισης και στέγασης, να κλείσει το Ίδρυμα. Ενώ κάλεσε τις δυνάμεις καταστολής»

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την εξωτερική πύλη είναι κλειδωμένες και οι ενδιάμεσες πόρτες των γραφείων. «Η πρυτανεία δεν υπολογίζει ούτε τους φοιτητές που διαμαρτύρονται ούτε τους εργαζόμενους των οποίων η ασφάλεια κινδυνεύει», τόνισε ο Ζ. Τριγάζης, κατηγορώντας τον νέο πρύτανη ότι «έχει μπει σε ολισθηρό δρόμο αυταρχισμού που πλήττει τη φυσιογνωμία του πανεπιστήμιου».

«Δε μπορεί η διαμαρτυρία των φοιτητών να αντιμετωπίζεται με τέτοιους όρους», ανέφερε στο avgi.gr και η γραμματέας του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ Μαρλέν Λογοθέτη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι με την τακτική του Θ. Φορτσάκη κινδυνεύει η ασφάλεια του προσωπικού, ενώ έκανε λόγο για ακραίο αυταρχικό πρόσωπο της Πρυτανείας.

 

Διαβάστε επίσης:

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις