aski-eforiakonΜε το κεντρικό σύνθημα «Ανατρέπουμε τα μνημόνια και τα συνδικαλιστικά τους στηρίγματα», η ΑΣΚΙ Εφοριακών εξέδωσε ενημερωτικό φυλλάδιο με τις θέσεις της για τις απολύσεις, το κλείσιμο των υπηρεσιών, τις εργασιακές σχέσεις, τις αποδοχές αλλά και τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εφοριακών.

Διαχειριστές μιας έκρυθμης κοινωνικής κατάστασης

Όπως χαρακτηριστικά λέει, οι εφοριακοί, πλέον, «καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών, η εντατικοποίηση της εργασίας, η μετακίνηση γιαέλεγχο των συναδέλφων σε άλλες πόλεις με δικά τους έξοδα (οδοιπορικά, ξενοδοχεία κλπ), το χαοτικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό πλαίσιο λειτουργίας και κυρίως η ασφυκτική και απολύτωςδικαιολογημένη πίεση που ασκούν καθημερινά χιλιάδες πολίτες που σπεύδουν στις εφορίες για να διαμαρτυρηθούν για τη φορολογική τους εξόντωση, έχουν μετατρέψει τους εφοριακούς σε αποδέκτες και διαχειριστές μιας έκρυθμης κοινωνικής κατάστασης».

Μείον 6.000 υπάλληλοι στο υπ. Οικονομικών

Όπως σημειώνει η ΑΣΚΙ, το υπουργείο Οικονομικών είναι από τους πρώτους χώρους που συνεισέφερε στη μακάβρια διαδικασία συμπλήρωσης του προβλεπόμενου (βάσει των μνημονιακών υποχρεώσεων) αριθμού των απολύσεων. Την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και την εφεδρεία αρχικά (που οδήγησε εκτός δουλειάς εκατοντάδες συναδέλφους), ακολούθησε η απόλυση των καθαριστριών, μέσω της κατάργησης 595 οργανικών θέσεων.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα; «Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το κλίμα τρομοκρατίας που εντέχνως καλλιεργείται από την κυβέρνηση και το οποίο οδηγεί χιλιάδες συναδέλφους στην άρον άρον συνταξιοδότηση, έχει περιορίσει τους υπηρετούντες στον κλάδο μας σε αριθμό που δεν υπερβαίνει τις 9.000 υπαλλήλους όταν οι οργανικές θέσεις (προ μνημονίου) ήταν 15.000!»

Υπηρεσίες των ΔΟΥ σε χέρια ιδιωτών

Όσον αφορά στο κλείσιμο υπηρεσιών, έχει μπει λουκέτο στο 60% των δομών του κλάδου, και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Οι εφορίες απ’ τις 283 της προ μνημονίου περιόδου, έχουν περιοριστεί στις 120, εκ των οποίων στελεχωμένες με όλα τα αντικείμενα, είναι μόνο οι 61. Ο περιορισμός αυτός λαμβάνει χώρα με την ταυτόχρονη εκχώρηση πλήθους αντικειμένων σε ιδιώτες (ελεγκτικές εταιρείες, τράπεζες κ.λπ.). Αντίστοιχα, και στις κτηματικές υπηρεσίες, όπου η υποστελέχωση και οι οργανωτικές μεταβολές, ουσιαστικά ακυρώνουν το αντικείμενό τους και τις όποιες δυνατότητες να ανταποκριθούν σε αυτό, ενώ οι μνημονιακές πολιτικές σχεδιάζουν μεγαλύτερη συρρίκνωση των υπηρεσιών μας!».

Για τις κλαδικές εκλογές

Όσον αφορά στις επικείμενες συνδικαλιστικές εκλογές, όπως υπογραμμίζει η ΑΣΚΙ, αποτελούν αναμφισβήτητα πρόκληση αλλά και ευκαιρία. «Ευκαιρία να ανατραπούν οι εδώ και χρόνια δεδομένοι συνδικαλιστικοί συσχετισμοί και να αναδειχθούν δυνάμεις που επιλέγουν να συγκρουστούν με την βαρβαρότητα των μνημονιακών πολιτικών. Είναι ευκαιρία αλλά και υποχρέωση όλων όσων δικαιολογημένα αναζητούν ευθύνες για τη στάση του συνδικαλιστικού κινήματος, να τις αποδώσουν. Είναι ευκαιρία αλλά και υποχρέωση να καταδικαστεί με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο η προσβλητική για τους συναδέλφους προσπάθεια δυνάμεων (κυρίως της ΠΑΣΚΕ), να ξεγελάσουν τους συναδέλφους και να εξασφαλίσουν και πάλι τον έλεγχο των σωματείων μας μέσα από δήθεν ανεξάρτητα σχήματα.

»Σχήματα που δημιουργήθηκαν λίγο πριν από τις συνδικαλιστικές εκλογές και στελεχώνονται από πρωτοκλασάτα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Σχήματα ή “ενιαία ψηφοδέλτια” που πασχίζουν να κρύψουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, τα οποία διεκδικούν ακόμα και σήμερα να έχουν τον κύριο λόγο στα συνδικαλιστικά μας πράγματα».

Για εμάς, καταλήγει, «δεν αποτελεί αυτοσκοπό η διαφοροποίηση από τις άλλες παρατάξεις μέσω της διατύπωσης διαφορετικών θέσεων. Εμείς διαφοροποιούμαστε μέσα από τη δράση μας, τους αγώνες μας και την ανιδιοτέλεια των στελεχών μας, που ξεχωρίζουν από την αγωνιστικότητά τους και τη διάθεση τους να προσφέρουν».

Η ΑΣΚΙ επιμένει και επαναφέρει την πρότασή της για δημιουργία μετώπου ανατροπής. «Μετώπου όλων εκείνων των δυνάμεων που αντιτάσσονται στο καθεστώς που χρόνια τώρα έχουν επιβάλλει στα συνδικαλιστικά πράγματα η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ. Ενός μετώπου χωρίς ηγεμονισμούς και αδιαπραγμάτευτες αλήθειες, στο οποίο έχουν θέση όλοι οι συνάδελφοι που θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια και δεν σηματοδοτούν με την παρουσία τους το φθαρμένο και χρεοκοπημένο σύστημα του κυβερνητικού συνδικαλισμού».

ΕΔΩ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΚΙ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ