Το 41,7% των νοσοκομειακών γιατρών υποφέρει από το σύνδρομο burmout (επαγγελματικής εξουθένωσης), το οποία συνδέεται με αύξηση των ιατρικών λαθών. Αυτό δείχνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την “Επαγγελματική εξουθένωση γιατρών, φροντίδα υγείας και ασφάλεια ασθενών”, από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Αγγλίας, της Πορτογαλίας, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, της Ιρλανδίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΑΠΘ, τα ποσοστά εξουθένωσης είναι ακόμη πιο υψηλά στους ειδικευόμενους (49,1%) γιατρούς, που είναι στην αρχή της καριέρας τους και στις γυναίκες γιατρούς, αφού δύο στις τρεις υποφέρουν από το σύνδρομο. Περισσότερο επιβαρυμένοι είναι οι παιδίατροι και ακολουθούν οι αναισθησιολόγοι, οι χειρούργοι και οι παθολόγοι, ενώ διευκρινίστηκε ότι η εμφάνιση του συνδρόμου δεν σχετίζεται με την οικονομική κρίση.
Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το 44,7% των γιατρών είναι καπνιστές, ενώ το 50% ασκείται ελάχιστα. Τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου burnout είναι η συναισθηματική και πνευματική εξάντληση, η αποπροσωποίηση του ασθενή και ο κυνισμός και η αίσθηση πως ό,τι και να κάνουμε, δεν μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο και τις συνθήκες εργασίας.