SOS εκπέμπει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για την ελληνική κοινωνία, καθώς στην Ενδιάμεση Έκθεσή του για τα μέλη των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, όσον αφορά στη συγκριτική αξιολόγηση των πολιτικών του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε Ελλάδα και Ε.Ε., υπογραμμίζει ότι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας 6,3 εκατ. Έλληνες.
Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά και δε χρειάζεται καμία αντιπολίτευση, καμία «αντικυβερνητική προπαγάνδα», κανένας ειδικός ή αγωνιζόμενος εργαζόμενος ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές για να τινάξει στον αέρα το «success story» της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Οι διάφοροι κήνσορες και υπερασπιστές των δανειστών και των μνηνομιακών πολιτικών, τύπου Γεωργιάδη, Βούλτεψη, Βορίδη, Χαρδούβελη και Στουρνάρα, θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις τον ελληνικό λαό και πολύ περισσότερο να επιστρέψουν σπίτια τους, αφού η «Γη της Επαγγελίας» και η έξοδος από τα μνημόνια, η ανάπτυξη και όλα τα συμπαρομαρτούντα που κατά καιρούς λένε και υπερασπίζονται με σθένος αποδεικνύονται καμένη γη, έπεα πτερόεντα.
Σύμφωνα με την Ενδιάμεση Έκθεση, που συνέταξαν οι Σοφία Τσέλλου, Πάνος Καζάκος, Μιχάλης Ρηγίνος και Παναγιώτης Λιαργκόβας (συζητήθηκε και εγκρίθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή του Γραφείου σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 11/09/2014) και με βάση την έρευνα εισοδημάτων και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών:
- 2,5 εκατ. άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας, με βάση το εισόδημα του μεσαίου νοικοκυριού (το 60%).
- 3,8 εκατ. άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας.
- Η Ελλάδα (Πηγή: Eurostat) βρίσκεται στην χειρότερη θέση στην ΕΕ-28 όσον αφορά στον κίνδυνο φτώχειας.
- Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη φτώχεια (23,1%) και προηγείται της Ισπανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας.
- Η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη χειρότερη θέση ως προς τον δείκτη χάσματος της φτώχειας μετά τις Ισπανία, Ρουμανία και Βουλγαρία.
Στην Ενδιάμεση Έκθεση, το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας που (δεν) έχει «απλώσει» η συγκυβέρνηση χαρακτηρίζεται ως αναποτελεσματικό και παράλληλα δεν προβλέπεται αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών από την κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές.
Για αυτό, και «χρήζουν ειδικής μέριμνας» κοινωνικές ομάδες που πλήττονται βάναυσα, «όπως οι μακροχρόνιοι άνεργοι, οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, οι εργαζόμενοι χωρίς ασφάλεια, οι οικογενειάρχες με χαμηλό εισόδημα, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία».
«Πρόκειται για ομάδες που βιώνουν τη συσσώρευση χρεών, τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση των φόρων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.