3.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Να υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών και τη σταθερή εργασία με δικαιώματα

Πρόσφατα

metaota kaisarianis telikoΑνακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης ΜΕΤΑ Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής:

Την πρώτη του Σεπτέμβρη έκλεισε ένας κύκλος μιας δημοτικής αρχής, που έβλεπε με καχυποψία τους εργαζόμενους, δεν έκανε τίποτα για να αντισταθεί απέναντι στη μνημονιακή λαίλαπα, ενώ ήταν προπομπός στην εφαρμογή εργασιακών σχέσεων που διαλύουν τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου και ευνοούν την αδιαφάνεια, τη διαπλοκή και την αναπαραγωγή του πελατειακού κράτους, με την ίδρυση και λειτουργία ΚΟΙΝΣΕΠ

Αυτή η Δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει τον Ο.Ε.Υ λειτουργίας του Δήμου, με αποτέλεσμα οι νέες αρμοδιότητες να μην αναφέρονται στο οργανόγραμμά του και να είναι εύκολη η άσκησή τους από τρίτους ή και ιδιώτες, καθώς και η ανάθεσή τους επιλεκτικά σε όποιον εργαζόμενο ήθελαν. Η οικονομική διαχείριση κινήθηκε στο πλαίσιο της παθητικής αποδοχής των μνημονιακών περικοπών, χωρίς αντίσταση και διεκδίκηση, με αδιαφάνεια, αφού ακόμη και οι ίδιοι αλληλοκατηγορούνται και έχουν πάει στον εισαγγελέα για τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις.

Η νέα δημοτική αρχή θα κριθεί όχι μόνο απ’ αυτά που λέει, αλλά κυρίως από τις πράξεις της και από τη βούλησή της να αντισταθεί απέναντι στις βάρβαρες αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές.

Θεωρούμε θετικό βήμα την άρνησή της στη συνέχεια και λειτουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ. Οι ΚΟΙΝΣΕΠ χρησιμοποιούνται σαν ο πολιορκητικός κριός στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του δήμου. Σήμερα οι ΚΟΙΝΣΕΠ δραστηριοποιούνται κυρίως στην κοινωνική πολιτική του Δήμου, αύριο θα αναλάβουν την καθαριότητα και τη συντήρηση του πρασίνου, την φύλαξη των σχολείων και των άλλων δημοτικών κτηρίων κλπ.

Όσοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της για να μην απολυθεί το προσωπικό της, θέλουμε να επισημάνουμε ότι μετά την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου, απαγορεύεται η απευθείας ανάθεση υπηρεσιών σε ΚΟΙΝΣΕΠ, αλλά και η διενέργεια διαγωνισμού με τη δυνατότητα συμμετοχής και άλλων ΚΟΙΝΣΕΠ και ιδιωτικών εταιρειών, στα πλαίσια του λεγόμενου ελεύθερου ανταγωνισμού.

Δεν διασφαλίζεται λοιπόν ούτε μ’ αυτό τον τρόπο το υπηρετούν προσωπικό της ΚΟΙΝΣΕΠ, αλλά κυρίως διευκολύνεται η εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής για τη διάλυση του δημοσίου και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του.

Η ανακοίνωση του ΔΣ του σωματείου, λέγοντας για παραμονή των εργαζομένων της ΚΟΙΝΣΕΠ, ουσιαστικά ζητά και τη συνέχιση της λειτουργίας της, αφού οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν καμιά σχέση εργασίας με το δήμο, δεν έχουν υπογράψει καμία σύμβαση, παρά μόνο με την ΚΟΙΝΣΕΠ, που είναι μια ιδιωτική, ουσιαστικά εταιρία. Δεν είναι το ίδιο με εργαζόμενους όπως στο ΚΕΠ ή τον βρεφικό σταθμό, που έχουν προσληφθεί με διαγωνιστικές διαδικασίες, έχουν εργασιακή σχέση με το δήμο και σωστά αγωνιζόμαστε για την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και την παραμονή τους στο δήμο με δικιά του ευθύνη.

Μας προκαλεί πάντως εντύπωση και η τωρινή θέση του ΠΑΜΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης»,για τη διατήρηση ουσιαστικά της ΚΟΙΝΣΕΠ, αλλά και το γεγονός ότι δεν είχαν προβάλει καμιά ουσιαστική αντίσταση στη εκχώρηση ενός μέρους της κοινωνικής πολιτικής σ’ αυτή, αλλά και στις αδιαφανείς προσλήψεις του προσωπικού τής.

Και επειδή αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση ότι «…τέτοια φαινόμενα όχι μόνο δε μας (τους) φοβίζουν αλλά μας (τους) πεισμώνουν…» αυτό μας χαροποιεί, γιατί τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ένα σωματείο, που για να δικαιολογήσει το ρόλο του ασχολούνταν μόνο με τις υπερωρίες και τα γάλατα, πράγματα πολύ σοβαρά, που όμως φάνταζαν ως παρωνυχίδες σε μια περίοδο πλήρους ανατροπής των δικαιωμάτων, αφήνοντας τη προηγούμενη δημοτική αρχή να κάνει τη δουλειά της, χωρίς καμιά ενόχληση, πράγμα που και η ίδια ομολογούσε!

Δεν είμαστε υπέρ της τυπικής νομιμότητας, γι’ αυτό ζητάμε άμεσα, με διαφανείς όμως διαδικασίες και έξω απ’ αυτά που προβλέπουν οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί της κυβέρνησης, ανοιχτές στον έλεγχο όλων των δημοτικών παρατάξεων, του σωματείου των εργαζομένων και άλλων κοινωνικών φορέων, την προκήρυξη διαγωνισμού, για την κάλυψη όλων των βασικών αναγκών του δήμου με προσωπικό, στο οποίο θα δηλωθεί η βούληση της δημοτικής αρχής ότι θα κάνει τα πάντα για την παραμονή τους στο δήμο και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Αυτή είναι μια καθαρή λύση, που υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του δήμου και ενισχύει τη λαϊκή υποστήριξη και αλληλεγγύη, πράγμα πολύ βασικό σε μια γραμμή ρήξης και ανυπακοής.

Θεωρούμε επίσης θετικό το αίτημα για τη διεκδίκηση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για της ανάγκες του Δήμου, καθώς και την πρωτοβουλία, μαζί με άλλους Αριστερούς δημάρχους, να μη προχωρήσει σε καμιά ενέργεια μνημονιακής «αξιολόγησης» του προσωπικού και επανελέγχου των συμβάσεων μετατροπής από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, για να συμπληρωθεί άμεσα ο αριθμός των απολύσεων που θέλουν ή τρόικα και η κυβέρνηση.

Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να συμβάλει επίσης στην δημιουργία ενός κλίματος ελευθερίας και αξιοκρατίας στο δήμο, με την αξιοποίηση όλου του προσωπικού, την ανάδειξη του κοινωνικού έργου που προσφέρουν και την ανάγκη παροχής της μεγαλύτερης δυνατής ποσότητας και ποιότητας υπηρεσιών. Δεν υπάρχουν «δικοί» μας και «δικοί» τους, όλοι πρέπει να κρινόμαστε από την εργασία που παρέχουμε.

Σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να γίνει δίκαιη και αξιοκρατική τοποθέτηση του προσωπικού και να συνταχθεί σύντομα ο νέος Ο.Ε.Υ., με τη συμμετοχή των εργαζομένων, που θα απαντάει στις σύγχρονες ανάγκες ενίσχυσης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου.

Βασικός τέλος παράγοντας επιτυχίας μιας τέτοιας προσπάθειας θα ήταν η ανάληψη πρωτοβουλιών από το δήμο Καισαριανής για την συγκρότηση ενός ευρύτερου μετώπου στην τοπική αυτοδιοίκηση για να σπάσει το φράγμα των μνημονιακών απαγορεύσεων στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής υπέρ των δημοτών, για να έχουν όλοι οι δημότες στέγη, τροφή, ρεύμα και νερό, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για την περιφρούρηση της λαϊκής περιουσίας απ’ τους πλειστηριασμούς και τα αρπακτικά των τραπεζών.

Καισαριανή, Σεπτέμβρης 2014

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις