13.3 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Κινητοποιήσεις κατά νέας προσφυγής για «αξιολόγηση», ιδιωτών σε ταμεία νοσοκομείων και καθαριστριών εν απολογία

Πρόσφατα

enas-gia-olous-oloi-gia-enan-metaΗμέρα κινητοποιήσεων σήμερα, με την ΑΔΕΔΥ να διοργανώνει συγκέντρωση στη μία, στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου εκδικάζεται (13:30) η νέα προσφυγή του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της απεργίας στην «αξιολόγηση», με τους υγειονομικούς να πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή (12:00) κατά των ιδιωτών στα ταμεία των νοσοκομείων και τη δημιουργία της ΕΣΑΝ Α.Ε., και με τις καθαρίστριες, τέλος, να πραγματοποιούν συγκέντρωση στη ΓΑΔΑ (17:00), με αφορμή την απολογία πέντε συναδέλφισσών τους για την επίθεση που δέχθηκαν από τα ΜΑΤ στις 10 Ιουλίου. Αναλυτικότερα:

Η απεργία των δημόσιων υπαλλήλων για δεύτερη φορά στο εδώλιο…

Μετά την αναβολή που πήρε την περασμένη Δευτέρα, εκδικάζεται σήμερα στα Δικαστήρια της Ευελπίδων η νέα προσφυγή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθισης εναντίον της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη η απεργία-αποχή των εργαζομένων στο Δημόσιο ενάντια στην «αξιολόγηση» και στη διαδικασία «επανελέγχου» των συμβάσεων και της μετατροπής τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, χρησιμοποιώντας μάλιστα διαφορετικά κριτήρια, με στόχο τη συμπλήρωση του αριθμού των απολύσεων μέχρι τέλους του 2014. Η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας, πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13:00, στα δικαστήρια (κτήριο 5, αίθουσα 2).

«Η κυβέρνηση δίνει τα “ρέστα” της και ολισθαίνει όλο και περισσότερο στον αντιδημοκρατικό κατήφορο που έχει πάρει προσπαθώντας για δεύτερη συνεχόμενη φορά να ποινικοποιήσει τους αγώνες των εργαζομένων και να βγάλει παράνομη και καταχρηστική της απεργία που έχει προκηρύξει το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, πράγμα που δεν κατάφερε την πρώτη φορά πριν ένα μήνα.

»Ματαιοπονούν όμως όσοι πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι θα σταματήσουν το δίκαιο αγώνα τους σε περίπτωση που θα βγει αρνητική η απόφαση του δικαστηρίου. Το “τσουνάμι” ανυπακοής που έχουν σηκώσει οι εργαζόμενοι με την καθολική ΑΝΥΠΑΚΟΗ και που συνέχεια αποκτά μεγαλύτερη ένταση είναι ικανό να επιφέρει τον πολιτικό “πνιγμό” της κυβέρνησης και η “αξιολόγηση” και ο προσχηματικός επανέλεγχος των συμβάσεων να μείνουν στα χαρτιά», σχολιάζει η ΑΣΚ-ΟΤΑ/ΜΕΤΑ, στο πλαίσιο της συμμετοχής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στη σημερινή συγκέντρωση των δημόσιων υπαλλήλων στα Δικαστήρια της Ευελπίδων.

Στάση εργασίας γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία

Στάση εργασίας και συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι γιατροί και το προσωπικό των νοσοκομείων, ενόψει της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου του για την Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ Α.Ε.).

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το πέρας του ωραρίου, ενώ στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 15.00 θα πραγματοποιήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων.

Σε σχετική τους ανακοίνωση οι νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν ότι η σύσταση της εταιρείας, η οποία εφεξής θα διαχειρίζεται τα οικονομικά των νοσοκομείων, σηματοδοτεί «την πλήρη απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας».

Από την πλευρά της, η ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει «αιτία πολέμου» τη λειτουργία της εταιρείας, με την οποία, όπως υπογραμμίζει «αμφισβητείται ευθέως ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της υγείας».

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου που θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 έξω από τη Βουλή έχει απευθύνει στα μέλη του και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζοντας την αντίθεσή του στο νομοθέτημα «το οποίο αλλοιώνει τον χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος υγείας, σε μία κρίσιμη περίοδο για τη κοινωνία, ενώ επιτείνει παράλληλα την ανασφάλεια στον πληθυσμό».

Σε απολογία, οι «βάναυσες» καθαρίστριες

Στη ΓΑΔΑ, στις 5 το απόγευμα, οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την ώρα που θα απολογούνται πέντε συναδέλφισσές τους, κατηγορούμενες για επίθεση εναντίον των ΜΑΤ στις 10 Ιουλίου.

«Πρόκειται για εκδικητικές διώξεις που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στη ΓΑΔΑ καλούνται να απολογηθούν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας από τους εκπαιδευτικούς

Τέλος, παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν στις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης, μια ημέρα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, δάσκαλοι και καθηγητές, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση στην Παιδεία και τα χιλιάδες κενά. Για 8.000 κενά κάνει λόγο η ΔΟΕ, ενώ η ΟΛΜΕ αναφέρει ότι δεν έγινε καμία πρόσληψη, παρ’ ότι συνταξιοδοτήθηκαν 4.000 εκπαιδευτικοί.

  • Να σημειωθεί πως η συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ στηρίζει ενεργά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και καλεί όλους τους εργαζομένους και τα συνδικαλιστικά στελέχη τους να δώσουν με την παρουσία τους ένα δυναμικό «παρών» και μήνυμα στη μνημονιακή κυβέρνηση, που σύντομα θα ανατραπούν, ότι δε θα περάσει η μνημονιακή πολιτική της, που εκπορεύεται από τους δανειστές.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις