8 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Ο Σαμαράς κάνει… αντιπολίτευση στο Σαμαρά με ακάλυπτες επιταγές

samaras-de8Τα «θα» και οι «υποσχέσεις» του Πρωθυπουργού, κατά την ομιλία του, το Σάββατο το πρωί, στην 79η ΔΕΘ.

Αντιπολίτευση στον εαυτό του κήρυξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τη ΔΕΘ, σε μια κίνηση απελπισίας να αντιστρέψει την πορεία της κυβέρνησής του, που βυθίζεται από το βάρος της μνημονιακής πολιτικής και των εσωτερικών συγκρούσεων στο εναπομείναν ΠΑΣΟΚ. «Τα μνημόνια θα τελειώσουν μαζί με το Σαμαρά», σχολίασε μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σαμαράς μοίρασε ακάλυπτες επιταγές, εμφανίζοντας ως φοροελαφρύνσεις την κατάργηση των κοινωνικών πόρων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, που προβλέπεται από το μνημόνιο, ενώ την ίδια ώρα εφαρμόζει τον ΕΝΦΙΑ για να εισπράξει περισσότερα έσοδα από τον ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι μέσω ΔΕΗ)! Ακόμη εξήγγειλε μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, που έπρεπε να έχει καταργηθεί, και μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, αντί να χτυπά το λαθρεμπόριο για να επανέλθει η τιμή του στα προηγούμενα επίπεδα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην 79η ΔΕΘ, δήλωσε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, «παρά το γεγονός ότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα», ενώ παραδέχτηκε ότι έγιναν «λάθη» με τον ΕΝΦΙΑ, «τα οποία όμως διορθώνονται». Παράλληλα, προχώρησε σε εξαγγελίες για μείωση του ειδικού φόρου θέρμανσης κατά 30% αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ υποσχέθηκε άμεση αποκατάσταση των απολαβών των ένστολων, με σημαντικές αυξήσεις, όσο επιτρέπουν τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει αισιόδοξο και ευοίωνο κλίμα για την πορεία της χώρας, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «η Ελλάδα σηκώνεται στα πόδια της, πληγωμένη, αλλά σηκώνεται, δεν κοιτάει πια πίσω στο χθες, που τόσο μας πλήγωσε, κοιτάει στο αύριο, στη νέα Ελλάδα, από τη διαρκή κατρακύλα στη διαρκή άνοδο», ενώ συμπλήρωσε ότι για πρώτη φορά το πρόσημο της ελληνικής οικονομίας θα είναι θετικό, το τελευταίο τρίμηνο του 2014, ύστερα από 34 τρίμηνα.

Τέλος, πραγματοποίησε για μια ακόμη φορά επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, σημειώνοντας ότι είχε επενδύσει στην καταστροφή της χώρας και κάνοντας λόγο για «ρεσιτάλ λαϊκισμού».

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Στην ομιλία του στην 79η ΔΕΘ, «μοιράζοντας ψίχουλα φοροελαφρύνσεων, τα οποία έχει ήδη φροντίσει να εισπράξει, αδύναμος να εκστομίσει την οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στην ασκούμενη πολιτική, ο κ. Σαμαράς προσέφυγε στη γνωστή συνταγή των ενέσεων αισιοδοξίας και των ψεμάτων, σε μια χώρα που αιμορραγεί από τα μνημόνια και τη λιτότητα», σχολίασε, με αφορμή την ομιλία Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ο Πρωθυπουργός «ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε θράσος και λαϊκισμό».

Και συνέχισε, μέσω ανακοίνωσης του γραφείου Τύπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Μιλά για διορθώσεις στη λάθος εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ, όταν ο ίδιος ο ΕΝΦΙΑ συνιστά ένα μνημονιακό τερατούργημα, υποσχόμενος μάλιστα ακόμα μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις για τον μεγάλο πλούτο. Βαφτίζει για μια ακόμη φορά τις απολύσεις “αξιολόγηση”, όταν έχει ήδη συμφωνήσει με την τρόικα στη συνέχιση των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, καθώς και στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Ζητά από τους εργαζόμενους να αισθάνονται ικανοποιημένοι από το ότι θα πάρουν νωρίτερα (;) τις συντάξεις τους, όταν αυτές θα είναι ψίχουλα.

»Υπόσχεται νέο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικοποιήσεις, για να βολέψει τα συμφέροντα που τον στηρίζουν. Τολμά να μιλά για σταθερότητα και σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, αυτός που υπονομεύει συστηματικά τη δημοκρατία και έχει μετατρέψει το Σύνταγμα σε κουρελόχαρτο.

»Εξαγγέλλει πιστοποιητικά…. “βιωσιμότητας” ενός χρέους το οποίο όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

»Όσες περισσότερες επιθέσεις και λάσπη εξαπολύσει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να κρύψει την πολιτική του, δεν μπορεί να κρύψει τον πανικό που τον διακατέχει μπροστά στην επικείμενη πτώση του.

»Δεν μπορεί να κρύψει ότι αυτά που εξαγγέλλει δεν είναι το τέλος των μνημονίων, αλλά η συνέχισή τους με ακόμα μεγαλύτερο κόστος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα μνημόνια θα τελειώσουν μαζί με τον κ. Σαμαρά. Και από αυτό δεν τον σώζει τίποτα και κανένας».

Παρόμοια Άρθρα