Η Ετήσια Έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση το 2014 – Συμπεράσματα.
Ανεργία, εξαφάνιση των αποδοχών εργασίας, καθίζηση στην αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και κίνδυνος κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος συνθέτουν το μαύρο καμβά της μνημονιακής Ελλάδας. Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για το μέλλον, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το οποίο εκτιμά ότι το 2020 η ανεργία θα εξακολουθεί να κυμαίνεται σε πολύ ψηλά επίπεδα, της τάξης του 22% – 23%.
Όπως αναφέρει, η ασκούμενη πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα (2010-2014) έχει ως αποτέλεσμα ένα… υψηλό κόστος προσαρμογής, ήτοι: «σημαντική και ραγδαία μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, ιστορικά υψηλό ποσοστό ανεργίας, αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους, αποδόμηση των λειτουργιών του κρατικού μηχανισμού, υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και των δημόσιων υποδομών, δραματική επέκταση της φτώχειας και της πολιτιστικής υπανάπτυξης, αποεπένδυση και συρρίκνωση του παραγωγικού και τεχνολογικού δυναμικού, ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, άνιση αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος, ιδιαίτερα, του κόσμου της μισθωτής εργασίας».
Στην ετήσια έκθεσή του για την Ελληνική Οικονομία και την απασχόληση, το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ βλέπει οριακή αποκλιμάκωση της ανεργίας το 2014, με 80.000 λιγότερους ανέργους, η οποία όμως δε θα οφείλεται στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά στη μείωση του εργατικού δυναμικού και στην προσωρινή και επιδοτούμενη απασχόληση.
Σύμφωνα με την έκθεση, από το 2010 ως το 2013, οι αποδοχές εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων μειώθηκαν κατά 41 δισ. ευρώ και έως το τέλος του 2014 η μείωση θα είναι επιπλέον 2 δισ. ευρώ. Καθίζηση, εξάλλου, παρουσίασε και η αγοραστική δύναμη, επιστρέφοντας σε χαμηλότερα επίπεδα από το 1984.
Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, παρά «το “ολιστικό πλήγμα της εργασίας” που έχει συντελεσθεί, μεταξύ των άλλων, από την ασκούμενη πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα, εντούτοις, οι συστάσεις (Ιούλιος 2014) της τρόικας συνεχίζουν με ένα σκληρό και αδιέξοδο τρόπο να αναφέρονται με έμφαση στην αναγκαιότητα αλλαγών στην αγορά εργασίας (αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περαιτέρω δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό, μείωση των δημόσιων και κοινωνικών δαπανών, κλπ), αδιαφορώντας ότι η εμμονή στην παράταση αυτής της ασκούμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής εμποδίζει, όπως έχει αποδειχθεί, την επίτευξη προσδοκιών ανάσχεσης της ύφεσης και μείωσης τόσο της ανεργίας (178.000 άτομα) των νέων (15-24 ετών), όσο και της ανεργίας (359.000 άτομα) των ηλικιωμένων ανέργων (45-64 ετών).
»Επιπλέον, η συνέχιση αυτής της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης θα συντηρήσει, μεταξύ των άλλων, την περιδίνηση της παραγωγής και της κοινωνικής καθίζησης της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα, παρά τις πρωτοφανείς θυσίες για μία ανεπτυγμένη χώρα σε καιρό ειρήνης, να μην είναι ακόμη ορατά τα σημεία μίας διατηρήσιμης μακροχρόνιας ανάκαμψης».
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 2016 θα είναι το οριακό έτος στην εξέλιξη των αποθεματικών του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι «το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μπορεί να αυξηθεί και να μειωθεί η ανεργία, αν σε βραχυχρόνια διάρκεια μειωθούν οι τιμές των εγχώριων προϊόντων, αυξηθούν οι μισθοί και αν σε μακροχρόνια διάρκεια βελτιωθεί η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος τεχνολογικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης».
Διαβάστε επίσης:
- Παρέμβαση του Θάνου Βασιλόπουλου, μέλους της Ε.Ε. της ΓΣΕΕ, στην ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΙΝΕ – ΓΣΕΕ: Μια κατεστραμμένη οικονομία και κοινωνία στα χρόνια του μνημονίου
- ΕΔΩ η Ετήσια Έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση.