18.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΟΑΕΔ: «Ξαφνικός θάνατος» αλά ΕΡΤ – Σε… αγοραπωλησία το εργατικό δυναμικό της χώρας

Πρόσφατα

oaed-ergazomenoiΤο δρόμο της… ΕΡΤ και τον «ξαφνικό θάνατό» της φαίνεται πως ακολουθεί και ένας άλλος δημόσιος οργανισμός, ο ΟΑΕΔ, αυτός δηλαδή που έχει ως αποστολή του την καταπολέμηση της ανεργίας. Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», πρόκειται για ένα σενάριο που συζητείται στο γραφείο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση εδώ και περίπου ένα δίμηνο περίπου, με τον υπουργό, που έχει βαλθεί να «ξεχερσώσει» οποιαδήποτε δημόσια δομή δρα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, να φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει το σχετικό εγχείρημα μη υπολογίζοντας το σχετικό κόστος.

Το κυβερνητικό σχέδιο θέλει τις δραστηριότητες του ΟΑΕΔ να διχοτομούνται και αφενός η επιδοματική πολιτική (επιδόματα ανεργίας κ.λπ.) να περάσει στις αρμοδιότητες του ΙΚΑ, αφετέρου οι πολιτικές απασχόλησης να δοθούν σε ιδιώτες, οι οποίοι και θα αναλάβουν να τρέξουν τις τεράστιες ροές χρήματος από τα κοινοτικά κονδύλια για την άσκηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης σε ιδιώτες.

Τις πληροφορίες αυτές δημοσίευσε πρώτη την περασμένη εβδομάδα η γερμανική εφημερίδα «Bild», με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ανακοίνωση των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, που κάλεσαν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδια αυτά.

Οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ στην ανακοίνωσή τους καλούν:

  1. το διοικητή του ΟΑΕΔ «να σταματήσει να νίπτει τα χείρας του και να μας πει τι σχεδιάζεται για το μέλλον του Οργανισμού σε οποιοδήποτε κυβερνητικό (ή μη) επίπεδο και ποιες είναι οι προτάσεις που κάνουν οι ομάδες εργασίας στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης (reengineering) του Οργανισμού».

  2. τον υπουργό Εργασίας «να σταματήσει να πειραματίζεται και να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία κόστους-οφέλους που αφορούν τη μέχρι τώρα σύμπραξη-συνεργασία με ιδιώτες στο τομέα της εργασίας και τα οποία γνωρίζουμε ότι είναι σαφώς εις βάρος των ανέργων!», και τέλος,

  3. την κυβέρνηση «να σταματήσει την υποταγμένη στο μεγάλο κεφάλαιο, στην τρόικα και στους τοκογλύφους πολιτική και να λάβει πραγματικά μέτρα στήριξης των ανέργων μέσα από δράσεις που έχουμε ήδη προτείνει περισσότερες από μία φορές».

Επιπλέον, ζητούν:

  • να αποδοθούν άμεσα στον ΟΑΕΔ οι εισφορές που παρανόμωςπαρακρατούνται από το ΙΚΑ και μέχρι σήμερα ανέρχονται περίπου στα 8 δισ. ευρώ,

  • να αποδίδονται εφεξής απευθείας στον ΟΑΕΔ και στο σύνολό τους οι εισφορές που παρακρατούνται υπέρ του οργανισμού (περιλαμβάνοντας και τις εισφορές προς τους συγχωνευθέντες οργανισμούς ΟΕΚ, ΟΕΕ), όπως γίνεται με την άμεση απόδοση των εισφορών των επικουρικών ταμείων χωρίς τη μεσολάβηση του ΙΚΑ (το οποίο σήμερα παρακρατεί 30% των εισφορών αυτών για τον «κόπο» του),

  • ναα σταματήσει η αποστελέχωση του ΟΑΕΔ από έμπειρα και ικανά στελέχη. «Με το ποσοστό της ανεργίας στο 27% δεν περισσεύει κανένας υπάλληλος στον οργανισμό για να μπορέσει ο ΟΑΕΔ να ασκήσει πολιτική απασχόλησης αλλά και κοινωνική πολιτική σαν ο μοναδικός φορέας κοινωνικής πολιτικής που υπάρχει σήμερα στη χώρα!», υπογραμμίζουν.

«Οι μεσάζοντες που πάνε να δημιουργήσουν και να στηρίξουν, αυτή τη φορά δεν θα πουλάνε σακιά με πατάτες, αλλά θα πουλάνε και θα αγοράζουν το εργατικό δυναμικό της χώρας, το μέλλον της χώρας…», σημειώνουν καταλήγοντας χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις