Οι τράπεζες παίρνουν στα “χέρια” τους τις “κόκκινες” επιχειρήσεις – Θα νοικιάζουν τα σπίτια τους οι οφειλέτες – Απομακρύνονται λύσεις για “κούρεμα”:
Με “σκληρούς” όρους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά αναμένεται να έρθει το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια που θα έχει έτοιμο η κυβέρνηση στα μέσα Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα “σφιχτό” για τους οφειλέτες, ενώ θα περιλαμβάνει έως και… πέρασμα του ελέγχου των “κόκκινων” επιχειρήσεων στα “χέρια” των τραπεζών, ενώ αναφορικά με τα φυσικά πρόσωπα αναμένεται να υπάρξουν ρυθμίσεις, όπως η μεταβίβαση ακινήτου του οφειλέτη στην τράπεζα, στην οποία θα καταβάλει ενοίκιο (!) για κάποια χρόνια. Την ίδια ώρα η λέξη “κούρεμα” θα πρέπει να θεωρείται απαγορευμένη για κυβέρνηση και τράπεζες, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, κάτι το οποίο συνεπάγεται πως οι ρυθμίσεις που είναι στα “σκαριά” εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τις τράπεζες, ενώ δεν δίνουν ουσιαστικές λύσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα οποία “στενάζουν”.
Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν στην τρόικα τις προηγούμενες ημέρες, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο. Με τον εξωδικαστικό μηχανισμό που επιχειρείται θα δίνεται η δυνατότητα να ενοποιούνται τα χρέη που έχουν οι επιχειρήσεις σε τράπεζες, σε ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο και στους προμηθευτές τους να προσφεύγουν σε αυτή τη διαδικασία, η οποία θα ακολουθεί σύντομες χρονικά μεθόδους για τη διευθέτηση των οφειλών.
Επιχειρήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα να βάζουν σκληρούς όρους στις επιχειρήσεις που εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ειδικότερα, θα μπορούν να ζητούν την εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας, μέσα από περικοπή δαπανών, απολύσεις προσωπικού, ακόμη και μέσα από συγχωνεύσεις, ενώ θα μπορούν να ζητούν και την αλλαγή του μάνατζμεντ, το οποίο, ανάλογα την περίπτωση (σ.σ.: οι ρυθμίσεις θα γίνονται ανά κλάδο), θα μπορούν να παίρνουν οι τράπεζες στα χέρια τους. Έτσι, θα προτείνονται τρόποι διευθέτησης, όπως η καταβολή των χρεών σε δόσεις, η διαγραφή τόκων υπερημερίας και προστίμων και η μείωση του επιτοκίου. Βέβαια, θα υπάρχει και η δυνατότητα της διαγραφής μέρους της οφειλής είτε προς τράπεζα είτε προς προμηθευτή ή ακόμη και στους δύο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αυτός που αναλαμβάνει το κόστος αποκτά το δικαίωμα να μπει μέτοχος στην εταιρεία.
Φυσικά πρόσωπα
Αναφορικά με τα φυσικά πρόσωπα, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από την Τράπεζα της Ελλάδας και τον κώδικα δεοντολογίας. Σε αυτόν, βέβαια, μπορούν να προσφεύγουν και επιχειρήσεις οι οποίες έχουν να ρυθμίσουν οφειλές μόνο σε τράπεζες.
Παραδείγματα
Με «γνώμονα» τις εύλογες μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών, όπως αυτές αποτυπώθηκαν σε έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι τράπεζες θα καθορίζουν τις νέες χαμηλότερες δόσεις των δανείων.
Έτσι, για έναν ενήλικα οι μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης κυμαίνονται από 537 μέχρι 682 ευρώ. Για ένα ζευγάρι τα έξοδα που δικαιολογούνται ξεκινούν από 906 και φτάνουν μέχρι τα 1.160 ευρώ.
Για δύο ενήλικες με ένα παιδί τα έξοδα είναι από 1.126 μέχρι 1.440 ευρώ. Για μια οικογένεια με δύο παιδιά οι “εύλογες” δαπάνες διαμορφώνονται από τα 1.347 ευρώ μέχρι τα 1.720 ευρώ.
Κατηγορίες “λύσεων”
Από εκεί και πέρα θα υπάρχει διαχωρισμός των λύσεων σε βραχυπρόθεσμες, μακροπρόθεσμες και οριστικής διευθέτησης. Η πρώτη θα περιλαμβάνει, για παράδειγμα, πληρωμή μόνο τόκων κατά τη διάρκεια βραχυπρόθεσμης περιόδου, καταβολή δόσης με μειωμένους τόκους, περίοδο χάριτος κ.λπ. Η δεύτερη περιλαμβάνει μόνιμη μείωση του επιτοκίου ή του συμβατικού περιθωρίου, αλλαγή τύπου επιτοκίου (για παράδειγμα, από κυμαινόμενο σε σταθερό) και παράταση της διάρκειας αποπληρωμής. Η τρίτη περιλαμβάνει εθελοντική Παράδοση Ενυπόθηκου Ακινήτου, μετατροπή σε Χρηματοδοτική Μίσθωση (σ.σ.: δίνεις το σπίτι σου στην τράπεζα και μετά το νοικιάζεις για ελάχιστη χρονική διάρκεια που είναι συνήθως τα 5 χρόνια), αλλά και μεταβίβασης της κυριότητας του ακινήτου είτε στην τράπεζα είτε σε τρίτο. αποπληρώνοντας μέρος ή το σύνολο του δανείου.
ΣΥΡΙΖΑ: Να δημιουργηθεί ενδιάμεσος φορέας
Να δημιουργηθεί ένας ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, ο οποίος θα ασχοληθεί με τα «κόκκινα δάνεια» επιχειρήσεων αλλά και ιδιωτών προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής, ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται το όλο θέμα είναι «τραπεζοκεντρικός».
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ ο ενδιάμεσος φορέας που θα δημιουργηθεί θα αναλάβει τη θεσμοθέτηση και την εποπτεία της εφαρμογής ενός απλού, αποτελεσματικού, διαφανούς και δίκαιου προγράμματος ρύθμισης των «κόκκινων δανείων», με αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια που θα προστατεύουν τους αδύνατους και όσους έχουν πληγεί από την κρίση.
Το πρόγραμμα θα είναι δυνατό να επεκταθεί και στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ. Τα δάνεια που δεν μπορούν να αποπληρωθούν στο σύνολό τους και δεν υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμιστούν από τις τράπεζες λόγω μη βιωσιμότητας της ρύθμισης θα είναι δυνατό να μεταβιβαστούν στον φορέα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρξει εξυγίανση των τραπεζών, αλλά με «όρους κοινωνικής δικαιοσύνης», κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί εάν υπάρξει τερματισμός της λιτότητας και «απελευθέρωση της κοινωνίας και της οικονομίας από το «άχθος» των «κόκκινων δανείων».
«Μόνο με τον ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους δεν θα αφεθούν οι τράπεζες ανεξέλεγκτες να διαχειριστούν τα ‘κόκκινα δάνεια’ με τις γνωστές πρακτικές τους, που αποβαίνουν υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων και εις βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας», τονίζει η Κουμουνδούρου.
Πηγή: Αυγή