20.5 C
Athens
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Ανασφάλιστη εργασία & «μικρές Μανωλάδες» στο… success story του Τουρισμού

Πρόσφατα

vroutsis-kefalogianni-tourismosΠΟΕΕ-ΥΤΕ: Το 50% των εργαζομένων στον Τουρισμό δουλεύει σε καθεστώς μαύρης εργασίας, 8.000 θέσεις έχουν χαθεί λόγω της μείωσης του κοινωνικού τουρισμού, ενώ «ακραίο φαινόμενο της δράσης των εργοδοτών που συνεχώς διογκώνεται και λειτουργεί εν δυνάμει ως νέα μορφή πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων είναι η απαίτηση από τους εργαζόμενους υπογραφής υπεύθυνης δήλωσης αποποίησης της συνδικαλιστικής ιδιότητας». Αναλυτικότερα:

Η ανασφάλιστη εργασία στον τουριστικό κλάδο παραμένει σε υψηλά επίπεδα. σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ- ΥΤΕ), τα οποία παρουσία την Πέμπτη 17/7. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ανέφεραν ότι μεγάλος αριθμός απασχολουμένων στον τουρισμό αμείβεται με τον γενικό κατώτερο μισθό και ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις, ενώ μόλις 60.000 από τους 120.000 εργαζόμενους στον χώρο των ξενοδοχείων αμείβονται με την κλαδική σύμβαση.

Όπως είπαν χαρακτηριστικά: «Μικρές “Μανωλάδες” διαπιστώνονται με την βιαιότερη όλων, σύμφωνα με τις καταγγελίες που φθάνουν στην Ομοσπονδία, τις Κυκλάδες των διάσημων τουριστικών προορισμών της Μυκόνου και της Σαντορίνης, όπου επικρατούν συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, ενώ κατά πόδας ακολουθούν η Εύβοια, η Αχαΐα, η Ήπειρος και η Θεσσαλονίκη.

Από κοντά και ο τουριστικός προορισμός της Ιεράπετρας όπου κανένας Ξενοδόχος δεν εφαρμόζει πλέον την τοπική κλαδική Λασιθίου είτε την Εθνική κλαδική σύμβαση, την ώρα που η Νότια Ελλάδα βουλιάζει από τον τουρισμό».

Σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΕ- ΥΤΕ, στον κλάδο του τουρισμού χάθηκαν περίπου 8.000 θέσεις εργασίας, λόγω μείωσης των προγραμμάτων του Κοινωνικού Τουρισμού, ενώ υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των εφάπαξ, παρ’ ότι το ταμείο πρόνοιας του κλάδου διαθέτει αποθεματικά ονομαστικής αξίας 167 εκατ. ευρώ και τρέχουσας αξίας 132 εκατ. ευρώ.

 

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΠΟΕΕ-ΥΤΕ
Η λαμπερή εικόνα του Τουρισμού με τα συνεχή ρεκόρ επισκεψιμότητας και εσόδων θολώνει όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Οι βουλιμικές διαθέσεις των εργοδοτών για πλήρη αποσάθρωση, υπό την διεύθυνση και εποπτεία των ασκούμενων Κυβερνητικών πολιτικών και τις ευλογίες της Τρόικας οδήγησαν σε απόλυτη χειραγώγηση της αγοράς εργασίας στον Τουρισμό.

Στην εποχή της απόλυτης απορρύθμισης της αγοράς εργασίας επικρατούν πλέον οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η αδήλωτη εργασία με τις ζοφερές επιπτώσεις της στα Ασφαλιστικά Ταμεία, οι περικοπές στους μισθούς, βίαιες ή με νομότυπες διαδικασίες και οι απλήρωτες αποδοχές που δοκιμάζουν βάναυσα την επιβίωση των εργαζομένων και την κοινωνική συνοχή, αφού οι εργοδότες προτιμούν πλέον να αφήνουν απλήρωτους εργαζόμενους έναντι των άλλων υποχρεώσεων στην Εφορεία και Ασφάλιση, μετακυλίοντας το επιχειρηματικό ρίσκο στις πλάτες τους.

Κλείσαμε έναν κύκλο περιφερειακών επισκέψεων και τα συμπεράσματα είναι οδυνηρά. Στον κλάδο που άντεξε στις διαλυτικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης βασιλεύουν οι ανισότητες και το δίκαιο του ισχυρότερου, αφού οι εργαζόμενοι υπό την απειλή της ανεργίας αδυνατούν να προβάλουν στοιχειώδεις αντιστάσεις. Μικρές “Μανωλάδες” διαπιστώνονται με την βιαιότερη όλων, σύμφωνα με τις καταγγελίες που φθάνουν στην Ομοσπονδία, τις Κυκλάδες των διάσημων τουριστικών προορισμών της Μυκόνου και της Σαντορίνης, όπου επικρατούν συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, ενώ κατά πόδας ακολουθούν η Εύβοια, η Αχαΐα, η Ήπειρος και η Θεσσαλονίκη.

Από κοντά και ο τουριστικός προορισμός της Ιεράπετρας όπου κανένας Ξενοδόχος δεν εφαρμόζει πλέον την τοπική κλαδική Λασιθίου είτε την Εθνική κλαδική σύμβαση,  την ώρα που η Νότια Ελλάδα βουλιάζει από τον τουρισμό.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου εξωθούνται στην ανεργία και υποκαθίστανται οι θέσεις εργασίας είτε από πλαστές συμβάσεις δήθεν ορισμένου χρόνου απασχόλησης είτε από την δήθεν πρακτική άσκηση με εισαγωγή ανέργων από όλη την Ανατ. Ευρώπη, αλλά και από την παροχή στους εργοδότες των επιταγών εισόδου (vouchers), ως ευκαιρία εισόδου των άνεργων παιδιών στην αγορά εργασίας, φαινόμενο που καλλιεργεί νοοτροπία και προσδοκίες στους εργοδότες, ότι αφού τους παραχωρούνται δωρεάν εργατικά χέρια, ποιος ο λόγος να αμοίβουν τους επαγγελματίες!

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Παρά την βούληση της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για διατήρηση της Κλαδικής Σύμβασης, μορφή χιονοστιβάδας πλέον λαμβάνει το φαινόμενο της διαρροής των εργοδοτών, άλλων νομότυπα με υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με εκβιαστικές διαδικασίες, σύσταση ψευδοενώσεων προσώπων και αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη και άλλων τελείως παράνομα με ατομικές συμβάσεις την ίδια ώρα που παραμένουν μέλη των Ενώσεων Ξενοδόχων. Με όχημα την τυπική υποχρέωση αναγγελίας επαναπρόσληψης των εποχικά εργαζόμενων στην συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, τους οδήγησαν σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι όπου στην καλύτερη περίπτωση δηλώνονται ως αποδοχές, ο συμβατικός νόμιμος μισθός ενώ η πραγματική απασχόληση και η κάθε είδους υπερεργασία (ρεπό, υπερωρίες, εορτολόγια, νυχτερινά) καταλήγει στις τσέπες των εργοδοτών και αφαιρείται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για να καταδειχθεί το μέγεθος της αδήλωτης εργασίας, το ύψος αυτών των προσαυξήσεων, διπλασιάζουν το βασικό μισθό και είναι κοινό μυστικό ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι εποχικά εργαζόμενοι στον Τουρισμό απασχολούνται χωρίς ρεπό, για 10ωρα και 12ωρα στην καλύτερη περίπτωση.

  • ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ – ΖΑΧΑΡΩΔΗ

Στον χαοτικό χώρο του Επισιτισμού και των Ζαχαρωδών έχει απολύτως απορυθμισθεί η αγορά εργασίας από την προκλητική και αδιάλλακτη στάση των εργοδοτών, μιλάμε για ισοπέδωση των αποδοχών των εργαζομένων, με αδήλωτη εργασία και τις μαύρες αποδοχές να κυμαίνονται σε θηριώδη ποσοστά μετά την καταγγελία των Κλαδικών Συμβάσεων από τους ίδιους και την αποφυγή με κάθε τρόπο ανανέωσής τους. Ο υπεύθυνος για τα παραπάνω, διαθέτει ονοματεπώνυμο! Πρόκειται για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα του “κεντροαριστερού” κ. Γ.Καββαθά, του ιδίου που έδινε μαθήματα στον “δεξιό” κ. Κορκίδη για την Σύμβαση των Εμποροϋπαλλήλων, αλλά σαν σύγχρονος Ιανός άλλα λέει ως πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ για την αναγκαιότητα ύπαρξης συλλογικών ρυθμίσεων και άλλα πράττει ως Πρόεδρος των Εστιατόρων (ΠΟΕΣΕ).

Πλέον μετά την απόφαση του Σ.Τ.Ε. για αποκατάσταση του πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία, απευθυνθήκαμε στον ΟΜΕΔ, για να επαναφέρουμε τους εργοδότες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιδιώκοντας μια συμφωνία αξιοπρεπούς διασφάλισης της επιβίωσης των εργαζομένων.

ΤΟ ΝΕΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΡΟΝΗΜΑΤΩΝ

Ακραίο φαινόμενο της δράσης των εργοδοτών που συνεχώς διογκώνεται και λειτουργεί εν δυνάμει ως νέα μορφή πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων, είναι η απαίτηση από τους εργαζόμενους υπογραφής υπεύθυνης δήλωσης αποποίησης της συνδικαλιστικής ιδιότητας. Προειδοποιούμε τους παρανομούντες εργοδότες που επιχειρούν να διασφαλιστούν έναντι μελλοντικών αναδρομικών απαιτήσεων των εργαζομένων, λόγω της κινητικότητας στο θέμα των συμβάσεων, ότι καμία νομική κατοχύρωση δεν μπορούν να αντλήσουν από τέτοιες δηλώσεις, που αποτελούν καταφανώς παράνομα αποδεικτικά μέσα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενώπιον των Δικαστηρίων, αφού σύμφωνα με τα άρθρα 19 και 9Α του Συντάγματος απαγορεύεται η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχουν αποκτηθεί κατά παράβαση της προστασίας προσωπικών δεδομένων, αφού η συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση αποτελεί ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και απαγορεύεται ρητά η συλλογή του (Ν.2472/1997 αρθ.2&7) η παραβίαση δε σύμφωνα με τα άρθρα 21 & 22 του ιδίου νόμου επισύρει διοικητικά πρόστιμα, χρηματική ποινή και φυλάκιση.

ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Αναμοχλεύονται συνεχώς από το Υπουργείο Εργασίας σενάρια για ενσωμάτωση και της Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα στο υπό δημιουργία Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών. Σε ότι μας αφορά, ο Τομέας Ξενοδοχοϋπαλλήλων διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία και αποθεματικά ύψους ονομαστικής αξίας 167 εκατομμυρίων, που απέμειναν μετά το PSI, δεσμευμένα ουσιαστικά από την Τράπεζα της Ελλάδος σε κρατικά ομόλογα, με τρέχουσα αξία περίπου 132 εκ. €.

Προειδοποιούμε την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Εργασίας να περιορίσουν τις ορέξεις τους, οι εισφορές των ασφαλισμένων της Πρόνοιας προορίζονται αποκλειστικά για απονομή του εφάπαξ και όχι για την άτοκη διευκόλυνση του ΙΚΑ στη συνέχιση πληρωμής των συντάξεων. Οδήγησαν ήδη τις εισφορές των ασφαλισμένων στην υποτιθέμενη είσπραξη τους μέσω της ΑΠΔ του ΙΚΑ επιφέροντας το χάος, την ίδια ώρα που δεν επαρκεί η αναγκαία εφαρμογή του Εθνικού Προμηθευτή της χώρας και ζητείται από το ΤΑΠΙΤ και τα άλλα Ταμεία να χρηματοδοτήσουν τα ίδια την αναγκαία τροποποίηση του λογισμικού.

Φίλες και Φίλοι,

Συμπερασματικά, την εποχή της κρίσης αλλά ταυτόχρονα και της άνθησης του Τουρισμού η εργοδοτική ασυδοσία έχει επιφέρει βίαιες και άνισες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και έχει καταστήσει τη θέση των εργαζομένων επισφαλή.

Οι εργοδότες στον Τουρισμό – Επισιτισμό εκτός από τη προνομιακή, δεσπόζουσα θέση τους στην Οικονομία έχουν και υποχρεώσεις. Οφείλουν να αποδώσουν μερίδιο κοινωνικής ευθύνης δίνοντας ευκαιρίες απασχόλησης στους ανέργους, να σταματήσουν να υποκαθιστούν θέσεις απασχόλησης με προσωπικό ευκαιρίας και αντί να λειτουργούν ως αρπακτικά να εγγυηθούν την σταθερότητα και νομιμότητα, των εργασιακών σχέσεων. Να επενδύσουν στο εκπαιδευμένο καταρτισμένο προσωπικό για την αναβάθμιση του παραγόμενου Τουριστικού Προϊόντος.

Η Κυβέρνηση είναι αναγκαίο να κατανοήσει ότι στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα αντί να ποδηγετείται από την κρατικοδίαιτη ολιγαρχία, αυτοπεριοριζόμενη σε επιδοτήσεις και παροχές,  χρειάζεται να στηρίξει τον κόσμο της εργασίας αποκαθιστώντας το πλαίσιο της εργατικής νομοθεσίας και επαναρρυθμίζοντας τις εργασιακές σχέσεις. Να στηρίξει τους εποχικά ανέργους αυξάνοντας τους μήνες επιδότησης και θέτοντας κίνητρα για την εμφάνιση της αδήλωτης εργασίας.

Ζητούμε υποχρεωτική εφαρμογή των συμβάσεων και επέκταση προς όλους, καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και επιβολή της τραπεζικής μισθοδοσίας ώστε να διακοπούν οι μαύρες διαδρομές του χρήματος στην αγορά εργασίας.

Ζητούμε για να ανακοπούν τα κίνητρα απόλυσης των ήδη εργαζόμενων, να επιβληθεί στους εργοδότες η συμπλήρωση των αποδοχών στο ύψος της Κλαδικής Σύμβασης σε όλους όσοι επιδοτούνται με τις επιταγές εισόδου στην αγορά εργασίας, διότι επωφελούνται της 5μηνης πρακτικής άσκησης, εντελώς δωρεάν.

Ζητούμε το σεβασμό των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων της Πρόνοιας ιδιωτικού τομέα που δικαιούνται και αναμένουν απονομή Εφάπαξ από τις εισφορές τους.

Μεταρρυθμίσεις δεν είναι η άγρια περιστολή των δικαιωμάτων των εργαζομένων ούτε το φτιασίδωμα της δεινής πραγματικότητας που βιώνουν οι άνεργοι και η χώρα.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις