12.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Μητσοτάκης: Θα απολύονται όσοι μονιμοποιήθηκαν χωρίς προϋποθέσεις – Επίθεση στην ΠΟΕ-ΟΤΑ

Πρόσφατα

aksiologisi panoΔριμεία επίθεση κατά της Ομοσπονδίας των δημοτικών υπαλλήλων εξαπέλυσε, με ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και αφορμή των επανέλεγχο των συμβάσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας την ότι δηλώνει «όχι μόνο ότι δεν επιθυμεί κανέναν έλεγχο, αλλά και ότι θα εμποδίσει το έργο των ελεγκτών στους Δήμους. Φτάνει ακόμα και στο σημείο να απειλεί τα κλιμάκια ελέγχου, καλώντας δημόσια τα μέλη της “να αποτρέψουν με κάθε τρόπο όχι μόνο τον επανέλεγχο αλλά και την παρουσία των ελεγκτών”». Ο υπουργός «ξεκαθαρίζει» πως «η υπαλληλική σχέση θα λύεται σε περίπτωση που το ΑΣΕΠ κρίνει ότι δεν συνέτρεχαν, με υπαιτιότητα του υπαλλήλου, οι νόμιμες προϋποθέσεις μετατροπής της σχέσης εργασίας».

Η ΑΣΚ-ΟΤΑ/ΜΕΤΑ, με αφορμή την «πραγματοποίηση επανελέγχου μετατροπής συμβάσεων Αορίστου Χρόνου από το ΑΣΕΠ», σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει: «Ο κ Μητσοτάκης σκοπεύει να βάλει “στον πάγκο του χασάπη” ακόμα μερικές χιλιάδες συναδέλφων μας.

»Ο σκοπός του εμφανής, όσο και αν θέλει να τον τυλίξει στο “μανδύα” της διαφάνειας και της εξυγίανσης της Δημόσιας Διοίκησης: να δημιουργήσει μια ακόμη “δεξαμενή” για χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο και κυρίως στους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα. Και μάλιστα, σε ρόλο “Πόντιου Πιλάτου” εμπλέκει και το ΑΣΕΠ, καθώς αυτό καλείται να επανελέγξει τις συγκεκριμένες συμβάσεις».

Η ΑΣΚ-ΟΤΑ/ΜΕΤΑ υπενθυμίζει, δε, στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «που έχει μνήμη χρυσόψαρου, πως οι μετατροπές των συμβάσεων έγιναν μετά από μεγάλους απεργιακούς αγώνες και δεν ήταν ούτε ρουσφέτια ούτε χαριστικές πράξεις».

Επιπλέον, σε ανακοίνωσή της με αφορμή το διάλογο της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διάλογο στον οποίο δεν πήρε μέρος, η ΑΣΚ-ΟΤΑ/ΜΕΤΑ σημειώνει, αφού τον χαρακτηρίζει «υπουργό Διοικητικής… Απορρύθμισης»: «Αν ο κ. Μητσοτάκης ήθελε πραγματικά το διάλογο με τα συνδικάτα, δεν θα τα αντιμετώπιζε κάθε φορά με τη βία και τα χημικά των δυνάμεων καταστολής ή με προσφυγές στα δικαστήρια και επιστρατεύσεις για την ποινικοποίηση των αγώνων τους…

…θεωρεί πως ο συγκεκριμένος υπουργός πρέπει για άλλη μια φορά να καταγγελθεί από το συνδικαλιστικό κίνημα γιατί προκειμένου να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τις απαιτήσεις της τρόικα, ποινικοποιεί τους αγώνες των εργαζομένων και το δικαίωμα στην απεργία».

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΔΜΗΔ
Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 42 του Ν. 4250/2014, προχωρά στον επανέλεγχο της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου σε αορίστου χρόνου στο Δημόσιο. Ο επανέλεγχος πραγματοποιείται με την ενεργό συμμετοχή του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και του ΑΣΕΠ, το οποίο και σχεδίασε και εισηγήθηκε τη διαδικασία.

Η υπαλληλική σχέση θα λύεται σε περίπτωση που το ΑΣΕΠ κρίνει ότι δεν συνέτρεχαν, με υπαιτιότητα του υπαλλήλου, οι νόμιμες προϋποθέσεις μετατροπής της σχέσης εργασίας.

Εύλογα θα ανέμενε κανείς από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή, προκειμένου να διαλυθεί οποιαδήποτε σκιά μπορεί να πλανάται ότι ορισμένες μετατροπές δεν έγιναν με σύννομο τρόπο. Το οφείλουμε εξάλλου όχι μόνο στη σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας, αλλά και στη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων και ικανών δημοσίων υπαλλήλων.

Με μία πρωτοφανή ανακοίνωση, η ΠΟΕ-ΟΤΑ δηλώνει όχι μόνο ότι δεν επιθυμεί κανέναν έλεγχο, αλλά και ότι θα εμποδίσει το έργο των ελεγκτών στους Δήμους. Φτάνει ακόμα και στο σημείο να απειλεί τα κλιμάκια ελέγχου, καλώντας δημόσια τα μέλη της «να αποτρέψουν με κάθε τρόπο όχι μόνο τον επανέλεγχο αλλά και την παρουσία των ελεγκτών».

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, όπως έχει δείξει με σειρά ανακοινώσεων και ενεργειών της, δεν θέλει να αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν θέλει να ελέγχεται ο τρόπος με τον οποίο μονιμοποιήθηκαν στο Δημόσιο και δεν θέλει να επιλέγονται οι προϊστάμενοι με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο. Δεν θέλει να αλλάξει απολύτως τίποτα. Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε ότι η συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση εκπροσωπεί ό,τι πιο αναχρονιστικό και οπισθοδρομικό.

Η προσπάθεια ενίσχυσης της αξιοπιστίας του Δημοσίου στοχεύει στην άρση των αδικιών που ταλαιπώρησαν όχι μόνο τους πολίτες, αλλά και τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους. Στοχεύει στην αντιμετώπιση των χρόνιων στρεβλώσεων και παθογενειών και κυρίως στην απομάκρυνση εκείνων που με τις ενέργειες ή τις παραλείψεις τους αποδεικνύεται ότι δεν τιμούν τον τίτλο του δημοσίου υπαλλήλου. Εκείνων που εκμεταλλεύτηκαν τη γενική αδράνεια και κατάφεραν να πάρουν τη θέση άλλων, ικανότερων συμπολιτών τους, χρησιμοποιώντας δόλια μέσα ή υποβοηθώντας την παράνομη πράξη.

Αυτή την αδικία αποκαθιστούμε. Η καθ’ όλα νόμιμη και πρόσφατα νομοθετημένη από τη Βουλή των Ελλήνων διαδικασία αντικειμενικού επανελέγχου της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου ή έργου σε αορίστου χρόνου, υπό τη συνολική εποπτεία του ΑΣΕΠ, θα συνεχιστεί κανονικά. Δεν αναστατώνουμε εκείνους που δεν έχουν τίποτα να κρύψουν – τη μεγάλη πλειοψηφία δηλαδή των δημοσίων υπαλλήλων – παρά μόνο εκείνους που έχουν υπαρκτό λόγο να ανησυχούν.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις