20.7 C
Athens
Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Ριζικά αντίθετο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το καταστροφικό κλείσιμο της ΕΒΖ

Πρόσφατα

Συνάντηση, που προκάλεσε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον Τάσο Κανταρά, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνο για την Αγροτική Πολιτική, και από τις βουλευτίνες Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου (Β΄ Θεσσαλονίκης) και Αφροδίτη Σταμπουλή (Σερρών), με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΒΖ Λάμπρο Χαραλάμπους, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15/7, στην έδρα της ΕΒΖ, στη Θεσσαλονίκη. Η συνάντηση έγινε με αφορμή των τελευταίων εξελίξεων και την πρόθεση της Διοίκησης της βιομηχανίας να κλείσει τα δύο από τα τρία εναπομείναντα εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης σε Σέρρες και Ορεστιάδα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανέπτυξε τους λόγους της Διοίκησης που την οδηγούν σ’ αυτή την άποψη. Το έλλειμμα της επιχείρησης, κατά την διοίκηση της ΕΒΖ, επηρεάζεται από το κόστος μισθοδοσίας, το κόστος ενέργειας και τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από το διευθύνοντα σύμβουλο να μην προχωρήσει, στην σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ομίλου της ΕΒΖ, σε αποφάσεις που θα οδηγήσουν στον αφανισμό τις τευτλοκαλλιέργειας με οδυνηρές συνέπειες για τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας κατόπιν στους εργαζόμενους εξέφρασε τη ριζική αντίθεση του κόμματος στην καταστροφική πρόθεση της κυβέρνησης, η οποία ακολουθεί κατά γράμμα τις επιταγές της Τρόικα, και η οποία αν υλοποιηθεί θα έχει δραματικές επιπτώσεις για τους δύο νομούς, Σερρών και Έβρου, και ευρύτερα για τη Βόρεια Ελλάδα.

«Το πρώτο που πρέπει να γίνει σήμερα είναι η συνέχιση της λειτουργίας όλων των εργοστασίων. Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει στο κλείσιμο των εργοστασίων. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει άμεσα!

»Η κυβέρνηση της Αριστεράς αύριο έχει καθήκον να προχωρήσει σε ανασυγκρότηση της βιομηχανίας και ενίσχυση της τευτλοκαλλιέργειας ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο η εθνική μας ποσόστωση. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αλλαγή του πλαισίου χρηματοδότησης και λειτουργίας, με μια επιχείρηση υπό δημόσιο έλεγχο που να αποτελεί βασικό μοχλό στη συνολική παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», είπαν.

Ορεστιάδα: Κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο των εργοστασίων της ΕΒΖ

Ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να «βάλει λουκέτο» στα εργοστάσια της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα και τις Σέρρες, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Ορεστιάδα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, το οργανώθηκε από τους εργαζόμενους και τους τευτλοκαλλιεργητές με τη στήριξη του Δήμου και του Εργατικού Κέντρου.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν ο Κώστας Μορφίδης, επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση και περιφερειακός σύμβουλος και η Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση για το κλείσιμο των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς από αντιαναπτυξιακές και αντιπαραγωγικές αποφάσεις της κυβέρνησης που πλήττουν την ίδια την οικονομία της χώρας και τη δυνατότητα της παραγωγικής της ανασυγκρότησης οδηγώντας ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα στην οικονομική και κοινωνική ερημοποίηση.

Η απόφασή αυτή οδηγεί στο θάνατο την ΕΒΖ, στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους, σε οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες τευτλοπαραγωγούς της Μακεδονίας και της Θράκης και σε μαρασμό τις κοινωνίες των Σερρών και του Έβρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει σε καμία περίπτωση τέτοια τετελεσμένα και ειδικά για την ΕΒΖ θα πάρει τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες για τη συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων της, που θα βασίζεται στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των εγκαταστάσεών της σε συνεργασία με τους παραγωγούς, ώστε η ΕΒΖ να αποτελέσει πραγματικό πυλώνα ανάπτυξης για την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις