Χωρίς καμιά παρέκκλιση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου δεσμεύθηκαν έναντι των δανειστών, στη συνάντηση που είχαν το περασμένο Σάββατο, στο υπουργείο Οικονομικών, ότι θα γίνουν κανονικά οι υπόλοιπες 7.000 απολύσεις στο Δημόσιο έως το τέλος του 2014. Οι απολύσεις θα γίνουν στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων της συγκυβέρνησης.
Όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως «αντιστάθμισμα» η τρόικα συμφώνησε να μην θεσπιστεί νέος στόχος για απολύσεις από το 2015. «Όπως εμείς δεσμευόμαστε ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και αυτοί τις δικές τους» δήλωσε, θέλοντας να «χρυσώσει το χάπι».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα ζητήματα της διαθεσιμότητας, των απολύσεων, της «αξιολόγησης» υπαλλήλων καθώς και το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
- Για την «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενημέρωσε τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας πως είναι σε στάσιμη φάση λόγω της «λευκής απεργίας» που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.
- Σχετικά με τη διαδημοτική κινητικότητα και εδώ υπάρχουν καθυστερήσεις, καθώς όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου έχουν μετακινηθεί μόνο 900 άτομα από το σύνολο των 3.000 υπαλλήλων που έπρεπε να ενταχθούν στη διαδικασία. Με πρόσφατη τροπολογία το πρόγραμμα παρατάθηκε μέχρι τέλος Αυγούστου.
- Για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το υπουργείο φέρεται να αναμένει τη σχετική μελέτη που, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, «καταδεικνύει μεγάλες μισθολογικές αποκλίσεις μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και στις ίδιες θέσεις, αλλά και παθογένειες».
Αξίζει να επισημανθεί το γεγονός ότι ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει μεγαλύτερη υποστηρικτική διάθεση από ό,τι το ΔΝΤ, σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο σκέλος της μεταρρύθμισης στη Δημόσια Διοίκηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ επιμένει σε πιο σκληρά μέτρα.