20.7 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Λουκέτα σε δύο εργοστάσια της ΕΒΖ – Επί ποδός πολέμου οι εργαζόμενοι, ζητούν συνάντηση με Σαμαρά

Πρόσφατα

evz fortigoΣυνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ζητούν οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) Α.Ε. σε Ορεστιάδα και Ξάνθη, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν την Κυριακή στην Ορεστιάδα. Αφορμή η είδηση ότι αναστέλλεται από φέτος η λειτουργία των δύο εργοστασίων της σε Σέρρες και Ορεστιάδα και διατηρείται μόνο αυτό στο Πλατύ Ημαθίας.

Δυναμικές κινητοποιήσεις έναντι των λουκέτων

Οι εργαζόμενοι, αλλά και κοινωνικοί φορείς των δύο πόλεων ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις και καλούν την κυβέρνηση να πάρει άμεσα θέση στο ζήτημα που προκύπτει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, τονίζεται ότι «η απαξιωμένη την τελευταία πενταετία Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης οδηγείται επίσημα στο κλείσιμο και την καταστροφή. Αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αντιδράσουμε , να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: Συνέχιση της παραγωγής ζάχαρης στην χώρα μας, ενίσχυση και βιωσιμότητα της τευτλοκαλλιέργειας, την λειτουργία των τριών εργοστασίων διότι ανάπτυξη με κλειστά εργοστάσια δεν μπορεί να υπάρξει».

Οι εργαζόμενοι καλούν την κυβέρνηση να πάρει θέση, υπογραμμίζοντας ότι «την ύστατη στιγμή να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να αποτρέψει ένα καίριο πλήγμα στον πρωτογενή αγροτικό τομέα δίνοντας λύση αναλογιζόμενη τις ευθύνες της».

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στη Σέρρες εδώ και πέντε χρόνια η παραγωγή απαξιώνεται καθώς σήμερα στο εργοστάσιο Σερρών εργάζονται 60 άτομα και 250 εποχικοί και σπέρνονται συνολικά 13.000 στρέμματα, όταν προ 5ετίας αυτά ξεπερνούσαν τις 55.000 στρέμματα. Αβέβαιο είναι το μέλλον και για το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας. Εκεί σπέρνονται περίπου 50.000 στρέμματα, όταν προ 5ετίας αυτά ξεπερνούσαν τις 120.000 στρέμματα.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΕΒΖ στις Σέρρες Χριστόδουλος Βαρκάκης διερωτήθηκε: «Πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να δίνει τη ψήφο εμπιστοσύνης της στην τευτλοκαλλιέργεια εντάσσοντάς την στη συνδεδεμένη ενίσχυση στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2014-2020 και να κλείνει τα δύο εργοστάσιά της;».

Οι συσκέψεις σε Ορεστιάδα και Σέρρες

Να σημειωθεί πως στην Ορεστιάδα οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων διάφορων φορέων αλλά και την παρουσία των υφυπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρου Δερμετζόγλου, Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου και του βουλευτή Εβρου Μαρίνου Ουζουνίδη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η σύσκεψη που έγινε στις Σέρρες το Σάββατο, όπου οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε σειρά αποφάσεων για συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη ακόμα και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, χρηματοδότηση της εταιρείας, αλλά και το διορισμό μιας νέας διοίκησης που θα στηρίζει την τευτλοκαλλιέργεια.

Τέλος, να σημειωθεί πως η οριστική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά τα δύο εργοστάσια σε Ορεστιάδα και Σέρρες αναμένεται να ληφθεί την προσεχή Τετάρτη στη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.

ΣΥΡΙΖΑ Έβρου: Σύσκεψη-φιάσκο, επικοινωνιακά παίγνια με τα λουκέτα

Για «σύσκεψη-φιάσκο» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ Έβρου καταγγέλλοντας ότι συγκλήθηκε «προκειμένου να διαχειριστούν επικοινωνιακά το κλείσιμο του εργοστασίου».

«Θεωρούμε απαράδεκτο ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τη βιωσιμότητα της περιοχής του Βορείου Έβρου, των εργαζομένων της και των κατοίκων της περιοχής, όπως είναι το κλείσιμο του εργοστασίου, να συζητείται πίσω από κλειστές πόρτες, αφήνοντας αμέτοχους και ανενημέρωτους τους πολίτες» σημείωσε σε ανακοίνωσή του.

 

Με πληροφορίες από alterthess.gr, ΑΜΠΕ

 

 

Διαβάστε επίσης:

 

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις