20.7 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Είμαστε επιταγμένοι, αλλά όχι προσκυνημένοι – Το ΦΕΚ της επίταξης

Πρόσφατα

genop dei antistekomasteΣυνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση των εργαζομένω, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την απεργία τους και την απόφαση της κυβέρνησης να τους επιτάξει. Σε ανακοίνωσή της η εκτελεστική επιτροπή της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ξεκαθαρίζει πως «ο αγώνας της δε δόθηκε με όρους συντεχνίας αλλά με όρους κοινωνίας, για αυτό πέτυχε και θα συνεχισθεί». Στο μεταξύ, με υπογραφή Σαμαρά, δημοσιεύθηκε χθες στο ΦΕΚ 1828Β/5-7-14 η απόφαση για την πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων.

Η ανακοίνωση για την επιστράτευση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ:
Οι εργαζόμενοι δεν έδειξαν έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας

Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία των εργαζομένων στη ΔΕΗ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι -χάνοντας την ψυχραιμία της, αποδυναμωμένη και ξεγυμνωμένη από επιχειρήματα, μπροστά στον πανικό της- «κατάργησε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας επιστρατεύοντας τους εργαζομένους».

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τα σωματεία μέλη της, υπογραμμίζει,«σε καμία περίπτωση δεν παρανόμησαν, δεν έδειξαν έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος, όπως εξάλλου αποκαλύπτεται από την δικαστική απόφαση η οποία και θα δημοσιευθεί».

«Κυβέρνηση που κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και με επίταξη εργαζομένων, προσβάλει και υπονομεύει την ίδια τη Δημοκρατία» επισημαίνει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και αφήνοντας αιχμές κατά της μνημονιακής κυβέρνησης τονίζει πως ναι μεν «οι εργαζόμενοι είναι επιταγμένοι», όμως, «ποτέ προσκυνημένοι και υποταγμένοι».

Η ανακοίνωση του Σωματείου «Σπάρτακος»:
Απαράδεκτη & αντιδημοκρατική η απόφαση της συγκυβέρνησης

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο «Σπάρτακος» της ΔΕΗ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι -μπροστά στις μαζικές αντιδράσεις φορέων και κοινωνίας για τη «μικρή ΔΕΗ» και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων- δε βρήκε άλλο τρόπο από την «αντιδημοκρατική και αντιδεοντολογική τακτική της επιστράτευσης».

«Ο αγώνας μας δεν καταστέλλεται από καμία απόφαση δικαστηρίου, από καμία απολυταρχική/αντιδημοκρατική συμπεριφορά γιατί ο αγώνας αυτός δεν είναι μόνο αγώνας των εργαζόμενων αλλά είναι αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας. Ή μήπως φαντάζονται ότι μπορούν να επιτάξουν ολόκληρο το Ελληνικό Έθνος;», σημειώνει, απευθύνοντας ρητορικό ερώτημα στην κυβέρνηση.

Και συνεχίζει, όσον αφορά στον αγώνα τους: «Η υπευθυνότητα και ο τρόπος με τον οποίο ως συνδικαλιστικό κίνημα οργανώσαμε και χειριστήκαμε την απεργία αποδεικνύει περίτρανα ότι ενόχλησε τους κυβερνώντες, την ώρα που τολμούν να μιλούν για Δημοκρατία, αρνούνται τον διάλογο και την κουβέντα και εφαρμόζουν το “αποφασίζουμε και διατάζουμε” προχωρώντας σε επίταξη επικαλούμενοι (δήθεν δήθεν) το καλό του κοινωνικού συνόλου».

«Το καλό το κοινωνικού συνόλου», τονίζει το Σωματείο «Σπάρτακος» από την πλευρά του, «θα έπρεπε να το βλέπουν στο σχέδιο που έχουν καταστρώσει να παραχωρήσουν τον εθνικό μας πλούτο. Στο σχέδιο που μοναδικό στόχο έχει να μην χαλάσει την ζαχαρένια των ιδιωτικών συμφερόντων. Στο σχέδιο που αν εφαρμοστεί θα οδηγήσει τη χώρα σε περαιτέρω εξαθλίωση».

Και καταλήγει: «Με τον κόσμο και τους φορείς στο πλευρό μας να δηλώνουν την αμετάκλητη και ανένδοτη απόφασή τους για αντίσταση μέχρι τέλους (σε αντίθεση με την σκανδαλώδη απουσία των συγκυβερνητικών εκπροσώπων του ενεργειακού τόξου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που όχι μόνο δεν είναι άμοιροι ευθυνών αλλά φέρουν μέγιστο κομμάτι αυτής), συνεχίζουμε τον αγώνα μας καταδικάζοντας κάθε ανέντιμη και αντιδημοκρατική τακτική τους.

»Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πολύ σύντομα ο λαός θα ακυρώσει στην πράξη αυτό που πάνε να περάσουν άρον άρον γιατί πολύ απλά, τα 64 χρόνια ύπαρξης και λειτουργίας της ΔΕΗ δεν μπορούν κριθούν στην τύχη των 51 πρόθυμων βουλευτών που συνθέτουν το θερινό τμήμα της Βουλής».

Η πορεία της επιστράτευσης

Εντός της ημέρας, εξάλλου, αναμένεται να ολοκληρωθεί η επίδοση των «χακί» φύλλων πορείας στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της επιχείρησης Παντελής Καραλευθέρης. Χαρακτήρισε ως «υπερβολική και λανθασμένη την απόφαση της κυβέρνησης για την επιστράτευση και την επίταξη των υπηρεσιών», επισημαίνοντας ότι «κάποιοι υπερέβαλαν εαυτόν και οδήγησαν τον Πρωθυπουργό να πάρει αυτή την απόφαση».

 

Διαβάστε επίσης:

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις