Χωρίς να τα συμπληρώσουν, θα παραδίδουν τα έντυπα «αξιολόγησης» στο Α/βάθμιο σωματείο τους οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι αποφάσισαν αποχή από τη διαδικασία στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι θα συμμετέχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 9 Ιουλίου, και θα διεκδικήσουν στην πράξη τη μη εφαρμογή του σχετικού νόμου.
Νωρίτερα, μερίδα των εργαζομένων εξέφρασε επιφυλάξεις για τις πειθαρχικές κυρώσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν όσοι παραδώσουν τα έντυπα «αξιολόγησης» στα πρωτοβάθμια σωματεία. Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Έφη Παπαλεξίου σχολίασε ότι η ΑΔΕΔΥ κήρυξε αποχή διαρκείας από την «αξιολόγηση» καλύπτοντας, με τον τρόπο αυτό, τους εργαζόμενους. Διευκρίνισε δε ότι η απόφαση αυτή δεν έχει προσβληθεί στα δικαστήρια.
Εξάλλου επισήμανε ότι η διαδικασία της «αξιολόγησης» θέτει σαφή ερωτήματα, ενώ δεν αποτελεί τρόπο αξιολόγησης αλλά τρόπο κατάταξης των υπαλλήλων σε κατηγορίες.
Επιπλέον, σχολίασε ότι υπηρετεί το στόχο της δημιουργίας εύκολων θυμάτων για απόλυση και ανέφερε ότι προωθείται η μείωση του προσωπικού στις αυτοδιοικήσεις, τη στιγμή που αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, ενώ εκκρεμούν η αξιολόγηση των δομών και η έκδοση οργανογραμμάτων. Μιλώντας για τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, τις χαρακτήρισε καθολικές σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που, όπως είπε, οδήγησε σε αλλαγή κλίματος στα αρμόδια υπουργεία.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι γενικοί διευθυντές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν εξέδωσαν τις αποφάσεις επιμερισμού του ποσοστού που απαιτούνται, ώστε στη συνέχεια να σταλούν τα έντυπα «αξιολόγησης».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στην Περιφέρεια, Δημήτρης Βαζούρας, έκανε λόγο για κλίμα ισχυρής αντίστασης από την πλευρά των εργαζομένων σε όλες τις Περιφέρειες ενώ το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Γιάννης Νοτάκης, ανέφερε ότι η «αξιολόγηση» των υπαλλήλων συνδέεται με το στόχο να ανοίξει το δημόσιο στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Να σημειωθεί πως στον προθάλαμο της εξόδου από το δημόσιο κινδυνεύουν να βρεθούν περίπου 340 υπάλληλοι της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα κριθούν ως ανεπαρκές προσωπικό, με αποτέλεσμα να τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Πρόκειται για το 15% των υπαλλήλων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που βάσει του σχετικού νόμου θα βαθμολογηθούν υποχρεωτικά από το 1 έως το 6 (η χαμηλότερη βαθμολόγηση), γεγονός που αναμένεται να τους οδηγήσει στη δεξαμενή της διαθεσιμότητας και πιθανόν στην απόλυση, αφού με αυτήν τη βαθμολογία θα κριθούν ως ανεπαρκείς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων, ήδη την τελευταία τριετία το προσωπικό της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μειώθηκε κατά 800 άτομα και οι υπηρεσίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό. Συγκεκριμένα το 2011 το σύνολο του προσωπικού στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν 2.817 άτομα, ενώ σήμερα οι εργαζόμενοι φτάνουν τα 2.007.