Σύμφωνα με την τριμηνιαία επισκόπηση της Κομισιόν για την απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση στις κοινοτικές χώρες η κατάσταση της χαμηλής απασχόλησης στην Ελλάδα συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία.
Συγκεκριμένα, από την έκθεση συμπεραίνεται ότι παρά τη μικρή (και τεχνητή) μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα, η κατάσταση στη χώρα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική εξαιτίας της υψηλής υποαπασχόλησης και της αύξησης του αριθμού των μακροχρόνιων ανέργων.
Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης της Κομισιόν από τον Απρίλιο του 2014 και σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2013, τα ποσοστά της ανεργίας μειώθηκαν σε 18 χώρες και αυξήθηκαν σε 10. Η ανεργία μειώθηκε περισσότερο στην Ουγγαρία(2,6%), στην Πορτογαλία(2,1%) και στην Ιρλανδία(1,7%) ενώ η μείωση στην Ελλάδα και την Ισπανία κινείται σε πολύ χαμηλά ποσοστά.
Μάλιστα, το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και σε ετήσια βάση, το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε σε 15 χώρες και μειώθηκε σε 12 ενώ η Ελλάδα εμφανίζει αυτό το διάστημα τη μεγαλύτερη μείωση(2,1%) μετά από αυτή της Κύπρου(3,1%).
Κατά 2,9% μειώθ8ηκε το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα, γεγονός που συνιστά τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης.
Εντυπωσιακά αρνητική είναι και η επίδοση της Ελλάδας που εμφανίζει το τρίτο τρίμηνο του 2013, το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης επί του ενεργού πληθυσμού που αγγίζει το 53,2% ενώ η Σουηδία, που εμφανίζει την καλύτερη επίδοση, το ποσοστό της απασχόλησης ήταν 79,6%.
Αύξηση σημείωσε το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν έτοιμοι να μεταναστεύσουν για να εργασθούν σε άλλη χώρα-μέλος της Ένωσης, Συγκεκριμένα, από 27% το 2011 έφτασε στο 29% το 2013 ,ενώ σε ολόκληρη την Κοινότητα το αντίστοιχο ποσοστό μειώθηκε(μέσος όρος) από 28% στο 25%.
Τέλος, η έκθεση της Κομισιόν τονίζει ότι η μακροχρόνια ανεργία διογκώνεται καθώς και ότι δεν υπάρχει καμία βελτίωση στην κατάσταση των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα.