15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επίθεση των «αρπαχτικών» στα αποθεματικά και στις συντάξεις

Πρόσφατα

xeri-arpazei-evroΝέα περικοπή επικουρικών συντάξεων από σήμερα, στην εφορία από το 2017 οι ασφαλιστικές εισφορές.

Δύο ακόμη βήματα προς την κατάργηση του κοινωνικού συστήματος ασφάλισης και τη μετατροπή των συντάξεων σε βοήθημα των 360 ευρώ έκανε η κυβέρνηση. Σήμερα 1η Ιουλίου τίθεται σε ισχύ η διάταξη για μείωση των εισφορών κατά 3,9% (2,9% εργοδοτικών, 1% εργατικών), που μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων για τα ταμεία άνω του 1 δισ. Ετησίως.

Παράλληλα, οι επικουρικές συντάξεις για ένα εκατομμύριο δικαιούχους μειώνονται εκ νέου από 5,2% έως 30%, το επίδομα μητρότητας περικόπτεται κατά 50% και τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΑΕΔ μεταφέρονται στον ΟΓΑ. Το δεύτερο βήμα αφορά απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για εκχώρηση από το 2017 της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών στην εφορία, εξέλιξη που εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε δέσμευση των πόρων των ταμείων για δημοσιονομικές ανάγκες.

ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος τους η πλήρης εξαφάνιση των επικουρικών

Το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, αναφορικά με την επικείμενη μείωση στις επικουρικές συντάξεις από τον Ιούλιο, κάνοντας λόγο για «εξαέρωση» των επικουρικών καθώς και για «βάρβαρη επίθεση» εναντίον των συνταξιούχων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ:

«Τρόικα και συγκυβέρνηση κορυφώνουν την κοινωνικά βάρβαρη επίθεσή τους σε βάρος των συνταξιούχων μέσα στο καλοκαίρι. Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι είδαν ήδη την επικουρική σύνταξη (του Ιουλίου) μειωμένη για πολλοστή φορά. Ο απώτερος στόχος είναι ακόμα και η πλήρης εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων με την εφαρμογή της «προκρούστειας» ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και του συντελεστή βιωσιμότητας, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην «εξαέρωση» των επικουρικών συντάξεων.

»Επιπλέον, από 1-1-2015 το κράτος θα εγγυάται στις κύριες συντάξεις μόνο ένα ελάχιστο ποσό (μέχρι 360 ευρώ μηνιαίως), γεγονός που προοιωνίζει νέο κύκλων δραματικών περικοπών, που θα οδηγήσουν στην απόλυτη εξαθλίωση όχι μόνο τους συνταξιούχους αλλά και τις οικογένειές τους λόγω της τεράστιας ανεργίας, που κατορθώνουν και επιβιώνουν από τις πενιχρές συντάξεις των ηλικιωμένων.

»Απέναντι σε αυτήν την – άνευ προηγουμένου για ευρωπαϊκή χώρα- κοινωνική βαρβαρότητα οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι θα δώσουν την απάντηση μέσα από αγώνες που θα οδηγήσουν αυτό το σάπιο, μνημονιακό σύστημα στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας!».

Στρατούλης: «Μαύρη ημέρα» η 1η Ιουλίου

«Η ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου είναι πλέον όρος επιβίωσης του λαού και ιδιαίτερα των συνταξιούχων και των χαμηλόμισθων εργαζομένων που οδηγούνται στην απόλυτη οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση και απελπισία», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής στου ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, σε δήλωσή του σχετικά με τις περικοπές επικουρικών συντάξεων και την κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων του ΟΑΕΔ από 1/7/2014, ημέρα την οποία χαρακτηρίζει «”μαύρη ημέρα” για τους συνταξιούχους και για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους που ήταν δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων του ΟΑΕΔ».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις