26.8 C
Athens
Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Στάσεις εργασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων για την κατάσταση στις φυλακές

Πρόσφατα

filakes-kratoumenoiΤρίωρες στάσεις εργασίας μέχρι την 1η Ιουλίου πραγματοποιούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, διαμαρτυρόμενοι για την «τραγική» όπως χαρακτηρίζουν κατάσταση στις φυλακές, με απόφαση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή τους, η αναλογία σωφρονιστικών υπαλλήλων και κρατουμένων είναι σε πολλές φυλακές 1 προς 500 και παρόλα αυτά το υπουργείο Δικαιοσύνης δείχνει «να μην έχει αντιληφθεί την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι φυλακές της χώρας».

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ακόμη ότι η κινητικότητα των Δημοτικών Αστυνομικών για να μεταταχθούν σε φυλακές εξελίσσεται «σε απόλυτο φιάσκο», ενώ οι εξαγγελίες για απορρόφηση τουλάχιστον 1.000 εργαζομένων  για να καλυφθούν οι αντικειμενικές ανάγκες μετατράπηκε σε 500 για να γίνουν αργότερα 350.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετέχουν στις στάσεις εργασίας το ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα και το κατάστημα κράτησης γυναικών Ελαιώνα Θηβών. Το κάθε Σωματείο το οποίο αποφασίζει να συμμετέχει στις στάσεις οφείλει να ενημερώνει τις κατά τόπους δικαστικές, εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές, καθώς και τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους.

Οι στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν:

 • Την Παρασκευή, 27.06.2014 από τις 7:00 μέχρι και τις 10:00 και από τις 15:00 μέχρι και τις 18:00

 • Δευτέρα, 30.06.2014 από τις 7:00 μέχρι και τις 10:00 και από τις 15:00  μέχρι και τις 18:00 και

 • Τρίτη, 1.07.2014 από τις 7:00 μέχρι και τις 10:00 και από τις 15:00  μέχρι και τις 18:00

Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας δεν θα πραγματοποιηθούν επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων, επισκεπτήρια συνηγόρων και παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων.

Ωστόσο, θα γίνονται κανονικά οι προφυλακίσεις, μεταγωγές των κρατουμένων από και προς τις αρχές που εξετάζουν την παράταση ή μη της κράτησης τους , δικαστήρια που υπόκεινται σε παραγραφή ή συμπλήρωση 18μήνου, τακτικές ή έκτακτες παραλαβές και μεταγωγές από και προς τα νοσηλευτικά και ψυχιατρικά ιδρύματα, καθώς και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες των φυλακών.

Συνεχίζεται η απεργία πείνας στις φυλακές

Στο μεταξύ, περίπου 4.000 κρατούμενοι στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, εκ των οποίων 1.500 στις φυλακές Κορυδαλλού, πραγματοποιούν από την προηγούμενη Δευτέρα απεργία πείνας, ζητώντας να αποσυρθεί το φασιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές «τύπου Γ».

Σε ανακοίνωσή της, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης αναφέρει: «Αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει στόχο μόνο την απομόνωση των “επικίνδυνων” κρατουμένων […]. Στόχο έχει επιπλέον την “επικίνδυνη” για την εξουσία κοινωνική διαμαρτυρία. Οποιον τολμά να αντιστέκεται τον περιμένει ένα κολαστήριο που, όταν μπαίνει, “θα αφήνει έξω κάθε ελπίδα”. Εμείς καλούμε όλους και όλες να ενώσουμε τη φωνή, τον αγώνα, την αλληλεγγύη μας. Να δώσουμε όνομα στην ελπίδα […]».

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο fylakes2014.wordpress.com, ο αριθμός των κρατούμενων που συμμετείχαν τη Τετάρτη στην απεργία πείνας υπολογίζεται σε περίπου 4.500.

Αναλυτικά:

 • Φυλακές κορυδαλλού : Συμμετέχουν 1300 κρατούμενοι. Ενώ απο σήμερα προστέθηκαν 150-200 κρατούμενοι από την Ε πτέρυγα που δεν συμμετέχουν μέχρι σήμερα. Σύνολο 1450-1500.
 • Φυλακές Κέρκυρας: Συμμετέχουν μέχρι τώρα στην απεργία πείνας 120 κρατούμενοι.
 • Φυλακές Αυλώνα: Συμμετέχουν στην απεργία πείνας 120 κρατούμενοι αφού προστέθηκαν άλλοι 20 κρατούμενοι.
 • Φυλακές Νιγρίτα Σερρών: Συμμετέχουν 280 κρατούμενοι απο σημερα.
 • Φυλακές Δομοκού: Συμμετέχουν 350 άτομα πλεον αφου προστεθηκαν σήμερα 50. Ενώ η υπόλοιπη φυλακή στηρίζει με καθολική αποχή συσσιτίου.
 • Φυλακές Γρεβενών: Συμμετοχή 400 άτομα.
 • Φυλακές Μαλανδρίνου: Συμμετέχουν 120 άτομα.
 • Φυλακές Πατρών: Συμμετέχουν περίπου 550 κρατούμενοι.
 • Φυλακές Αλικαρνασσού: Καθολική αποχή συσσιτίου.
 • Φυλακές Τρικάλων: 120 κρατούμενοι.
 • Φυλακές Ναυπλίου: 50 κρατούμενοι.
 • Φυλακές Διαβατών: Ξεκινούν εκ νέου τις επόμενες ημέρες.
 • Φυλακές Άμφισσας με 200 κρατούμενους
 • Φυλακή Λάρισας με 330 κρατούμενους
 • Φυλακές Χανίων: 280 κρατούμενοι. 

Επιστολή αλληλεγγύης στους φυλακισμένους απεργούς πείνας

Την ίδια ώρα, με επιστολή του προς τα Μέσα Ενημέρωσης (ΕΔΩ το πλήρες κείμενο), το μέλος της ΕΕ ΜΕΤΑ Γιώργος Χαρίσης ζητεί από τους δημοσιογράφους την προβολή του θέματος της απεργίας πείνας των φυλακισμένων, σημειώνοντας:

«Στην πιο μαζική κινητοποίηση κρατουμένων, και μάλιστα με την μορφή της απεργίας πείνας, που συμβαίνει στη χώρα μας, υπάρχει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, σιωπή από την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Πιστεύω ότι αυτό δεν είναι τυχαίο, όπως δεν είναι τυχαία και η αυτηροποίηση του σωφρονιστικού συστήματος, το οποίο συμβαδίζει με τον περιορισμό βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων στη χώρα μας».

Όπως υπογραμμίζει, συνεχίζοντας: «Η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, η αφαίρεση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, η ανατροπή του εργατικού δικαίου και η εκποίηση του δημόσιου πλούτου της χώρας μας, όπως της ΔΕΗ αυτές τις μέρες, απαιτούν τη λήψη αυταρχικών-αντιλαϊκών μέτρων και την τρομοκράτηση της κοινωνίας. Ο αγώνας κατά συνέπεια των φυλακισμένων και ιδιαίτερα των πολιτικών κρατουμένων, ένας εκ των οποίων είναι και ο γιος μου Φοίβος Χαρίσης, είναι και αγώνας όλων των προοδευτικών πολιτών και των κοινωνικών αγωνιστών, των διανοουμένων και των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού».

Συγκέντρωση στο υπ. Δικαιοσύνης

Να σημειωθεί πως σήμερα Παρασκευή 11 Ιούνη, στις 11πμ, έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, στη Λεωφόρο Μεσογείων θα υπάρξει κινητοποίηση συγγενών και φίλων των κρατουμένων «και θα ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, σχετικά με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, που μετατρέπει τη φυλάκιση, σε μια ζωή χωρίς ελπίδα, σε λευκό θάνατο».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις