Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας διαπιστώνει παραβίαση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 102 για τα ελάχιστα όρια κοινωνικής ασφάλισης από την ελληνική κυβέρνηση.
«Η συνεχής συρρίκνωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης σε επίπεδο κάλυψης και παροχών έχει επηρεάσει όλα τα πεδία κοινωνικής ασφάλισης και σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε στη μείωση του συνολικού επιπέδου προστασίας κάτω από τα επίπεδα που προβλέπονται στα άρθρα 65-67 της Σύμβασης 102» αναφέρει στην απόφασή της η ΔΟΕ.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ η απόφαση αυτή «δημιουργεί νέα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο καθώς αναγνωρίζεται επισήμως, ότι τα μέτρα λιτότητας σε βάρος των παροχών κοινωνικής ασφάλισης και ασφάλειας (συντάξεις γήρατος, κύριες και επικουρικές, αναπηρίας, θανάτου, ανασφαλίστων υπερηλίκων, ΕΚΑΣ, επιδόματα ανεργίας, μητρότητας, ασθένειας κλπ) συνιστούν παραβίαση όλων των κυρωμένων από την Ελλάδα πεδίων της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 102 για τα ελάχιστα όρια κοινωνικής ασφάλειας».
Τα συνδικάτα της Ολλανδίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Αγγλίας, καθώς και η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ITUC) που ανέδειξαν ότι το «παράδειγμα» της Ελλάδας χρησιμοποιείται ως προπομπός απομείωσης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο της υποχρέωσης για παροχές κοινωνικής προστασίας με την εγγύηση του Κράτους που διασφαλίζει η ΔΣΕ 102, τοποθετήθηκαν Υπέρ της Γ.Σ.Ε.Ε.
Με παρεμβάσεις τους η ελληνική κυβέρνηση και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών υποστήριξαν ότι τα μέτρα ήταν αναγκαία και ότι διασφαλίζεται το ύψος των συνταξιοδοτικών και κοινωνικοασφαλιστικών παροχών.