22.8 C
Athens
Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Πετούν τους δανειολήπτες στο δρόμο, δίνουν τα σπίτια στους τραπεζίτες – Το ΦΕΚ για τα «κόκκινα δάνεια»

Πρόσφατα

spitia-kokkina-trapezitesΔεν πρόλαβε καλά καλά να πάει στο καινούργιο του πόστο, σε αυτό του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, και ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έκανε πάλι το… κοινωνικό του θαύμα. Αφού προσπάθησε να «καθαρίσει» τις καθαρίστριες, τώρα προσπαθεί να καθαρίσει και τους «δανειολήπτες» με ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια», που φέρει μεν την υπογραφή του τέως διοικητή Γιώργου Προβόπουλου, ωστόσο, ο ίδιος δε φέρεται να διαφωνεί (και πώς άλλωστε), καθώς δεν την ανακάλεσε. Ειδικότερα:

Το δρόμο για έξωση των δανειοληπτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς τις τράπεζες και τελικά τον εκπλειστηριασμό των σπιτιών ανοίγει ρύθμιση – πλαίσιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τα «κόκκινα δάνεια», που αισίως έφθασαν τα 84 δισ. ευρώ. Η απόφαση (ΦΕΚ 1582Β/16-6-14) αφορά επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και ισχύει υπό την επιφύλαξη τόσο του νόμου Κατσέλη, όσο και του πτωχευτικού Κώδικα. Ωστόσο, παρότι η ρύθμιση – πλαίσιο της ΤτΕ θα εξειδικευτεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτή η «φιλοσοφία» και η στόχευσή της.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας θεσπίζει 22 τρόπους βραχυπρόθεσμης (μέχρι πέντε χρόνια) ή μακροπρόθεσμης ρύθμισης. Μεταξύ των βραχυπρόθεσμων προβλέπεται η καταβολή μόνο τόκων, η μείωση δόσεων, η μεταφορά τους στο μέλλον, η παροχή περιόδου χάριτος και συμφωνίες ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων. Ως προς τις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις υιοθετούνται η μείωση του επιτοκίου ή η μετατροπή του από κυμαινόμενο σε σταθερό και η μετοχοποίηση χρεών για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, θεσπίζονται και εναλλακτικοί τρόποι οριστικής διευθέτησης, που μεταξύ άλλων προβλέπουν την υποχρεωτική πώληση του ακινήτου στην τράπεζα και την ενοικίαση του στον οφειλέτη, έναντι μισθώματος. Δηλαδή τη μετατροπή της σύμβασης σε λήζινγκ, την ανταλλαγή ενός ακινήτου με ένα άλλο μικρότερης αξίας, ενώ δίνεται και η δυνατότητα-παράθυρο στις τράπεζες να μπορούν να μεταβιβάσουν τα δάνεια σε τρίτους, όπως funds και ιδιώτες.

Με την απόφαση-καρμανιόλα της Τράπεζας της Ελλάδας, οι δανειολήπτες πιέζονται ασφυκτικά επί ποινή αφαίρεσης της κυριότητας να ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση προκειμένου το δάνειο από «κόκκινο» να γίνει «πράσινο» και να μη διευρυνθεί η «τρύπα» των τραπεζών (που και αυτοί την πλήρωσαν οι έλληνες πολίτες μέσω της αναχρηματοδότησης). Δι’ αυτού του τρόπου, πριν από την οριστική απώλεια, οι ιδιοκτήτες θα έχουν πλήρως στραγγίξει από ρευστό και όποια άλλη περιουσία διαθέτουν. Επιπλέον ανοίγει και επισήμως «παράθυρο» για μεταβίβαση των δανείων από τις τράπεζες σε ξένα ή εγχώρια funds.

ΦΕΚ 1582Β/16-6-14

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις