Για 41η ημέρα, παρά τη βία και την κρατική καταστολή που αντιμετωπίζουν διαρκώς, οι ηρωικές καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζουν την καθιστική διαμαρτυρία τους έξω από το κτήριο της οδού Καραγεώργη Σερβίας, που έχει γίνει σημείο αναφοράς για τους αγώνες εκατοντάδων εργαζομένων. Οι αποκαλυπτικές εικόνες για την άγρια επίθεση που δέχθηκαν από τα ΜΑΤ έχουν κάνει το γύρο του κόσμου και έγιναν πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «New York Times».
Σήμερα θα καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για τον άγριο ξυλοδαρμό τους την Πέμπτη από τα ΜΑΤ. Επίσης, θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την απόφαση του Αρείου Πάγου που δεν έκανε δεκτή την απόφαση του Πρωτοδικείου, η οποία όριζε την άμεση επαναπρόσληψή τους. Ο δικηγόρος τους Γιάννης Καρούζος θα καταθέσει αίττηση στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να εξεταστεί η υπόθεση, στην οποία θα εγκαλείται η ελληνική Πολιτεία για την μη εφαρμογή της πρωτόδικης απόφασης. Ο Άρειος Πάγος θα συζητήσει εκ νέου την αίτηση του υπουργείου Οικονομικών για κατάργηση της απόφασης του Πρωτοδικείου.
Αναλυτικά οι νομικές κινήσεις
«Το πρωτόδικο δικαστήριο θεμελίωσε πλέον τελεσίδικα, χωρίς να έχει δικαίωμα ο Άρειος Πάγος να το ξαναελέγξει, ένα πολύ σημαντικό γεγονός: ότι το δημόσιο συμφέρον από την απόλυση των καθαριστριών σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετείται. Επίσης, ότι παραβιάστηκε ο ίδιος ο μνημονιακός νόμος που είχε οριοθετήσει και προσδιορίσει πώς ακριβώς θα γίνεται η διαθεσιμότητα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιάννης Καρούζος και περιέγραψε τις επόμενες κινήσεις που συνθέτουν τον νομικό αγώνα.
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», τόνισε ότι «αποφασίσαμε να καταθέσουμε έφεση στην απόφαση του Πρωτοδικείου, με τη νομική βάση ότι δεν τηρήθηκε ο νόμος περί ομαδικών απολύσεων και επίσης δεν τηρήθηκε η απαγορευτική νομοθεσία για απολύσεις λόγω διάκρισης φύλου. Αυτό το κάνουμε, για να ενδυναμώσουμε την απόφαση, η οποία εν πάση περιπτώσει μας δικαίωσε, αλλά τη θέλουμε πιο ισχυρή».
Η δεύτερη ενέργεια θα είναι η προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, για το γεγονός ότι η ελληνική πολιτεία δεν εφάρμοσε επί 30 ημέρες τη δικαστική απόφαση και η τρίτη θα είναι η υποβολή μήνυσης κατά των αστυνομικών που άσκησαν βία σε βάρος των καθαριστριών.
Μάλιστα, η Ευαγγελία Αλεξάκη, εκ μέρους των καθαριστριών, κάλεσε τον Ιατρικό Σύλλογο να διαγράψει τον νέο υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη. «Δύο μέρες έχει αναλάβει το έργο του και είναι μαύρο. Δίνοντας διαταγές στους αστυνομικούς να βαράνε, μπορεί και τη μάνα του, γιατί μπορεί και η μάνα του να ξεπερνάει τα 60», ανέφερε.
«Εδώ και 9 μήνες στον δρόμο, που έχουμε έρθει πάρα πολλές φορές σε σύγκρουση με τα ΜΑΤ, έχουν γεμίσει τα σώματά μας και η ψυχή μας πληγές. Για τα σώματά μας δεν ανησυχούμε, γιατί οι πληγές τους θα επουλωθούν. Θα πρέπει κάποιος όμως να απολογηθεί για τις πληγές στην ψυχή μας», δηλώνει η καθαρίστρια Δήμητρα Μανώλη. Kαι προσθέτει: «Δεν έχουμε χάσει εμείς από την αρνητική απόφαση. Αλλοι έχουν χάσει. Μετά και την επίθεση των ΜΑΤ έχουμε πάρει απόφαση να μείνουμε εδώ και να διεκδικήσουμε τη δουλειά μας. Δε θα κουραστούμε και δεν θα λυγίσουμε, το έχουμε υποσχεθεί στα παιδιά μας».
«Η απόφαση του Αρείου Πάγου επιβεβαιώνει ότι η Δικαιοσύνη ακολουθεί τις κυβερνητικές επιταγές, νομιμοποιώντας παράνομες απολύσεις, κηρύσσοντας απεργίες παράνομες και καταχρηστικές και καταδικάζοντας εργαζομένους για συνδικαλιστική δράση», υπογραμμίζει το μέλος της ΑΔΕΔΥ και του ΓΣ του ΜΕΤΑ Γρηγόρης Καλομοίρης. «Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις δυνάμεις καταστολής, την ένταση του αυταρχισμού και των διώξεων, για να εφαρμόσει την πολιτική της», συμπληρώνει.