Γυμνή στα μάτια της κοινής γνώμης εμφανίστηκε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου μετά την αποκάλυψη της «Αυγής» ότι οι κκ. Σαμαράς, Στουρνάρας και Προβόπουλος απέστειλαν πριν από τις εκλογές επιστολή στους δανειστές, με την οποία δήλωναν «έτοιμοι» να λάβουν πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί και όπως όλοι προεξοφλούν.
Η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σ. Βούλτεψη στο δημοσίευμα της εφημερίδας έφερε στο φως και δεύτερη επιστολή, με παρεμφερές περιεχόμενο, προς την Κομισιόν και την ΕΚΤ ένα μήνα νωρίτερα, στις 15 Απριλίου.
Η επίσημη προσχηματική αιτιολόγηση ήταν πως η επιστολή αφορούσε το «κοινωνικό μέρισμα», ενώ η ανεπίσημη δικαιολογία του Μαξίμου πως ήταν «κάτι το σύνηθες» σ’ αυτές τις περιπτώσεις (αξιολόγησης της τρόικας).
Το δεύτερο, στην περίπτωση της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, φαίνεται να είναι και το αληθές. Άλλωστε το ίδιο είχε συμβεί και πέρυσι το καλοκαίρι, όταν πάλι η «Αυγή» είχε φέρει στο φως (2 Αυγούστου) την επιστολή με τις υπογραφές των κυβερνώντων προς τους δανειστές.
Περιττό να επισημανθεί πως η εκ των προτέρων «δέσμευση» στους δανειστές για λήψη νέων μέτρων ακυρώνει κάθε συζήτηση περί “διαπραγμάτευσης” με την τρόικα.
Στην έκθεση του ΔΝΤ, υπάρχει συνημμένη επιστολή των κ. Σαμαρά, Στουρνάρα και Προβόπουλου προς την τρόικα από τις 14 Μαΐου, δηλαδή πριν από τις εκλογές, διά της οποίας παρέχονται εγγυήσεις στους δανειστές ότι -αν χρειαστεί- θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα στο πλαίσιο των επικαιροποιήσεων του Μνημονίου!
Η έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη προαναγγέλλει μονιμοποίηση της λιτότητας και νέα μέτρα. Προβλέπει δημοσιονομικό κενό 7,7 δισ. και χρηματοδοτικό κενό 12,6 δισ. έως το 2017 και εκτιμά ότι είναι σχεδόν απίθανο να αποφευχθούν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων!
Μεταξύ άλλων απαιτεί νέες περικοπές στις συντάξεις, απορρίπτει τις κυβερνητικές προβλέψεις για το χρέος, ενώ ζητεί το άμεσο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ, πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης και κατάργηση των εξαιρέσεων από τον ΦΠΑ.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, το ΔΝΤ ανοίγει την πόρτα για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την κατάργηση των μισθολογικών τριετιών, την καθιέρωση της εργοδοτικής ανταπεργείας και την αυστηροποίηση του πλαισίου απεργιακών κινητοποιήσεων.
«Ωτακουστής»