14.4 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

Βραζιλία: Ανεστάλη μέχρι την Τετάρτη η απεργία στο μετρό του Σάο Πάολο

Πρόσφατα

brazil mountialΝα αναστείλουν έως την Τετάρτη την απεργία τους, αποφάσισαν μετά από σχετική ψηφοφορία οι απεργοί εργαζόμενοι στο μετρό του Σάο Πάολο.

Σε νέα συνεδρίασή τους, θα αποφασίσουν αν η απεργία θα συνεχιστεί από την Πέμπτη 12 Ιουνίου, ημέρα της έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Στις 11 Ιουνίου θα έχουμε μια νέα γενική συνέλευση για να αποφασίσουμε αν η απεργία θα συνεχιστεί την Πέμπτη. Αυτό θα εξαρτηθεί από την εργασιακή αποκατάσταση των 42 εργαζομένων» που απολύθηκαν κατά τη διάρκεια της απεργίας, δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης εργαζομένων του μετρό Αλτίνο Μέλο ντος Πραζέρες.

Χημικά και δακρυγόνα εναντίον των απεργών του μετρό

Στο μεταξύ, με δακρυγόνα και χημικά αντιμετώπισαν οι αστυνομικές δυνάμεις της Βραζιλίας τη Δευτέρα τους απεργούς του μετρό στο Σάο Πάολο, οι οποίοι συνέχιζαν την απεργιακή κινητοποίηση παρά το γεγονός ότι κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική από εργατοδικείο.

Οι δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους περίπου 300 συγκεντρωθέντες, απεργούς του μετρό και συμπαραστάτες τους, ενώ ελικόπτερα πετούσαν στον αέρα, όπως μεταδίδει το BBC. Η διαδήλωση της Δευτέρας επικεντρώθηκε στο σταθμό «Ανα Ρόσα» στο κέντρο του Σάο Πάολο.

Το περιφερειακό εργατοδικείο του Σάο Πάουλο από την πλευρά του, σε μία προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, επέβαλε στα συνδικάτα πρόστιμο 100.000 ρεάις (περίπου 30.000 ευρώ) για κάθε μία από τις έως τώρα τέσσερις ημέρες απεργίας! Η ημερήσια ποινή αυξάνεται σε 500.000 ρεάις από σήμερα, Δευτέρα.

Νεολαία ΣΥΡΖΑ για μουντιάλ: Ποτίζουν το χορτάρι με το αίμα των φτωχών

«Σε λίγες μέρες η Βραζιλία υποδέχεται το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου. Πίσω όμως από τη γυαλιστερή βιτρίνα των υπερσύγχρονων σταδίων, των τουριστικών ατραξιόν και των λαμπερών αστέρων του αθλήματος, το κράτος επιχειρεί με τον πιο βάναυσο τρόπο να κρύψει μια άλλη πραγματικότητα: την ωμή βία του κεφαλαίου απέναντι στην εργατική τάξη», αναφέρει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή της, για το Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Και συνεχίζει: «Αυξήσεις στις τιμές των δημοσίων αγαθών, εκκενώσεις καταλήψεων στέγης από αστέγους, εκδίωξη των ήδη εξαθλιωμένων κατοίκων των παραγκουπόλεων, εκτοπίσεις ιθαγενών πληθυσμών, παιδική και καταναγκαστική πορνεία, εργατικά ατυχήματα για χάρη της επιτάχυνσης των έργων συνθέτουν την πραγματική εικόνα πίσω από την πολυδιαφημισμένη φιέστα.

»Μια φιέστα όμως που ο βραζιλιάνικος λαός δε θα επιτρέψει να τσαλαπατήσει την αξιοπρέπειά του. Διαδηλώσεις, απεργίες και καταλήψεις ενάντια στις “3 πληγές” (χρέος, διωγμοί, καταστολή) στέλνουν το μήνυμα τη αντίστασης σε όλον τον πλανήτη».

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στο βραζιλιάνικο λαό «που δεν ανέχεται να εκδιώκεται από τα σπίτια του, να ξοδεύονται 15 δισ. για γήπεδα ενώ δεν έχει πρόσβαση σε στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά (στέγη, μεταφορές, περίθαλψη) και 170.000 αστυνομικούς να καταστέλλουν βάναυσα τις κινητοποιήσεις του με κάθε μέσο».

Η ριζοσπαστική Αριστερά, συμπληρώνει, «όπως το 2004 αμφισβήτησε το “εθνικό όραμα” των ολυμπιακών αγώνων” και δικαιώθηκε, έτσι και τώρα στέκεται στο πλάι των καταπιεσμένων της Βραζιλίας.

»Ποτίζουν το χορτάρι με το αίμα των φτωχών! Αλληλεγγύη στον αγώνα του βραζιλιάνικου λαού!

»Όλοι και όλες στη συγκέντρωση στην πρεσβεία της Βραζιλίας (Βασ. Σοφίας 23) την Πέμπτη 12 Ιούνη στις 6μ.μ».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις